duminică, 16 februarie 2020

Dr. Perlmutter: Cultura modernă îți modifică conexiunile creierului, producând efecte devastatoare












Cercetările arată că cultura noastră modernă – totul, de la ceea ce mâncăm, până la ceea ce urmărim pe internet – ne stimulează partea din creier, care comunică cu frica și cu impulsivitatea, și în același timp, ne suprimă partea creierului, care este responsabilă de empatie și de planificarea viitorului.
La suprafață, cultura contemporană pare ideală. În orice moment al zilei sau al nopții, prin simpla apăsare a unui buton, putem cumpăra aproape orice ne dorim, putem savura orice deliciu livrat chiar la ușa noastră, ne putem satisface curiozitatea cu detalii la zi despre orice eveniment care are loc pe glob și putem arunca o privire în viața personală a celebrităților sau a semenilor noștri.
Și nu numai atât, dar ne putem ocupa timpul constant cu ofertele nesfârșite de filme, televiziune și jocuri video pe o varietate de platforme digitale.
Gordon Robertson l-a intervievat pe Dr. David Perlmutter legat de cartea sa Brain Wash în cadrul unei emisiuni al Clubului 700.
Vedem în jurul nostru cum supradozele de droguri și sinuciderea urcă la niveluri uimitoare. Oamenii sunt mai supărați, neîncrezători, nervoși, singuri, deprimați și mai supraponderali ca niciodată.
Există vreo legătură între aceste lucruri?
Dr. David Permutter, autor și neurolog renumit, a spus, că studiile științifice arată că trăirea în hiper-realitatea din ziua de astăzi, 24 de ore, 7 zile pe săptămână, prezintă riscuri grave pentru stările noastre fizice și mentale, pentru relațiile noastre cu persoanele dragi și chiar cu mediul înconjurător.
În noua sa carte, Spăralea pe creier: Detoxifică-ți mintea pentru o gândire mai clară, relații mai profunde și fericire de durată, dr. Perlmutter și fiul său, dr. Austin Perlmutter, descriu modul în care creierul nostru este manipulat într-un mod grav, care duce la comportamente dăuneazătoare corpului și minții noastre.
Tată și fiu, amândoi medici, identifică în carte moduri specifice în care suntem manipulați mental și care ne împiedică să ne atingem obiectivele. De asemenea, ei prezintă un plan, care durează 10 zile pentru a ajuta cititorii să schimbe felul cum stau lucrurile. Planul include noi modalități pentru consumul de media și pentru condumul de alimente.
Cartea Brain Wash este o hartă funcțională pentru a ne ajuta să înțelegem cât de mult din ceea ce caracterizează lumea noastră modernă, ne influențează creierul și mai important, procesul nostru de a lua decizii. Începând de la dieta noastră, până la lipsa de somn și până la dependența noastră virtuală de experiențe digitale, capcanele vremurilor moderne conspiră de fapt, pentru a ne menține neîmpliniți, impulsivi și egocentrici. Cartea începe prin a scoate în evindență aceste influențe puternice din realitatea în care trăim. Brain Wash prezintă un cadru în care să puteți măsura impactul negativ al acestor expuneri, și apoi un set de intervenții practice pentru recuperarea creierului nostru și pentru îmbunătățirea sănătății noastre fizice și mentale.
Conform celor doi doctori, cu toții luăm parte într-un experiment extraordinar, iar sănătatea și fericirea noastră sunt în joc. Într-adevăr, conexiunile din creierele noastre, s-au modificat pentru a ne menține legați de dispozitive și de activități care nu ne avantajează. Atenția noastră a devenit un bun de consum iar emoțiile noastre au ajuns să fie manipulate pentru profiturile altora. În plus, viața modernă pur și simplu nu a fost creată pentru a ne face mai fericiți sau mai sănătoși. Mulți factori contribuie la epidemiile de anixetate, depresie, obezitate, boli cronice și singurătate din timpul în care trăim. Un factor central în joc, este că suntem prinși într-o spirală de decizii impulsive, pe termen scurt, care sunt nesănătoase. În mod clar, există un mod mai bun de a ne trăi viața.
După cum putem vedea, însă, toți factorii stau împotriva noastră. De fapt, în fiecare an se cheltuiesc milioane de dolari pentru a face în mod explicit mai dificil pentru fiecare dintre noi, să scăpăm de constelația gândirii pe termen scurt. Ca rezultat, observăm o stare de sănătate fizică și psihică tot mai reduse, pe care le-am denumit „sindromul deconectării”. Dacă vrem să trăim o viață plină de bucurie, de motivație și sănătate, trebuie să spunem stop acum. Nu ne putem permite să ne adaptăm la norma majorității, văzând că aceasta nu produce ceva bun. Trebuie să ne alegem în mod conștient calea pe care să mergem, dacă ne dorim să ne schimbăm în bine, deoarece structura care guvernează cele mai puternice influențe externe asupra minții și a corpurilor noastre, nu este interesată de bunăstarea noastră fizică și psihică.
Dr. David Perlmutter este un neurolog certificat și de cinci ori, pe lista celor mai vânduți autori din New York Times. El este membru al Consiliului de Administrație al Colegiului American de Nutriție. Dr. Perlmutter a absolvit Universitatea de Medicină din Miami și este conferențiar la simpozioane organizate de instituții precum Banca Mondială, Universitatea din Columbia, Institutul Scripps, Universitatea din New York și Universitatea Harvard.
Sursa: CBN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu