miercuri, 15 iulie 2020

JOANNA WILLIAMS ACUZA: TACEREA ASUPRA SCLAVIEI SEXUALE DIN TELFORD DEZVALUIE ADEVARATA FATA A MISCARII # ME TOO











 

Spuneam la sfarsitul articolului dedicat victimelor sclavie sexuale din Marea Britanie: “Peste mormintele lui Becky Watson si Vicky Round va fi trantita lespedea grea a tacerii. Ele nu figureaza pe lista selecta a #Me Too. Nu vor deveni cauza pentru feministe. Nu le-a pus mana pe fund un mare producator de la Hollywood, ci doar le-au violat, le-au transformat in sclave sexuale si le-au ucis “asiaticii”.
Am gasit acum acest text care ii apartine lui Joanna Williams. L-am tradus si il postez fara alt comentariu:
“Se implinesc 6 luni de cand a fost lansata miscarea # Me Too. De 6 luni suntem bombardati necontenit cu povesti care ne atrag atentia asupra suferintelor cauzate de barbati femeilor. In acest weekend, Sunday Mirror a dezvaluit abuzurile sexuale suferite de-a lungul anilor de sute si sute de fete si femei din Telford. Era de asteptat ca acest scandal sa aiba ecou.
Informatia potrivit careia fetite, unele mai mici de 11 ani, au fost drogate, batute si violate de bande compuse din barbati, in marea lor majoritate musulmani asiatici, ar fi avut un loc asigurat in cadrul unei campanii indreptata impotriva violentelor sexuale. Am sperat ca Miscarea # MeToo isi va arata solidaritatea, va cere ca victimele sa fie ascultate si va propune sustinerea lor financiara.
Dar nu! Scandalul sexual din Telford priveste 1000 de fete si se intinde pe 40 de ani! Tinere din Telford, lipsite de aparare, au fost torturate de barbati, drogate si violate. Au fost trecute de la un violator la altul ca niste “obiecte”. Unele au ramas insarcinate, au avortat si, imediat dupa aia, au fost din nou violate …in mai multe reprize. Trei fete au fost asasinate si alte doua au murit in imprejurari tragice, legate de aceasta afacere. Cu toate acestea, evenimentele petrecute nu au beneficiat decat de o slaba acoperire mediatica. Se pare ca fetele din Telford nu merita atentia lui The Guardian si Times. Aceleasi ziare care au acoperit in detaliu subiecte ca “Deputatul Damian Green a atins sau nu genunchiul lui Kate Malby?” sau “A incercat Michael Fallon sa o imbratiseze pe Jane Merrick?” nu s-au aratat deloc scandalizate de ceea ce li s-a intamplat victimelor din Telford.
Tacerea care planeaza asupra exploatarii sexuale din Telford arata ipocrizia care anima miscarea #Me Too. Militantele  #Me Too din inalta societate n-au incetat sa sustina ca nu sunt conduse de interese personale ci de vointa nobila de ajuta femeile defavorizate de soarta. Jane Merick afirma ca a dezvaluit totul pentru ca “Stiam ca daca nu actionez asa, daca las sa treaca de la mine, alte femei vor trece in viitor prin experienta mea”. Kate Maltby a facut o declaratie de acelasi gen: “Este adevarat ca ma bucur de privilegii pe care alte femei nu le au. Din cauza asta am o datorie fata de ele. Atunci cand vedem femei albe, bine situate, care spun “Me Too” trebuie sa ne gandim la cele ale caror voci nu se pot face auzite.” Prea ocupate cu sacrificiul si martirajul lor solidar, Merrick si Maltby nu au avut niciun cuvant pentru adolescentele din Telford.
Stelele #Me Too au lansat fondul Time’s Up: au strans fonduri pentru a plati costurile legale pentru sprijinirea victimelor hartuirii si violentei sexuale aflate in cautarea dreptatii. Scopul declarat a fost acela “de a face auzite vocile, forta si puterea femeilor care lucreaza in sectoarele prost platite, unde lipsa stabilitatii financiare le face deosebit de vulnerabile la exploatare si violenta bazata pe sex. Mai mult de 16,7 milioane de dolari au fost colectate in mai putin de o luna. Actrita britanica Emma Watson, una dintre cei mai generoase si mai mediatizate donatoare, a scris pe social media: „Orele abuzului de putere sunt numarate. Sunt solidara cu femeile din toate mediile pentru a spune ca a sunat sfarsitul abuzurilor, hartuiri si violentelor sexuale.”
Se pare ca unele femei merita mai multa solidaritate decat altele. Unele voci feminine merita sa fie mai auzite ca altele.
De ce n-am vazut atunci manifestari de compasiune si declaratii revoltate, venite in sprijinul fetelor din Telford? De ce actritele, imbracate in rochiile lor luxoase, n-au venit sa se fotografieze la Telford? De ce nu si-au intrerupt pranzul prelungit cohorta de ziaristi, pentru a le intinde microfonul fetelor din Telford?
Poate, pur si simplu, pentru ca fetele si femeile din Telford apartin unei categorii gresite de victime. #Me Too prefera victimele din inalta societate….Fiecare rochie purtata de starurile glamour, Kate Maltby si Jane Merrick, care au ornat paginile lui Times Magazine si au fost celebrate drept “demolatoare ale tacerii” costa mai mult decat salariul mediu anual al unei locuitoare din Telford.
Poate, pentru ca, pur si simplu, barbatii “asiatici” acuzati de rapire de minore, de viol, de trafic de droguri, de crima, de pedofilie apartin unei categorii gresite de barbati violenti.
# Me Too prefera ca acuzatii sa fie barbati albi, bogati si puternici, precum Harvey Weinstein sau membri cabinetului conservator. Violentele comise de barbatii musulmani zguduie ierarhia stabilita cu atata minutiosa grija de feminismul intersectional si contrazice discursul standard asupra patriarhatului. Tribunii si militantele sunt mai preocupati de riscul prezentat de rasism sau islamofobie, decat de violentele sexuale care au avut si au loc.
Indiferent ce ar fi, ca victimele din Telford au un profil ce nu corespunde sau ca nu corespunde profilul calailor lor, mai importanta este tacerea vinovata care a permis ca aceste crime sa se perpetueze nestingherite de-a lungul anilor. Potrivit raportului parlamentar, lucratorii sociali erau la curent cu violentele comise  inca de la sfarsitul anilor 90.  In 2016, un “semnalizator de alarma” a fost data afara din politie pentru ca a furnizat informatii presei. Un altul a fost demis din postul pe care-l detinea intr-o asociatie care se ocupa de victimele abuzurilor sexuale, aflata in subordinea autoritatilor locale.
Asa s-a perpetuat abuzul! Becky Watson nu avea decat 13 ani, atunci cand a murit intr-un accident de masina, descris ca o “punere in scena”, asta dupa ce a suferit doi ani de violuri colective. Mama sa i-a denuntat de mai multe ori pe violatori la politie, dar, spunea ea: “fetele ca Becky erau tratate drept delicvente”. #Me Too ne pune sa credem, fara a pune intrebari, toate istorisirile despre sarutari furate si genunchi atinsi. Dar cand fetitele din clasa de jos reclama violurile la politie sunt puse la zid.
Lucy Lowe i-a cazut prada violatorului Azhar Ali Mehmood (44 de ani) in 1997. La 14 ani a ramas insarcinata. Doi ani mai tarziu, la 16 ani, a fost asasinata impreuna cu mama si sora sa, Sarah. Mehmood le-a incendiat casa….O colega de scoala a ramas insarcinata de 5 ori in 6 ani, dupa ce a cazut victima unei bande de violatori in 2004. Raporturile municipalitatii, dezvaluite de Sunday Mirror, arata ca serviciile sociale, profesorii, politia, psihologii stiau ce se intampla, dar nu au facut nimic!
Starurile #Me Too si ziaristii vorbesc despre cat de important este ca victimele sa fie crezute, iar vocea femeilor sa fie auzita. Dar, din pacate pentru fetele din clasa de jos, din Oxford, Rochdale, Rotherham, Newcastle si acum Telford, femeile nu sunt egale intre ele. Miscarea #Me Too etaleaza un nivel infiorator de ipocrizie. Mai rau, acapareaza timpul si resursele care ar putea fi consacrate adevaratelor victime ale abuzurilor sexuale. Saptamana trecuta, deputata Melanie Onn a organizat o dezbatere in parlament unde a cerut ca fluieraturile si comentariile adresate femeilor pe strada sa fie considerate manifestari de misoginie si pedepsite ca instigarea la ura! Melanie Onn  si tovarasele sale prefera mai degraba sa duca o cruciada impotriva trecatorilor care fluiera decat sa atace mult mai spinoasa problema a bandelor musulmane si a fiicelor clasei de jos.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu