marți, 28 iulie 2020

Hagia Sophia, Turcia și genocidul armean











În ciuda protestelor din întreaga lume, Turcia a decis să transforme Hagia Sophia într-o moschee. Un susținător al premierului Erdogan a spus într-un interviu acordat Al Jazeera că „a așteptat cincizeci de ani ca acest loc, identificat inițial că moschee, să fie „restaurat”. Identitatea originală a Hagia Sophia a fost o catedrala creștină a Constantinopolului.

Acum, de ce ar trebui ca o clădire să conteze atât de mult pentru noi? Ei bine, poate pentru că, din păcate, guvernul turc are o lungă istorie a revizuirii istoriei. De exemplu, între 1915 și 1923, în ceea ce se numește „genocidul armean”, se estimează ca aproximativ 1,5 milioane de creștini armeni au fost uciși sau expulzați din Imperiul Otoman, Turcia din zilele noastre. Ceea ce au făcut otomanii supușilor lor creștini a servit ca model pentru Holocaust, după cum le-a spus Adolf Hitler comandanților militari chiar înainte de invadarea Poloniei, „Cine, până la urmă, vorbește astăzi despre anihilarea armenilor?
Ei bine, ca să răspundem la întrebarea lui Hitler, cu siguranță nu turcii. Turcia și vecinul său etnic, Azerbaidjan, sunt singurele națiuni din lume care neagă faptul că genocidul armean ar fi avut loc. Ba mai mult, Turcia a pus sub acuzare cercetători și jurnaliști care afirmă afest genocid, acuzându-i că „insultă poporul turc”. Un astfel de jurnalist, Hrant Dink, a fost ucis în timp ce își aștepta procesul în 2007.
De-a lungul anilor, Turcia a cheltuit milioane de dolari, literalmente, înfluențându-i pe politicienii americani pentru a împiedica Statele Unite să recunoască oficial genocidul. De fapt, abia după ce relațiile turco-americane s-au deteriorat din cauza altor probleme, Congresul SUA a recunoscut că ceea ce s-a întâmplat cu armenii a fost de fapt genocid.
Atunci când au avut probleme financiare, Turcia a aplicat presiuni prin amenințări atât împotriva guvernelor, cât și a persoanelor. De exemplu, aceștia au amenințat să împiedice cooperarea cu UE în timpul crizei de refugiați din 2015 și au amenințat că vor întrerupe relațiile cu Austria.
Războiul împotriva adevărului are loc și în Liban, „acasă” pentru numeroși exiliați creștini armeni. Luna trecută, un reporter, Neshan Der Haroutiounian, a primit un mesaj anti-armean în timp ce era în direct. Când Haroutiounian a răspuns criticând ceea ce el numea „istoria ‚insidioasă’ a Imperiului Otoman și a președintelui turc Erdogan”, retorica anti-armenească și violențele s-au dezlănțuit. Un videoclip ajuns viral a conținut nu doar amenințări directe împotriva gazdei de televiziune, ci și cu masacre în cartierul principal armenesc din Beirut.
Apoi, potrivit rapoartelor , „autoritățile turce … au solicitat ca procedurile judiciare să fie inițiate împotriva prezentatorului pentru a garanta respectul președintelui turc în toate mass-media libaneză”.
Cum a răspuns guvernul libanez? Der Haroutiounian a fost judecat pentru „insultarea președintelui și a poporului turc în Liban!”
Conform International Christian Concern (ICC), ceea ce se întâmplă în Liban face parte dintr-un model mai mare: „… Turcia nu va tolera referințele la propria sa istorie genocidă, ci în schimb … perpetuează o politică ce nu numai că încalcă suveranitatea celeilalte țări, ci, de asemenea, agravează libertatea religioasă în acel loc.”
International Christian Concern a menționat intervenția Turciei în războiul civil al Libiei o intervenție care „i-a plasat pe creștini la răscruci”. Doar anul trecut Turcia a dezlănțuit atacuri militare brutale împotriva creștinilor în mijlocul haosului din Siria.
Negarea istoriei sau simpla rescriere a acesteia pare să fie un obiectiv major al regimului islamist din Turcia. În caz contrar, ar fi fost obligați să recunoască faptul că înainte cu câteva secole de venirea islamului și cu un mileniu înainte de sosirea otomanilor, armenii creștini au fost deja în ceea ce acum este Turcia
Întrebarea care se pune „Ce s-a întâmplat cu ei?”. Este o întrebare pe care Turcia vrea să o evite cu orice preț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu