marți, 26 mai 2020

Alte 16 caracteristici ale fariseilor de azi – Fariseii persecută prorocii lui Dumnezeu (17-33)












Duhul  fariseismului este împotriva lui Hristos

Isus a fost în conflict întotdeauna cu fariseii. Trebuie să primești lumină de la Dumnezeu, trebuie ca El să te binecuvinteze ca să poți să vezi fariseismul din viața ta personală și să te poți îndrepta prin harul lui Dumnezeu. Acesta este un semn al binecuvântării, să văd mizeria din viața mea și să mă pot curăți prin lucrarea Duhului în inima mea, ca să pot primi natura Lui Isus în toate aspectele vieții mele.

Doamne, te rog, arată-mi fariseismul din mine!

17). Fariseii au multă cunoștință, dar nu ascultare. Ei stau pe scaunul lui Moise. De aceea, toate lucrurile pe care vă zic să le păziți, păziți-le, dar să nu le urmați viața.   (AICI, primele 16 caracteristici)
Mâncarea bună, e necesară omului, aceasta înseamnă viață, ea se transformă în sânge și în oase. Dar dacă mănânc necontrolat, fără pauzele normale, de digerat, nu mai funcționez normal, trebuie s-o dau afară – miroase greu, e alterată – de aceea trebuie să fac pauzele necesare între mese. Așa e și la creștinii de tip fariseu, aceștia miros greu, urât, ei cunosc mult, dar nu ascultă, nu consumă normal (nu rumegă) și dau afară ca alterată “învățătura” și mai ales comportamentul.
Deci toate lucrurile pe care vă spun ei sa le păziti, păziti-le si faceti-le; dar dupa faptele lor să nu faceti. Căci ei zic, dar nu fac. Deci toate lucrurile pe care vă spun ei să le păziti, păziti-le si faceti-le; dar după faptele lor să nu faceti. Căci ei zic, dar nu fac. (Matei 23:3)
18). Fariseii predică ce nu au practicat. Fariseii sunt învățătorii legii lui Dumnezeu și astfel nu te rătăcești urmând învățăturile lor. Dar fiți atenți, să nu-i urmați fiindcă ei nu trăiesc ceea ce predică. (Matei 23:3 opus la Fapte 1:1) și așa afli cum poți să zidești Babilonul și cum să zidești Ierusalimul. Babilonul este biserica falsă, contrafăcută și Babilonul este zidit de o grămadă de predicatori care trăiesc Matei 23:3, predică, dar nu împlinesc în viața lor. Isus mai întâi a practicat, apoi a predicat.
Deci toate lucrurile pe care va spun ei sa le paziti, paziti-le si faceti-le; dar dupa faptele lor sa nu faceti. Caci ei zic, dar nu fac. Deci toate lucrurile pe care va spun ei sa le paziti, paziti-le si faceti-le; dar dupa faptele lor sa nu faceti. Caci ei zic, dar nu fac. (Matei 23:3)
19). Fariseii leagă sarcini grele pe alții. Și anevoie de purtat, dar ei nu le ridică. Ei dau oamenilor sarcini imposibile, legaliste, pe care ei nu le mișcă nici cu degetul cel mic.  Ei zidesc Babilonul și distrug lucrarea lui Dumnezeu. Leagă sarcini grele, adică în loc să facă ceva cu Cuvântul care să-i binecuvinteze pe oameni, ei îl fac să fie o povară. Ei împacheteaă minunatul cuvânt al lui Dumnezeu, într-o grămadă de legi pe care le pun pe oameni ca pe niște sarcini grele, ca pentru animale de povară. Totul depinde de cum predici, același text biblic, ca har sau ca lege!
  Ei leagă sarcini grele si cu anevoie de purtat si le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor sa le miște. (Matei 23:4)
20). Fariseii caută onoare de la oameni. Tot ce fac, ei fac ca să fie văzuți de oameni. Se roagă pe la colțuri sunând din trompetă, vorbind exagerat, desigur. Cei care așteaptă un Amin sau Aleluia! Asta este adesea un act de fariseism așteptând asta. Chiar și trimiterea raportului și a pozelor lucrării pe care o fac. E de ajuns să știe Dumnezeu. Căutarea onoarei, e un păcat de care nu se prea vorbește în biserică. Un fariseu nu poate decât să zidească Babilonul.
 Toate faptele lor le fac pentru ca sa fie vazuti de oameni. Astfel, își fac filacteriile late, isi fac poalele vesmintelor cu ciucuri lungi; (Matei 23:5)
21). Fariseii consideră că sfințenia stă în îmbrăcăminte.  Ei cred că sfințenia stă în haine. Fariseii își fac filacteriile late, isi fac poalele vesmintelor cu ciucuri lungi. Era o lege în Numeri 15, unde Dumnezeu a dat o lege evreilor ca atunci când se îmbracă să aibă o margine, la hainele lor, și să aibă un cordon albastru care să meargă în jurul marginilor veșmintelor lor pentru a le aminti de Cuvântul lui Dumnezeu care a venit din Cer. Și acest cordon îl făceau mai lat, al tău de 3 cm, dar al meu de 6 cm! pentru că eu sunt ceva mai sfânt decât tine. Dar sfințenia nu stă în haine, e ceva interior, la inimă.
 Toate faptele lor le fac pentru ca sa fie vazuti de oameni. Astfel, își fac filacteriile late, isi fac poalele vesmintelor cu ciucuri lungi; (Matei 23:5)
22). Fariseilor le place poziția în biserică și titlurile de onoare –  E mândru că e prezbiter, pastor, pentru funcții.  Atunci nu e de mirare că zidești Babilonul.
Le place să stea în capul mesei la mesele bisericii; să caute pozițiile cele mai proeminente de laudă, de lingușiri publice primind titluri de onoare, de doctor și reverend.
Nu iubiți titluri și poziții; dacă le iubiți, atunci vă place să-i controlați pe oameni. Dar nu lăsa pe nimeni să te controleze. Dar nici să te pună pe un piedestal. Toți avem un singur învățător, Isus, iar noi suntem frați. Autoritatea să-ți spună ce să faci o are numai Dumnezeu; nu-i ține pe alții ca experți. Dacă ești lider, nu-i lăsa pe oameni să te manipuleze că tu răspunzi de viețile lor. Sfatul meu îl puteți arunca la gunoi și să căutați sfatul lui Dumnezeu. Să iubim libertatea Duhului Sfânt, nu poziția și onoarea. 
 “umbla dupa locurile dintai la ospete si dupa scaunele dintai in sinagogi; le place sa le facă oamenii plecaciuni prin piete si sa le zica: “Rabi! Rabi!” (Matei 23:6-7)
23). Fariseii îi corup pe alții – Îi corup pe alții prin diferite mijloace. Felul lor de viață este în așa fel că ei nu intră în împărăția lui Dumnezeu.  Și, pe unii sinceri care vin la biserica lor, îi corup. Aceasta e marea tragedie în creștinism. Văd lideri iubitori de podium înalt, iar cei sinceri întorși de curând, găsesc ca predicatori pe fățarnici, care umblă după bani, și le urmează exemplul. Va urma și el faima, banii, risipa, fiind corupt de modelul babilonean. Asta le lipsește tinerilor: modelele bune de urmat. 
 Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi inchideti oamenilor Imparatia cerurilor: nici voi nu intrati in ea, si nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsati sa intre. (Matei 23: 13)
24). Fariseii profită de oamenii săraci – Evangheliști și predicatori celebri care fac lucrarea pentru sume mari de bani și trăiesc în lux, cu avion personal, în timp ce văduvele își dau ultimii bani cu care le amăgesc prin cuvântări nerușinate. 
N-am nedreptatit pe nimeni, n-am vatamat pe nimeni, n-am inselat pe nimeni. (2Cor.7:2) 
 Vai de voi, cărturari si farisei fățarnici! Pentru că voi mâncati casele văduvelor, in timp ce, de ochii lumii, faceti rugăciuni lungi; de aceea veți lua o mai mare osânda. (Matei 23: 14)
  25). Fariseii fac rugăciuni lungi în public de ochii lumii – De obicei, acei oameni care se roagă mult în public, ei nu se roagă acasă. Posibil că fariseii  nu ascultă nici de rugămintea de-a ne ruga mai scurt în public. 
   în timp ce, de ochii lumii, faceti rugăciuni lungi; de aceea veți lua o mai mare osândă. (Matei 23: 14)
  26). Fariseii fac pe oameni copii ai iadului, de două ori mai răi decât ei–  De ce? Pentru că ei nu predică pocăința. Îi fac pe oameni să creadă că sunt născuți din nou, și nu sunt născuți din nou. Aceștia sunt predicatorii farisei. Îi fac pe oameni să creadă că sunt plini de Duhul Sfânt, pe când ei nu sunt, astfel îi fac pe oameni de două ori fii ai gheenei. În unele biserici, frații sunt părtinitori față de săraci (în altele față de bogați). Pe ambii, din motive diferite, îi faci să se simtă bine, fără a fi schimbați. Mie îmi pasă de ambii, să fie smeriți, duhovnicești, nu babilonieini.  Evlavia nu este egală cu a fi needucat.  Evlavia nu este egală cu a trăi într-o colibă. 
  Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi inconjurati marea si pământul ca să faceți un tovarăș de credință; si, după ce a ajuns tovarăș de credință, faceți din el un fiu al gheenei, de două ori mai rău decât sunteți voi înșivă. (Matei 23: 15)
27). Fariseii interpretează Biblia fără descoperiri – Luau cuvinte din Scriptură și le modificau cum voiau ei; și nu văd că tocmai ceea ce le cer altora să facă, asta fac și ei, în alte domenii.  Critică pe cineva pentru niște cercei, poate ieftini, dar pe ei nu se văd că au case scumpe, fastuoase. 
Vai de voi, povatuitori orbi, care ziceti: “Daca jura cineva pe Templu, nu este nimic; dar daca jura pe aurul Templului, este legat de juramantul lui.” […] Nebuni si orbi! Care este mai mare: darul sau altarul, care sfinteste darul? 20. Deci cine jura pe altar jura pe el si pe tot ce este deasupra lui; 21. cine jura pe Templu jura pe el si pe Cel ce locuieste in el;  (Matei 23: 16-22)
28). Fariseii se țin strâns de litera Legii– O, frate trebuie să facem și asta, dar voi neglijați mila și credincioșia. vedeau lucruri mici, versete mici din Scriptură, și le accentuau și fac din lucruri mici, neesențiale, lucruri mari, esențiale.  Studiu biblic:Temele pe care Isus le-a predicat. Dar sunt multe lucruri despre care nu a vorbit: despre cum trebuie să te îmbraci, despre ornamente… 
 Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi dati zeciuiala din izma, din marar si din chimen si lasati nefacute cele mai insemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila si credinciosia; pe acestea trebuia sa le faceti, si pe acelea sa nu le lasati nefacute.  (Matei 23: 23)
29). Fariseii nu fac dreptate, nu au milă și credincioșie – Trebuie să ne concentrăm pe dreptate, milă și credincioșie. Acestea sunt lucrurile importante. Altfel, ați arăta ca o mireasă dezordonată, cu rochia murdară, nepotrivită, dar … are o mică zgârâietură pe pantofi. – (Matei 23: 23)
30). Fariseii strecoară țânțarul și înghit cămila – Ei se concentrează pe lucruri mici, ca și critică, judecată, dar admit lucruri mari nepotrivite biblic. Ca și cum scrieți o poveste de viață greșită de la început până la sfârșit prin evidențele voastre contabile sau de strecurat, dar sunteți tare atenți la semnele de punctuație, de gramatică, scrupuloși chiar. Concursuri de versete biblice: nu se uită strict la conținut, ci la memorare cu paranteze, semne de punctuație.  Adică nu ai dragoste și credincioșie și dreptate. Întrebare: adulterul, este o bârnă sau un pai? Este un lucru relativ. Amvonul acesta, este mic sau mare? Este relativ. Pământul, este mare sau mic? Este relativ. Adulterul este un pai, în comparație cu a judeca alți oameni. Fariseii judecau femeia prinsă în preacurvie, asta căuta Isus să scoată în evidență. Dragostea este sfârșitul Evangheliei, împlinirea ei.
 Povățuitori orbi, care strecurați țânțarul si inghițiți cămila! (Matei 23: 24)
31). Fariseii pun accent pe lucrurile și curăția exterioară –  Fariseul curăță exteriorul vieții sale și nu se concentrează pe interior (necumpătare, lăcomie, egoism, murdărie, nu ești generos). 
25. Vai de voi, cărturari si farisei fățarnici! Pentru că voi curățați partea de afară a paharului si a blidului, dar înăuntru sunt pline de răpire si de necumpătare. 26. Fariseu orb! Curăță intâi partea dinăuntru a paharului si a blidului, pentru ca si partea de afară să fie curată.  (Matei 23: 25-26)
32). Fariseii  spun: “Eu nu aș fi făcut niciodată lucrul acela rău” – Dacă am fi trăit noi, în zilele părinților noștri…, noi nu am fi ucis prorocii. Dar el nu-și recunoaște propria răutate. Însă, un om duhovnicesc se recunoaște că și el era capabil să greșească ca acele persoane de dinainte (numai harul Lui ne ține, alții au căzut în adulter sau alte păcate grele). Mai bine stoarceți coșul puroiului fariseismului din voi. 
29. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi ziditi mormintele prorocilor, impodobiti gropile celor neprihaniti 30. si ziceti: “Daca am fi trait noi in zilele parintilor nostri, nu ne-am fi unit cu ei la varsarea sangelui prorocilor.” (Matei 23: 29-30)
33). Fariseii  persecută prorocii lui Dumnezeu– Un fariseu se simte ofensat când aude un proroc. Îl prigonește, e deranjat. Îi place să fie lăudat, apreciat, nu contrazis sau mustrat. Să audă predicatori care te laudă și care spun că ești un tip de treabă, dar refuzi pe unul care îți spune în față că ești fățarnic, ofensat de acea persoană, ești un fariseu. Fariseii urăsc prorocii, lor nu le place să li se spună în față păcatul. Și atunci, i-au prigonit. 
 34. De aceea, iata, va trimit proroci, intelepti si carturari. Pe unii din ei ii veti omori si rastigni, pe altii ii veti bate in sinagogile voastre si-i veti prigoni din cetate in cetate; (Matei 23: 34, 35)

Zac Poonen  #2- Caracteristicile fariseilor de azi (17-33)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu