miercuri, 29 iulie 2020

COSMOLOGIE - NOUA RATĂ DE DATE SUSȚINE O LUME TÂNĂRĂ. Russell Humphreys, Ph.D.











Noile experimente efectuate în acest an referitor la proiectul RATĂ1 susţine cu putere o lume tânără. Acest articol actualizează rezultatele anunţate într-un articol din ICR Impact anunţat anul trecut2 şi documentat la o conferinţă tehnică în vara trecută3. Experimentele noastre au măsurat cât de rapid stricăciunile nucleare generate e Heliu scapă din micile cristale radio-active din rocile ca de granit. Noua dată extinsă într-un rang critic de temperaturi, şi ele confirmă în mod răsunător o prezicere numerică pe care am publicat-o cu câţiva ani înaintea experimentului4. Rata de pierdere de Heliu este aşa de ridicată încât aproape tot acesta ar fi scăpat în cadrul presupusului 1.5 miliarde de ani de eră de uniformitate5 a rocii, şi ar fi fost foarte puţin Heliu în cristalele de astăzi. Dar cristalele din roca granitică conţin în mod prezent o foarte mare cantitate de Heliu, şi noile experimente susţin o eră de doar 6000 de ani. Astfel aceste date sunt o evidenţă puternică împotriva lungilor ere de uniformitarianism şi pentru o recentă creaţie consistentă cu Scriptura. Aici sunt câteva detalii:


Cristalele radioactive fac şi pierd Heliul

Aceste cristale radioactive, numite zirconiu, sunt comune în roca granitică. În timp ce un cristal de zirconiu creste în magma răcită, acesta incorporează atomii de Uraniu şi Toriu din magmă în grilajul cristal. După ce un zircon este pe deplin format şi magma se răceşte mai mult, un cristal minereu mic numit biotit se formează în jurul acestuia. Alte minerale, precum cuarţul şi feldspatul, se formează în mod adiacent faţă de biotit.

Atomii de Uraniu şi Toriu din cadrul slăbirii de zircon printr-o serie de elemente intermediate pentru a deveni eventual atomi de Plumb. Multe din nucleele intermediate emit particule alfa, care sunt nuclee de atomi de Heliu. Pentru zirconiul mărimii pe care o considerăm, majoritatea particulelor alfa care se mişcă rapid se opresc la un stop în cadrul zirconiului. Apoi ei adună doi electroni fiecare din cristalul din jur şi devin atomi de Heliu. Astfel un atom de Uraniu 238 produce opt atomi de Heliu în timp ce acesta devine un atom de Plumb 206 (vezi diagrama de pe pagina 1).

Atomii de Heliu sunt de categorie uşoară, mişcându-se repede, şi nu formează legături chimice cu alţi atomi. Ei se mişcă rapid între atomii unui material şi se răspândesc pe ei înşişi pe cât de departe posibil. Acest proces de difuziune, din punct de vedere teoretic bine înţeles pentru mai mult de un secol, face scurgerea de Heliu să fie rapidă din aproape majoritatea materialelor.

Zirconiul natural încă conţin mult Heliu

În 1974, în Munţii Jamez din nordul lui New Mexico, geologii din Los Alamos National Laboratory au sfredelit câteva mile adâncime în aprinsa, uscata rocă gigantică pentru a determina cât de potrivit ar fi aceasta ca o sursă geotermală de energie. Ei au adunat bucăţi din centrul rocii, au extras zirconiul, şi au măsurat cantitatea de Uraniu, Toriu şi Plumb din cristale. Din aceste date ei au calculat faptul că 1.5 miliarde de ani de decădere nucleară a avut loc în zirconiu6, făcând uzuala presupunere uniformitariană că ratele de decădere au fost întotdeauna constante7.

Apoi ei au trimis extrase din miezul sfredelirii lor la Oak Ridge National Laboratory pentru analiză. Acolo, Robert Gentry (un binecunoscut creaţionist) si colegii săi au extras zirconiul, au selectat cristalele dintre 50 si 75 mm lungime, si au măsurat cantitatea totală de Heliu din ele. Ei au folosit date de la Plumb-Uraniu din Los Alamos pentru a calcula cantitatea totală de Heliu pe care stricăciunea a produs-o in zirconiu. Comparând cele două valori au dat procentajul de Heliu care încă reţinea zirconiu, ceea ce ei au publicat în 19828.

Rezultatele lor erau remarcabile. Până la 58% din decăderea generată nuclear de Heliu nu s-a difuzat din zirconiu. Procentajele au scăzut cu adâncimea crescută şi temperatura din sfredelire. Aceasta confirmă difuzia care s-a întâmplat, deoarece rata de difuziune din orice material scade puternic cu temperatura. De asemenea, cu cât era mai mic cristalul, cu atât mai puţin Heliu se reţinea. Aceste bucăţi de zirconiu erau atât mici cât şi aprinse, şi cu toate acestea au reţinut cantităţi mari de Heliu!
Experimentele verifică prezicerea RATEI

Mulţi creaţionişti credeau că era imposibil ca aşa de mult Heliu să rămână în bucăţile de zirconiu după 1,5 miliarde de ani, însă noi nu avem nici o măsură de rate de difuziune pentru a dovedi acel crez. În anul 2000 singura dată de difuziune a Heliului pentru zirconiu9 era ambiguă. Aşa că în acel an, proiectul RATA a comisionat experimente pentru a măsura difuzia de Heliu din zircon (precum şi din biotit) din aceiaşi sfredelire. Experimentatorul a fost unul dintre cele mai dintâi experţi în măsurătorile difuziei Heliului în minerale.
La aceiaşi dată, noi am estimat ratele de difuziune care ar fi necesare care să-l facă retenţiile de Heliu observate de Gentry pentru două ere diferite de zircon: (a) 6000 de ani, şi (b) 1,5 miliarde de ani. Apoi în anul 2000 noi am publicat două seturi de rate la modelele „Creaţionism” şi „Evoluţie” în cartea noastră care accentuează scopurile proiectului RATA10.

Următorul an, 2001, am primit o hârtie care raporta datarea bucăţilor de zirconiu de pe un alt site. În 2002 am primit aceiaşi dată pentru site-ul nostru de la experimentatorul nostru. Ambele seturi de dată acopereau rangul de temperatură de la 300 la 500 de grade C, care este ceva mai mare decât rangul de temperatură al datei lui Gentry şi a prezicerii noastre, 100 la 277 grade C. Ambele seturi agreează între ele şi, în timp ce nu suprapun modelul nostru „de Creaţie”, ambele se aliniau bine cu aceasta. Am raportat aceste date într-o lucrare tehnică pe care au acceptat-o cei de la Fifth International Conference on Creationism11 pentru publicare în Proceedings12.

În iulie 2003, cu o lună înainte de conferinţă, am primit un nou set de date despre zircon şi biotit de la experimentatorul nostru. Acestea ne erau mai de folos în trei feluri: (1) aceste elemente de zirconiu erau de la 50 la 75 mm în lungime, (2) atât zirconiul cât şi biotitul proveneau de la o adâncime de 1490 de metrii, (3) rata datei de difuzie de zirconiu a coborât la 175º C. Elementele (1) şi (2) înseamnă că aceste bucăţi de zirconiu se potriveau cu ale lui Gentry în mod exact, fiind din aceiaşi sfredelire, unitate de rocă, rang de adâncime, şi de mărime. Elementul (3) înseamnă difuzia rata datei de difuziune de acum extinsă bine în rangul de temperatură al modelelor noastre.

Aceste nouă date13 sunt de acord foarte bine cu prezicerea noastră despre modelul „Creaţiei”, aşa cum arată figura. Mai mult, ratele de difuziune sunt de 100.000 de ori mai mari decât ratele maxime pe care le putea admite modelul „Evoluţiei”, astfel în mod autoritar repudiind-o.

Noile date închid crăpăturile

Experimentatorul a măsurat şi el în mod clar cantitatea totală de Heliu atât din zirconiu cât şi din fulgii de biotit din jur. Aceasta leagă anumite capete libere pentru cazul nostru: (1) Cantitatea totală de Heliu din zirconiu confirmă măsurătorile retenţiei lui Gentry foarte bine. (2) Măsurătorile noastre arată că concentraţia de Heliu era de circa 300 de ori mai mare în zirconiu decât în biotitul din jur. Aceasta confirmă că Heliul se difuza în afara zirconului în biotit, şi nu invers. (3) Cantitatea totală de Heliu din fulgii de biotit (care sunt cu mult mai mari decât a zirconului) este abia egală cu cantitatea de zirconiu pierdută.
Comparaţi această situaţie cu o clepsidră a cărui nisip reprezintă atomii de Heliu: Avem date (din Uraniu şi Plumb) pentru cantitatea originală din vârf (zircon), cantitatea prezentă din vârf, cantitatea prezentă de jos (biotit), şi rata de scurgere (difuzia) dintre ele. Aceasta face cazul nostru foarte puternic încât noi citim „clepsidra” de Heliu în mod corect.
Bucăţile de zirconiu sunt tinere

Noua dată ne admite să calculăm mult mai exact cât timp a durat difuzia. Rezultatul este 6000 (± 2000) de ani – circa 250.000 de ori mai mic decât pretinsa eră de Uraniu-Plumb de 1,5 miliarde de ani. Aceasta şi alte uimitoare proiectele RATA uimitoare noi confirmă ipoteza noastră de bază: că Dumnezeu a grăbit ratele de decădere a nucleelor de jumătate de viaţă în timpul Potopului din Geneza şi ale perioade scurte din istoria pământului. Astfel de decăderi nucleare accelerate dărâmă „erele” uniformitariane la scala de timp Scripturală de mii de ani.

Note de subsol

1 RATE stands for „Radioisotopes and the Age of the Earth,” a research initiative launched in 1997 jointly by the Institute for Creation Research, the Creation Research Society, and Answers in Genesis. See book in ref. 4, and numerous pages about the RATE project.
2 D. R. Humphreys, „Nuclear Decay: Evidence for a Young World,” ICR Impact No. 352, October 2002.
3 D. R. Humphreys, S. A. Austin, J. R. Baumgardner, and A. A. Snelling, „Helium diffusion rates support accelerated nuclear decay,”Proceedings of the Fifth International Conference on Creationism, (Pittsburgh, PA: Creation Science Fellowship, 2003) pp. 175-195.
4 D. R. Humphreys, „Accelerated nuclear decay: A viable hypothesis?” in Radioisotopes and the Age of the Earth: A Young-Earth Creationist Research Initiative, L. Vardiman, A. Snelling, and E. Chaffin, editors (San Diego, CA: Institute for Creation Research and the Creation Research Society, 2000) p. 348, fig. 7.
5 Uniformitarians assume that „all things continue as they were from the beginning of the creation” (II Peter 3:4), without interventions by God which might drastically affect the rates of some physical processes.
6 R. E. Zartman, „Uranium, thorium, and lead isotopic composition of biotite granodiorite (Sample 9527-2b) from LASL Drill Hole GT-2,” Los Alamos Scientific Laboratory Report LA-7923-MS, 1979.
7 The 1.5 billion year uranium-lead date was consistent with uniformitarian geological expectations for the age of the Precambrian „basement” rock from which the zircons came.
8 R. V. Gentry, G. J. Glish, and E. H. McBay, „Differential helium retention in zircons: implications for nuclear waste management,” Geophysical Research Letters 9(10): 1129-1130, October 1982.
9 Sh. A. Magomedov, „Migration of radiogenic products in zircon,” Geokhimiya, 1970, No. 2, pp. 263-267 (in Russian). English abstract inGeochemistry International 7(1): 203, 1970. English translation available from D. R. Humphreys.
10 See ref. 4 for the prediction.
12 See ref. 3 for technical details.
13 We plan to report these new data in detail in future technical publications, particularly in a paper to be submitted to the Creation Research Society, and also in the final report of the RATE project two years from now.
*Dr. Humphreys is an Associate Professor of Physics at ICR.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu