26-02-2020 19:30:52
La o întâlnire de urgență la Beijing, care a avut loc vinerea trecută, liderul chinez Xi Jinping a vorbit despre necesitatea de a opri răspândirea coronavirusului și a institui un sistem pentru a preveni epidemii similare în viitor.
Trebuie instituit un sistem național de control al riscurilor de biosecuritate „pentru a proteja sănătatea oamenilor”, a spus Xi, deoarece siguranța în laborator este o problemă de „securitate națională”.
Xi nu a recunoscut de fapt că coronavirusul, care acum afectează mari zone din China, ar fi scăpat dintr-unul din laboratoarele de cercetare biologică din țară. Dar chiar a doua zi, au apărut dovezi care sugerează că acest lucru este exact ceea ce s-a întâmplat, întru-cât Ministerul Chinez al Științei și Tehnologiei a lansat o nouă directivă intitulată: „Instrucțiuni privind consolidarea managementului biosecurității în laboratoarele de microbiologie care gestionează viruși avansați precum noul coronavirus.”
Din câte se pare, China are o problemă în păstrarea agenților patogeni periculoși în eprubetele de unde au ieşit. O întrebare se ridică aici: cât de multe laboratoare de microbiologie există în China care se ocupă de „viruși avansați precum noul coronavirus”?
Ei bine, s-a dovedit că în toată China există doar un singur astfel de laborator. Și acesta este situat în orașul chinez Wuhan care se întâmplă să fie chiar… epicentrul epidemiei.
Singurul laborator de microbiologie de nivel 4 din China, care este echipat pentru a face unor viruşi mortali, numit Laboratorul Național de Biosecuritate, face parte din Institutul de Virologie Wuhan.
Mai mult, principalul expert în război biologic al Armatei de Eliberare a Poporului, Chen Wei, a fost trimis la Wuhan la sfârșitul lunii ianuarie pentru a ajuta la efortul de a stăpâni focarul de infecţie.
Conform PLA Daily (agenţia de ştiri a armatei chineze, n. trad.) , Chen cercetează coronavirusurile încă de la focarul SARS din 2003, precum și Ebola și antraxul. Aceasta nu ar fi prima ei călătorie la Institutul de Virologie din Wuhan, întru-cât acesta este unul dintre cele doar două laboratoare de cercetare în domeniul armelor biologice din toată China.
Faptele par a sugera că noul coronavirus, cunoscut acum ca şi SARS-CoV-2 (sau COVID-19) , a scăpat tocmai din acel laborator iar sarcina pe care o are Chen este să încerce să pună lucrurile înapoi în ordine.
China are o istorie a unor astfel de incidente. Virusul mortal SARS a scăpat – de două ori – din laboratorul de la Beijing unde a fost (și probabil este) folosit în experimente. Ambele epidemii „create de om” au fost rapid controlate, dar niciuna nu s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi luat măsuri de siguranță adecvate.
Mai există încă un fapt, care este puțin cunoscut: unii cercetători chinezi au obiceiul de a vinde animalele de laborator comercianţilor din pieţe, după ce au terminat experimentele pe ele.
În loc să elimine în mod corespunzător animalele infectate prin ardere la crematoriu, așa cum prevede legea, personalul ce lucrează în laboratoare vând aceste animale, pe uşa din dos, pentru a face nişte bani în plus. Sau, în unele cazuri, chiar o mulțime de bani în plus. Un cercetător din Beijing, aflat acum în închisoare, a făcut un milion de dolari vânzând maimuțe și șobolani de laborator pe piața animalelor vii, unde cel mai probabil au ajuns în stomacul cuiva.
De asemenea, suspiciunile cu privire la originile SARS-CoV-2 au fost alimentate şi de o serie de scuze neconvingătoare oferite de autoritățile chineze pe măsură ce oamenii au început să se îmbolnăvească și să moară.
Aceştia au dat vina pe o piață de fructe de mare, nu departe de Institutul de Virologie, chiar dacă primele cazuri documentate de Covid-19 (boala cauzată de SARS-CoV-2) au implicat persoane care nu au pus niciodată piciorul acolo. Apoi au dat vina pe șerpi, lilieci și chiar pe un mic mamifer cu solzi, numit pangolin, ca sursă a virusului.
Toate explicaţiile oferite de autorităţile chineze par a fi cusute cu aţă albă. S-a dovedit că șerpii nu poartă coronavirusuri și că liliecii nu au cum să se vândă pe o piață de fructe de mare. Nici pangolinii, o specie pe cale de dispariție, apreciaţi atât pentru solzii lor cât și pentru carne, nu prea au ce căuta pe o piaţă de fructe de mare.
Dovezile indică că cercetările privind SARS-CoV-2 au fost efectuate la Institutul de Virologie din Wuhan. Este posibil ca virusul să fi scăpat afară din laborator printr-un lucrător infectat sau să fi trecut de la animale la oameni atunci când cineva din laborator s-a ospătat cu vreunul din animalele pe care s-au făcut experimente. Oricare ar fi vectorul, autoritățile de la Beijing încearcă acum din greu să rezolve problemele grave legate de modul în care laboratoarele lor manipulează agenți patogeni mortali.
China a dezlănțuit o urgie asupra propriului său popor. Este prea devreme pentru a spune câte persoane din China și din alte țări vor muri, în cele din urmă, din cauza eșecul statului de a-şi controla propriile laboratoare de microbiologie, dar costul uman este deja mare.
Sursa: NY Post
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu