sâmbătă, 1 februarie 2020

LISTA DE SUPRAVEGHERE OPEN DOORS 2016














Biserica persecutată 2016 – indicele cel mai ridicat de persecuție din ultimii 14 ani
Posted: 14 Jan 2016 12:06 PM PST

Persecuţia contra creştinilor în lume a crescut în anul 2015, conform raportului anual întocmit de Open Doors, organizaţia internaţională ce se ocupă de apărarea creştinilor persecutaţi, care din anul 2002, întocmeşte Lista de Supraveghere Mondială (World Watch List). Astfel indicele privind persecuția creștinilor în 2015 crește cu 2,8 puncte, față de cel referitor la anul 2014.

Iată câteva date:

·                        Persecuția religioasă se înteţeşte în Eritreea și Pakistan
·                        4 000 de morți și 30 000 de refugiați în Nigeria într-un an
·                        2 300 de biserici atacate

Regimul cel mai opresiv din timpurile contemporane continuă să fie Coreea de Nord, care se află în capul listei pentru a paisprezecea oară. Irak este a doua țară din lista celor mai periculoase țări pentru creștini. Ies de asemenea în evidență Eritreea și Pakistan ce se situează pe locurile 3, respectiv 6, în timp ce Libia intră pentru prima dată în Top 10.

Perioada de investigație pe care se bazează raportul Open Doors este 1 Noiembrie 2014 – 31 Octombrie 2015. Topul primelor 10 țări din World Watch List este următorul:
1.                      Coreea de Nord (92 puncte din 100)
2.                      Irak (90 puncte din 100)
3.                      Eritreea (89 puncte din 100)
4.                      Afganistan (88 puncte din 100)
5.                      Siria (87 puncte din 100)
6.                      Pakistan (87 puncte din 100)
7.                      Somalia (87 puncte din 100)
8.                      Sudan (84 puncte din 100)
9.                      Iran (83 puncte din 100)
10.                  Libia (79 puncte din 100)

Eritreea și Pakistan – țările ce urcă cel mai mult dintre primele zece
Considerată ca și Coreea de Nord africană, Eritreea se situează printre cele mai rele țări pentru libertatea religioasă și alte segmente ale drepturilor omului. Nu este o surpriză urcarea acesteia de pe locul 9, pe locul 3, cu o creștere de 10 puncte pe scala persecuției. „Paranoia dictatorială” a președintelui Afewerki este considerată ca fiind principala cauză a persecuției creștinilor din această țară. Orice creștin ce își ridică vocea în Eritreea pentru a protesta împotriva felul în care sunt tratați coreligionarii lui, este arestat, indiferent cine ar fi acesta.
A doua țară din lume privind numărul de musulmani, Pakistan, a urcat pe locul 6, fiind unica țară împreună cu Nigeria, ce au obținut punctaj maxim la categoria violență pe Lista de Supraveghere Mondială. Perioada de investigație a început cu moartea unei familii de creștini ce lucrau la o fabrică de cărămizi, în 4 Noiembrie 2014 (ce au fost aruncaţi de vii în cuptor) și a atins punctul culminant într-un  dublu atentat cu bombă în două biserici din Lahore în 15 martie 2015, cu un bilanț de 25 morți și zeci de răniți. Această violență deschisă ascunde în același timp abuzul zilnic a fetelor creștine, ce sunt răpite frecvent, violate și forțate să se căsătorească, apoi să se convertească la islam.

Noi țări pe lista primelor 50 – Niger și Bahrein

Harta persecuției din 2016 conține doar două țări noi: Bahrein și Niger ce se situează pe locurile 48 și 49. Pentru Niger, expansiunea grupării Boko Haram pe teritoriile sale a făcut ca violența și frica între creștini să crească într-un mod brusc. În Bahrein, introducerea graduală a legii Sharia de către sultan, a început să restrângă serios mărturia publică a credinței creștine în această țară. Cele două țări proaspăt intrate au scos în afara listei pe Sri Lanka și Mauritania. Punctajul de intrare între primele 50 a crescut cinci puncte, situându-se anul acesta la 53 de puncte, ce înregistrează ultima țară din Topul 50, Oman, creștere ce presupune un semnal alarmant.

Oprimați și zdrobiţi

Metodologia folosită de Open Doors pentru a întocmi Lista de Supraveghere Mondială este în așa fel concepută pentru a putea verifica cum este oprimată credința creștină în cinci arii diferite: viața privată, viața de familie, viața în comunitate, viața la nivel național și viața din biserică. În același timp, acoperă de asemenea sfera violenței (violări, moarte, incendierea de biserici, etc). Doctorul Ronald Boyd-McMillan, director de investigații al Open Doors, a explicat de ce se au în vedere toate ariile și nu doar violența:
„Este posibil ca persecuția să fie atât de intensă în toate domeniile vieții încât creștinii se tem să depună mărturie de credința lor și prin urmare să te întâlnești cu nivele scăzute de violență ca și rezultat, pentru că de obicei incidentele violente ale persecuției sunt rezultatul mărturie creștine”.

Prin „mărturie creștină” Boyd-McMillan se referă la fapte atât de simple precum a asista la serviciile unei biserici, de exemplu. Țările în care acest fel de opresiune este cea mai intensă sunt: Somalia, Coreea de Nord, Eritreea, Afganistan, Maldivas, Irak, Iran, Arabia Saudită, Yemen și Siria. Nivelul maxim de violență îndreptată asupra creștinilor în 2015, s-a înregistrat în: Nigeria, Pakistan, Irak, Siria, Myanmar, Republica Centroafricană, Egipt, Mexic, Sudan și India.

Evidențele Open Doors arată că peste 7 000 de creștini au murit în 2015 în lume din cauze relaționate cu credința creștină, ceea ce presupune o creștere semnificativă de 3 000 de persoane, față de anul anterior. Dar acest număr nu este complet, deoarece cifra nu include situația din Coreea de Nord, Irak și Siria, de unde nu există informații corecte. Statisticile arată de asemenea că 2 300 de biserici au fost atacate sau distruse, număr ce dublează cifrele din anul anterior.

În Nigeria, informațiile despre violență au fost determinate de brutalitatea milițiilor islamice radicale ale grupării Boko Haram. Directorul însărcinat cu Lista de Supraveghere Mondială, Frans Veerman, a explicat că și fără a conta cu Boko Haram, încă mai rămân păstorii din etnia Hausa-Fulani ce comit foarte des atrocități contra agricultorilor locali din zonele de frontieră ale Nigeriei. „Din cei 4 000 de creștini morți în Nigeria, 2 500 sunt atribuiți lui Boko Haram și peste 1 500 păstorilor Fulani. Cel puțin 30 000 de creștini au fost deplasați de la casele lor, din cauza violenței numai în statul Taraba”.

Obiectivul – ajutorarea persoanelor din spatele cifrelor

Lista de Supraveghere Mondială întocmită de Open Doors este publicată anual ca un instrument pentru:
·                        A produce alarmă prin intermediul mediilor de comunicare
·                        Să fie folosită de politicieni pentru a lua decizii bazate pe informație
·                        Pentru ca bisericile din toată lumea să sprijine și să se roage pentru frații și surorile lor ce se află în prima linie a bătăliei.

Sursa: Open Doors 

Pentru Știri Creștine, Beni Drădici



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu