Președintele francez a declara că dorește să oprească practica, urmată de unele țări musulmane precum Maroc, Algeria și Tunisia, de a-și trimite imamii peste Alpi pentru a propovădui în moscheile franceze, precum și profesorii însărcinați să predea cursuri de limbă arabă elevilor școlilor din Hexagon.
Macron susține că 2020 va fi ultimul an în care sute de predicatori musulmani străini vor ajunge în această țară UE pentru a îndoctrina credincioșii care locuiesc acolo. Macron a precizat că, până în prezent, 300 de clerici islamici au intrat anual pe teritoriul francez pentru a ține discursuri, aproape niciodată în franceză, în moschei.
Președintele consideră că Franța trebuie să își recapete controlul și să combată influențele străine, dar a insistat că asta nu înseamnă stigmatizarea unei religii. Nu este vorba de „un plan împotriva islamului”, a dat asigurări Macron. În același timp, el a recunoscut că lipsa activităților sociale, sportive, extrașcolare sau culturale în multe cartiere reprezintă o problemă.
Guvernul de la Paris s-a angajat să combată violența, radicalizarea și infracțiunile din suburbii.
Anul trecut, un sondaj Ifop arăta că aproape două treimi dintre francezi, sau 61%, consideră că islamul este „incompatibil cu valorile societății franceze”.
Rezultatele reprezintă o creștere de opt la sută, comparativ cu un sondaj anterior, publicat în februarie 2018, și reflectă îngrijorările crescânde ale impactului religiei în viața publică față de poziția tradițională secularistă a Franței, relatează Le Journal du Dimanche.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu