joi, 20 februarie 2020

Stilul de viață creștin și importanța educației creștine în viața tinerilor












Are un creștin nevoie de educație? Înainte de a răspunde la această întrebare, să ne uităm puțin la istoria acestei întrebări. Aproape întregul secol XX, umanitatea a trăit sub steagul ateismului „științific”. Oamenilor li s-a spus că credința în Dumnezeu era incompatibilă cu cunoștințele științifice și, prin urmare, numai oamenii „înapoiați”, semi-alfabetizați se consideră că cred în existența lui Dumnezeu.

Dacă acest lucru ar fi adevărat, atunci fiecare persoană, indiferent de caracter și alte calități personale, va deveni automat ateu după acumularea unei anumite cantități de cunoștințe. Totuși, acest lucru nu se întâmpla. Pe de o parte, mulți oameni bine educați cred în Dumnezeu, iar pe de altă parte, mulți astfel de oameni nu aspiră la nicio cunoaștere și, în același timp, se consideră atei convinși. Așadar, este educația creștină importantă astăzi? Desigur, pentru că își lasă amprenta asupra stilului de viață al unei persoane, a viziunii sale despre lume și a oportunităților pe care le poate avea în fața altor oameni.
Educația creștină explică legile și adevăratele cauze ale lucrurilor
Dacă ne concentrăm pe o educație în adevăratul sens al cuvântului creștină, atunci trebuie să ne concentrăm asupra originii și explicațiilor divine a lumii în fiecare subiect. În cursul istoriei, de exemplu, este necesar să subliniem faptul că în spatele tuturor evenimentelor care au avut loc de-a lungul secolelor, există un model clar. Istoria nu este condusă de întâmplări, ci de scopul lui Dumnezeu. El „stăpânește peste viață omului” și face „totul după voia Lui”. Este important să vedem mâna Domnului și obiectivele Sale suverane în tot ceea ce se întâmplă.
La fel se poate spune și despre științele naturii. În educația creștină, nu putem aborda studiul fenomenelor din așa-numitele „poziții neutre”. Poziția neutră nu există. Lumea din jurul ei a apărut fie că urmare a întâmplării, după cum cred unii, fie a fost creată de Dumnezeu. Și dacă lumea este creația Lui, guvernată de puterea Să suverană, atunci îl respingem și îl insultăm pe Dumnezeu, nefiind de acord cu acest lucru în toate evenimentele care au loc, fie în fizică, biologie, chimie sau orice altă știință. O educație care nu îl recunoaște pe Dumnezeu Creator și rolul providenței în menținerea unei anumite ordine în această lume nu poate fi numită creștină.
Educația creștină învață Adevărul și Calea Adevărată
Uneori, părinții cred că un mediu laic își va consolida copiii, îi va învăța să își apere părerile. Dar Cuvântul lui Dumnezeu nu confirmă acest punct de vedere. Nu spune: „Lasă-l pe copil doisprezece ani să urmeze calea nelegiuită pentru a se întări”. Dumnezeu ne învață ceva complet diferit: „Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, și când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” (Prov. 22:6).
Educația laică este doar cazul în care tinerilor li se permite să urmeze orice cale – calea cruzimii, a răutății, a centrării în sine, a non-respectului față de bătrâni și a violenței. În Scriptură nu există niciun astfel de verset care să spună că educația laică îi va „întări” pe copiii creștini.
Creștinii pot da lumii o altă viziune
Deci, care este rolul unei persoane bine educate în biserica lui Hristos? În general, rolul unui credincios bine educat este același cu rolul oricărui creștin – de a duce Evanghelia într-o lume păcătoasă. Această este natură omului – el percepe cel mai bine informații spirituale de la cei care sunt egali cu el atât în ​​rang, cât și în educație. Prin urmare, rolul unui creștin bine educat este de a aduce mesajul mântuirii în societatea oamenilor bine educați și de a dobândi cel puțin o parte din ei pentru Hristos. Apostolul Pavel a fost un om bine educat pentru vremea să. De aceea, el trebuia să predice la Atena – în centrul științei și culturii antice.
Scriptură spune că întreaga lume este controlată de rău – 1 Ioan 5:19. Fiecare credincios nu numai că trebuie să se îndepărteze de rău, ci și să-l și dea pe față. Un creștin bine educat trebuie să expună răul care are loc printre savanți. De exemplu, acum există multe dezbateri atât despre clonare cât și despre experimente pe celulele pilonului, adică pe celulele embrionului uman. Și acesta este doar vârful aisbergului: știința modernă depășește adesea moralitatea. Și tocmai credincioșii bine educați trebuie să lupte împotriva acestui tip de nelegiuire. Pentru a vedea granița dintre admisibil și imoral, trebuie să cunoști Scripturile.
Concluzie
Educația creștină este importantă și, cel mai important, ea ar trebui să înceapă în copilărie. În școlile moderne, se acordă multă atenție dezvoltării abilităților mentale și fizice, iar acest lucru este bun. Este rău că nevoile spirituale, care sunt foarte importante pe parcursul vieții unui copil, nu se dezvoltă și, prin urmare, în societatea noastră, există mulți oameni singuri din punct de vedere spiritual și emoțional. Lipsa educației religioase în copilărie afectează cu siguranță caracterul unei persoane: în depozitul mental al unor astfel de oameni, se simte un anumit dezechilibru. Copilul este neobișnuit de sensibil la impresii religioase: el ajunge instinctiv la tot ceea ce dezvăluie frumusețea și sensul lumii. Ia-o de la copil (educația) – și sufletul lui se va estompa; copilul va rămâne într-o lume pustie, cu interesele sale cotidiene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu