duminică, 23 februarie 2020

Iranienii amenință că vor distruge Mormântul Reginei Estera și a lui Mardoheu











Un grup iranian a declarat că va distruge ceea ce evreii cred a fi locurile de înmormântare a reginei Estera și a lui Mardoheu din orașul iranian Hamedan, în semn de răzbunare pentru planul de pace „Acordul Secolului” israeliano-palestinian al președintelui Donald Trump.
Grupul Basij, o aripă studențească dură a corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, a dat publicității o declarație la începutul acestei luni prin care amenință că vor dărâma mormântul și îl vor înlocui cu un consulat palestinian.
„Avertizăm Statele Unite și regimul Sionist … că la primul act de îndeplinire a dorințelor lor necurate și la cel mai mic atac asupra Palestinei și a sfântului oraş al-Quds (Ierusalimul) înseamnă că nu vor mai ocupa un loc la mormântul Esterei … o vom transforma într-un consulat al Palestinei și veți vedea că ne vom ține de această promisiune”, se arată în declarația lor.
Ali Malmir, directorul biroului de turism din Hamedan, a declarat pe 7 februarie pentru agenţia de ştiri ISNA din Iran că nu este posibilă distrugerea mormântului, deoarece există reguli specifice pentru clădirile de patrimoniu cultural care nu pot fi încălcate.
Șeful grupului Basij din Hamedan, Tayeb Frydras, a răspuns declarației lui Malmir spunând că Iranul trebuie să își arate puterea și drepturile palestiniene sunt mai importante decât protejarea siturilor culturale evreiești.
Alianța pentru Drepturile Tuturor Minoritățile din Iran (ARAM), un ONG american care monitorizează drepturile minorităților din Iran, a raportat că grupul Basij a încercat sâmbăta trecută o descindere la locul mormântului din Hamedan.
De asemenea, ARAM a raportat că „autoritățile iraniene” s-au alăturat grupului Basij pentru a solicita distrugerea mormântului, însă veridicitatea acestei declarații nu a putut fi încă stabilită.
Comisia Americană pentru Libertatea Religioasă Internațională a afirmat într-o declarație postată pe Twitter că este „îngrijorată” de amenințările privind distrugerea Mormântului Esterei și a lui Mardoheu „și subliniază responsabilitatea guvernului iranian de a proteja locurile religioase”.
Șeful Ligii Anti-Defaimare din S.U.A., Jonathan Greenblatt, a declarat că ameninţările cu distrugerea mormântului sunt „dezgustătoare”, mai ales că mai sunt doar câteva săptămâni până când poporul evreu vor sărbători Purimul, o sărbătoare dedicată amintirii Esterei și a lui Mardoheu.
„Oamenii de toate credințele ar trebui să ia atitudine înainte ca o astfel de profanare să aibă loc”, a spus el.
Sursa: CBN News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu