duminică, 24 mai 2020

Împărăţia şi agenda personală









Împărăţia şi agenda personală
Din moment ce este o realitate despre care am fost informaţi, suntem obligaţi să adoptăm o anumită atitudine. În mai multă sau mai puţină cunoştinţă de cauză, unii o contrazic şi alţii o ignoră. Unii o iubesc, o caută, iar alţii luptă împotriva ei. Unii vor să fie folositori Împărăţiei lui Dumnezeu, în timp ce alţii vor doar să profite de ea.




Vorbind despre felul în care ar trebui să ne organizăm viaţa, ce ar trebui să ne frământe şi ce nu, Mântuitorul spunea: „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Matei 6:33) Versetul citat este unul dintre versetele foarte cunoscute, folosit frecvent şi chiar memorat de mulţi. Cu toate că la prima vedere mesajul este foarte clar, oare ce ar trebui să înţelegem din cuvintele Mântuitorului?

Ştiţi împrejurarea în care au fost spuse aceste cuvinte. Observând că energia și interesul oamenilor erau canalizate mai mult înspre a-și procura hrana și îmbrăcămintea și ştiind câte îngrijorări nasc aceste frământări, cât de mult ne pot consuma ele, Domnul atrage atenţia că ceea ce ar trebui să ne preocupe cu adevărat şi să aibă prioritate în viața noastră este Împărăţia lui Dumnezeu. Probabil că în momentul în care citim îndemnul Domnului Isus ne întrebăm: Pe care dintre cuvintele acestui verset trebuie pus accentul? Trebuie evidențiat cuvântul „căutaţi” sau pe expresia „mai întâi”? Dacă ne-am gândi la căutare în sensul găsirii cuiva sau a ceva, atunci trebuie să ne amintim că Împărăţia nu este secretă, nu este ascunsă. Dacă Dumnezeu ar fi ascuns-o de noi, indiferent cât de mult ne-am fi străduit, orice am fi făcut, nu o puteam afla. Căutarea în sensul de găsire nu are logică, nu are sens, pentru că am văzut deja că Domnul ne-a descoperit Împărăţia. Personal cred că accentul trebuie pus pe expresia „mai întâi”. Adică noi, cei care oricum suntem în căutări, în cercetări şi dorim să ştim care sunt lucrurile mai importante, ar trebui să avem grjiă ce considerăm prioritar pe agenda zilnică. Ştiind frământările noastre şi greşelile noastre, Domnul spune că nu trebuie să fim precum păgânii, interesaţi cu prioritate de mâncare şi de îmbrăcăminte, ci să punem accent pe Împărăţia lui Dumnezeu şi pe relaţia noastră cu Dumnezeu.

În momentul de cercetare aş vrea să ne gândim la locul pe care îl oferim Împărăţiei lui Dumnezeu în agenda vieţii şi în agenda zilnică. Cum arată agenda până acum? Ai căutat Împărăţia, ai aflat adevărul despre ea, eşti în ea sau ai lăsat aspectele acestea pentru mai târziu, pentru bătrâneţe? Dacă agenda îţi va demonstra că Împărăţia a fost neglijată, nu crezi că ar fi momentul să te schimbi? Uită-te cum arată agenda ta pentru astăzi şi pentru zilele următoare. Care este locul şi proporţia oferite Împărăţiei? Cauţi în fiecare zi binele ei sau binele personal?

Importanţa asigurării unui loc în Împărăţie şi urgenţa cu care trebuie să ne gândim la ea sunt prinse şi în cuvintele Mântuitorului: „Din zilele lui Ioan Botezătorul până acum, Împărăţia cerurilor se ia cu năvală, şi cei ce dau năvală pun mâna pe ea.” (Matei 11:12)

Dragii mei, prioritatea Împărăţiei este clară, dar trebuie să ştim că prioritatea Împărăţiei însemnă de fapt, prioritatea Împăratului. Un creştin adevărat trebuie să fie interesat de ce Îl interesează pe El şi să îşi hrănească bucuria din ce îi produce bucurie Lui.

În concluzie, la modul cel mai practic, putem să verificăm dacă Împărăția este prioritară în viața noastră analizând următoarele aspecte: asigurarea locului în ea, atenţie sporită faţă de Împăratul nostru, raportarea corectă la ceilalţi cetăţeni ai Împărăţiei, ajutarea fraţilor mai slabi şi a celor mai neînsemnaţi din ea. Şi în cazul acesta, Mântuitorul rămâne exemplul nostru suprem. Pentru El, prioritatea Împărăţiei însemna vestirea ei, extinderea ei, protejarea ei şi ascultarea deplină de Tatăl. Sunt convins că Domnul Isus se ruga pentru Împărăţie, lucra pentru ea şi îi ajuta pe cei care doreau să intre în ea. M-am gândit că am fi avantajaţi dacă atunci când ne-am planifica ceva ne-am întreba: Ce câştigă Împărăţia din ceea ce îmi propun să fac? Nume bun, oameni noi, avantaje materiale? Ştiu că cerinţa Mântuitorului pare greu de aplicat. Noi trăim într-o lume materială, avem nevoie de multe lucruri pentru viaţa de aici şi dobândirea lor cere investiţie, timp. Cum să facem din Împărăţie prioritate, când lumea aceasta ne solicită atât de mult? Întrebarea pare logică, dar am uitat oare ce spunea Domnul în versetul analizat? Am reţinut doar porunca sau şi promisiunea? Chiar dacă omeneşte vorbind aşezarea împărăţiei ca prioritate ne poate dezavantaja, Mântuitorul ne asigură că atunci când vom proceda aşa, prin grija Lui, nu vom duce lipsă nici de celelalte.

Dacă eşti printre cei care au aplicat acest principiu, ştii că este adevărat. Continuă aşa şi vei avea doar de câştigat.

Dacă ai neglijat Împărăţia, îţi propun să îţi schimbi priorităţile. Vei constata că şi aici Domnul are dreptate în totalitate.

AȘ VREA, CRISTINA-ANDREEA IANCULESCU
AȘ VREA
Cristina-Andreea Ianculescu 

Aş vrea să fiu o rază lucitoare
Să răspândesc speranţă şi iubire,
Să luminez orice cărare
Şi voia Ta s-o duc la-ndeplinire.

Aş vrea să fiu un strop de pace
Să răspândesc al liniştii parfum,
La orice pas, orice aş face,
Să nu mă întristez pe drum.

Aş vrea să fiu izvor de bunătate
Să dăruiesc şi să iubesc mereu,
Să nu cunosc ce-i gând de răutate,
Aş vrea să fiu ca Tine, Domnul meu!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu