Raed Arafat, șeful DSU, a criticat ordonanța de urgență pe sănătate introdusă marți seară în ședința de guvern. În cadrul unei postări pe facebook, el a scris că articolele din OUG „deschid drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgență, care și așa este limitat ca sumă, comparativ cu nevoile reale” și vor „destabiliza tot sectorul public de urgență”, a explicat Raed Arafat.
Executivul a adoptat marți o OUG prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate se pot derula și la spitale private, fără ca pacienților să le fie ceruți bani în plus.
„Încă de la început am trimis un punct de vedere asupra unor prevederi cu impact negativ pe sistemul public de urgență, mai ales referitor la modificarea articolului 111 din Legea Sănătății. Spre surprinderea mea, și a multora dintre colegii mei, s-a mers și mai departe ieri seară prin introducerea unor noi articole care deschid drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgență, care și așa este limitat ca sumă, comparativ cu nevoile reale”, scrie șeful DSU pe Facebook.
„Nu înțeleg care a fost caracterul de urgență că se se ia astfel de decizii peste noapte, fără analiză reală de impact și fără dezbateri reale, luând măsuri fără precedent, care vor destabiliza tot sectorul public de urgență, de la serviciile de ambulanță până la SMURD și UPU, fără excepție.
Deschiderea accesului comercianților la bugetul de stat prin care este finanțat sectorul public de urgență este un pas care înseamnă că în câțiva ani vom împărți sumele cu toți care vor apărea pe piață în urmă acestei decizii aberante, ducând implicit la reducerea finanțării sectorului public în favoarea celui comercial”, adaugă Raed Arafat, care menționează că nu înțelege de ce „se dorește atât de mult destabilizarea unui sector funcțional și care și-a dovedit eficiența inclusiv prin gradul de încredere al populației în acest sector care mai necesită mult de făcut în următoarea perioada.”
„Că să înțelegeți mai bine, tot sistemul integrat de urgență este finanțat din bugetul de stat, Partea medicală consumă sub jumătate din suma totală iar această suma încet încet va fi împărțită cu comercianții care au multe metode ca să elimine treptat sectorul public”, a scris Raed Arafat, pe Facebook.
De cealaltă parte, vicepremierul Raluca Turcan a apărat proiectul, afirmând că prin noua legislație „Pacienții vor accesa serviciul medical pe care-l consideră mai bun”.
„Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban va salva vieți. Astfel, pacienții în stare critică vor beneficia mai repede de intervenții în cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat. Va crește, deci, numărul unităților sanitare care rezolvă cazurile de infarct miocardic sau de accident cerebral. Pacientul va beneficia de tratament și nu va plăti nimic", a scris vicepremierul Raluca Turcan, marți, pe pagina sa de Facebook.
Vicepremierul Raluca Turcan a evidențiat avantajele pe care le conferă adoptarea Ordonanței prin libertatea de a alege furnizorul în cadrul programelor curative.
„De exemplu, un pacient din Craiova, cu infarct miocardic acut (cum a fost cazul unei vedete tv) nu va mai trebui transportat la București pentru a fi preluat de un mare spital din Capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi salvat la centrul de cardiologie din Craiova.În cazul bolnavilor de cancer, se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale. Ei vor putea alege dacă se tratează la un spital de stat sau la unul privat", a mai scris Turcan, potrivit Mediafax.
„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privați de medicamente și dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienților la tratament in cadrul programelor naționale de sănătate curative și, funcție de opțiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizați și evaluați și care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu