sâmbătă, 29 februarie 2020

Natura spirituală a bolilor mintale și trupești Știre Alfa Omega












Îngrijorarea permanentă și grijile excesive ne pot afecta emoțional și fizic. Dar bolile nu se tratează numai medical sau numai teologic. Rezolvarea problemelor de sănătate implică un efort comun din partea medicului, pastorului și pacientului, spune doctorul Vlad Schlezak, specialist în reabilitare psihiatrică complexă și fondatorul metodei consilierii creștine multidisciplinare.

Dr. Vlad Schlezak, fondator al Școlii de consiliere creștină multidisciplinară: Omul trebuie tratat în toate aceste domenii. Astfel am creat conceptul, cu ajutorul lui Dumnezeu, tratamentul bio-psiho-socio-spiritual, adică biologic-medical, psihologic-creștinește, social și spiritual-creștinește, dar totul în unitate. Și atunci îl tratezi pe om sau încerci să îl ajuți cât mai bine în aceste domenii.
Frica, îngrijorarea și anxietatea sunt subiecte de actualitate. Din dorința de a găsi soluții, la Timișoara a avut loc un seminar pe această temă organizat de Biserica „Sfânta Treime” și Biserica „Maranata” din municipiu.
Claudiu Lăpădat, organizator, Biserica Sfânta Treime – Timișoara: Biserica trebuie să înțeleagă că Dumnezeul cel Atotputernic a creat omul după chipul și asemănarea Sa. Și tot ce este omul – duh, suflet și trup – este plăsmuirea mâinii lui Dumnezeu. Nu există parte din ființa umană pe care Dumnezeu să nu știe să o repare. Secretul este că trebuie să știm și noi. Dumnezeu vrea lucrul acesta. De aceea, toți cei care au fost la acest seminar au putut observa foarte clar legătura între medicină și Cuvântul lui Dumnezeu. Și este evident că atunci când un credincios creștin își dorește cu adevărat să aibă parte de intervenția lui Dumnezeu în duh, suflet și trup, prin Cuvânt, prin credință, poate avea parte de binecuvântarea lui Dumnezeu.
Remus Runcan, co-organizator, Biserica Maranata – Timișoara: Eu cred că este un eveniment foarte relevant pentru omul secolului XXI, care se confruntă întradevăr cu frici, cu îngrijorări, cu anxietăți. Datorită acestei nevoi am organizat seminarul, fiind conștient că oamenii caută soluții. Ei caută soluții pentru problemele lor, caută soluții pentru îngrijorările lor, au diferite temeri și cumva se gândesc cum pot să le trateze. Un psihiatru creștin cred că este unul care poate să aducă răspunsuri la întrebările pe care oamenii le au cu privire la acest subiect.
Din perspectiva Scripturii, frica este o problemă universală. Biblia face referire la această problematică spirituală, emoțională și psihică.
Fănel Șerban, pastor, Biserica Punctul Zero – Brașov: Porunca cea mai des întâlnită în Scriptură este: „nu te teme!” Plecând de la premisa asta trebuie să înțelegem că nu există om care să nu se confrunte cu această problemă. Întrebarea corectă nu este „dacă oamenii se confruntă cu ea”, ci „cum anume se raportează și ies din această problemă.” Credința biblică nu înseamnă negarea. Noi nu negăm anxietatea. Credința biblică înseamnă confruntarea ei și oferirea soluțiilor pe care le găsim în Cuvântul lui Dumnezeu de a ieși din aceste robii.
Dr. Vlad Schlezak, fondator al Școlii de consiliere creștină multidisciplinară: Nu suntem aici ca să judecăm, ci ca să aducem soluții pentru că Biserica, din punctul meu de vedere, trebuie să fie relevantă societății în care trăim, dar trebuie să fie în absolutismul biblic și cristocentric. Să aducă soluții.
Cea de-a doua ediție a seminarului „Consiliere multidisciplinară” a reunit peste 150 de participanți. Oamenii au fost interesați de modul în care pot pune în practică această metodă de consiliere biblică, medicală și științifică.
Valentina Todorescu, Timișoara: E foarte important să învățăm asta și să vedem cum să punem în practică problemele cu care ne confruntăm în societatea în care trăim, să le abordăm într-o manieră creștină.
Cristina Buliga, Bocșa: De cele mai multe ori noi, creștinii, dăm vina pe cel rău. Îngrijorările, anxietatea și frica vin doar de la cel rău, dar de fapt nu înțelegem că noi nu-L avem pe primul loc pe Dumnezeu când suntem implicați într-o stare de frică, îngrijorare sau anxietate.
Beny Rusu, Timișoara: Această conferință este foarte relevantă pentru că ne prezintă perspectiva biblică din punct de vedere medical. Și, oarecum doctorul Vlad Schlezak ne ajută să înțelegem că, de fapt, ele nu se contrazic, ci că lucrează împreună.
Daniela Bot, medic rezident, Timișoara: Consider ca și creștini, în primul rând, că este foarte important să fim educați asupra acestei afecțiuni și să abordăm atât spiritual, cât și științific această problemă.
Sanda Molin, Reșița: Cu tot ceea ce aud aici pot să ajut femeile care vin în consiliere. Sunt probleme frecvente de îngrijorări, de frici, de anxietăți. Îi mulțumim lui Dumnezeu că putem afla mai multe lucruri și putem impatca mai mult în viața femeilor.
Bogdan Cincă, Timișoara: Am înțeles multe lucruri și mi s-a deschis perspectiva pentru cum să scap de îngrijorări, de frici, de anxietăți. Noi, tinerii ne luptăm mult cu problemele astea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu