sâmbătă, 29 februarie 2020

Seminția pierdută se întoarce în căminul ancestral











Aflăm despre una dintre semințiile pierdute ale Israelului și cum își găsesc loc în Israelul modern, chiar în educația superioară. Evreii etiopieni au fost numiți una dintre semințiile pierdute ale lui Israel. Mii se reîntorc în căminul lor ancestral, dar, din nefericire, au parte de provocări uriașe în a-și reface viața în Țara Promisă.
Filmul Red Sea Diving Resort spune povestea reală a felului cum Mossad, serviciul secret israelian, a început să aducă pe ascuns mii de evrei etiopieni în urmă cu 40 de ani. Două generații mai târziu, aici locuiesc peste 90 000 de evrei etiopieni.
Mulți se văd ca fiind descendenți din seminția lui Dan. În fiecare an, mulți dintre ei sărbătoresc Sigd, o sărbătoare antică ce marchează felul cum Dumnezeu i-a adus în Israel.
Acești evrei etiopieni au însă dificultăți majore în a se integra în societatea israeliană. Aici apare organizația Keren Hanan Aynor sau KHA, în scopul de a ajuta tinerii etiopieni să poată ajunge la studii superioare.
Amos Aynor, director executiv, organizația Keren Hanan Aynor: Totul începe cu educația. Suntem aici să facem tot ce e necesar ca oamenii să aibă parte de studii superioare și, în acest fel, să poată avea un impact benefic în comunitatea lor. De 26 de ani, grupul a oferit peste 4 000 de burse în 50 de domenii ale educației.
Dori Yacov, beneficiară: Mă ajută mult financiar. Sunt la al doilea program de masterat și, din păcate, e foarte scump.
Yacov vrea să se folosească de acest masterat pentru a face un salt al credinței.
Dori Yacov: Doresc să pornesc o afacere. În acest moment, lucrez pe asigurarea calității și ca și consultant în domeniul biotehnologiei pentru companii de startup, dar vreau să trec pe cont propriu.
Dr. Tesega Melaku: În Israel, studiile superioare înseamnă uși deschise.
Educația e esențială pentru integrare și pentru implicarea în profesiile din Israel. Doctorul Tesega Melaku a primit una dintre primele burse prezentate și acum conduce organizația.
În societatea israeliană, e foarte dificil să te integrezi, mai ales dacă ești din Etiopia, cu culoarea pielii și alte lucruri. Dacă nu ai o educație formală în profesia ta, nu e ușor să te integrezi. Această bursă oferă oportunități și pentru a doua generație.
Melaku a văzut impactul de la o generație la alta.
Amos Aynor: Încercăm să împingem o generație care uneori are nevoie de ajutor pentru a îndeplini un lucru pe care l-au început și care e foarte important.
Cei din KHA vor continua să împingă generațiile în sus, în speranța că, într-o zi, nu va mai fi nevoie de bursele lor.
Dacă ți-a plăcut clipul, distribuie-l. În plus, dacă nu știai, pe site-ul nostru publicăm mereu știri, articole, reportaje din lumea creștină și nu numai: https://alfaomega.tv/stiri
Materialul face parte din emisiunea „Jerusalem Dateline” 316 – februarie 2020.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu