duminică, 26 iulie 2020

Rugăciunea














Din punct de vedere spiritual, rugăciunea este „respiraţia sufletului”. Ea poate exista ca un dialog între creatură şi Creator, ca o petiţie îndreptată spre tronul harului sau ca o proclamare entuziastă a măreţiei lui Dumnezeu.
Biblia ni-i prezintă pe oameni îndeletnicindu-se cu rugăciunea dintr-o pornire lăuntrică conştientă, care urmăreşte să spargă limitele firii pămînteşti în care am fost închişi după căderea în păcat.
În Eden, primii oameni vorbeau nemijlocit cu Dumnezeu în părtăşia pe care o aveau „în răcoarea zilei” (Gen. 3:8). După alungarea din Eden, Abel şi Cain au căutat să reia legătura cu Dumnezeu prin aducerea de jertfe pe altare (Gen. 4:3, 4). Din adîncul prăbuşirii lor, oamenii au început „să cheme Numele Domnului” (Gen. 4:26).
Specificul rugăciunilor practicate de evrei a fost: sinceritatea, claritatea şi caracterul personal. Poporul Domnului nu a practicat „repetiţia monotonă şi fără sens” a descîntecelor („ Să nu bolborosiţi aceleaşi vorbe, ca păgînii, cărora li se pare că, dacă spun o mulţime de vorbe, vor fi ascultaţi” – Mat. 6:7).
Una dintre ocaziile care a scos cel mai bine în relief diferenţa dintre rugăciunile practicate de poporul Domnului şi rugăciunile paginilor a fost confruntarea dintre proorocul Ilie şi proorocii lui Baal pe muntele Carmel (1 Regi 18:24, 26-29, 36-37).
Un aspect aparte al rugăciunilor îl constituie „cîntările de laudă” înălţate de anumiţi copii ai lui Dumnezeu în ocazii deosebite. Aceste cîntări au fost rugăciuni inspirate direct de Duhul Sfînt şi au devenit ocazii în care Dumnezeu S-a descoperit mai mult pe Sine oamenilor şi le-a comunicat direct voia Sa. Iată o listă incompletă a „cîntărilor” din Biblie:
§              Exod 15:1-21 – Cîntarea lui Moise.
§              Numeri 21:17 – Cîntarea Israelului pentru apa din stîncă.
§              Deuter. 32:1-43 – Cîntarea lui Moise la graniţele Canaanului.
§              Judecători 5:2-31 – Cîntarea biruinţei lui Debora şi Sarac.
§              1 Samuel 2:1-10 – Cîntarea Anei, mama lui Samuel.
§              2 Samuel 22:2-51 – Cîntare de izbăvire înălţată de David.
§              Isaia 5:1-6 – Cîntarea Prea Iubitului despre via Lui.
§              Isaia 26:1 – Cîntarea profetică pe care o vor cînta evreii în noul Ierusalim.
§              Isaia 53:1-12 – Cîntarea de jale a evreilor după ce se vor întoarce la Mesia.
§              Ezra 3:11 – Cîntarea de laudă la reaşezarea temeliei Templului.
§              Luca 1:46-55 – Cîntarea fecioarei Maria.
§              Luca 1:68-79 – Cîntarea lui Zaharia.
§              Apocalipsa 5:9, 10 – Cîntarea cea nouă cîntată de cei „24 de bătrîni”.
§              Apocalipsa 14:3 – Cîntarea celor 144.000.
§              Apocalipsa 15:3, 4 – Cîntarea celor răscumpăraţi în sîngele Mielului.
Sigur că în aceeaşi categorie cu cîntările trebuie incluşi şi Psalmii. Ei sînt rugăciuni în care suflarea patosului uman se întrepătrunde cu „suflarea Duhului Sfînt”, producînd mîngîiere, îmbărbătare şi iluminare divină. Lectura lor exercită asupra sufletului un efect binefăcător, care nu şi-a pierdut peste ani din putere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu