(Un mesaj de Ziua Familiei inspirat din Psalmul 127)
Ce e așa mare lucru să faci o casă? Constructorii de abia așteaptă cuplurile nou întemeiate care vor să aibă propria locuință. Terenuri disponibile sunt peste tot. Să faci o casă este relativ simplu. De ce ar fi subiect pentru o predică, pentru un articol sau pentru un psalm? Haideți să ne mai uităm o dată. Titlul mesajului este zidirea unui cămin, nu a unei case! Aici este diferența. Psalmul 127 face referire intr-adevăr la ilustrații din lucrurile materiale (casă, păzitor, săgeți, etc) pentru a ne explica, însă ne descoperă și cîteva principii spirituale. Noi avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Acesta este unul din cei câțiva psalmi care prezintă binecuvîntarea unei vieți de căsnicie, atunci când este trăită după voia lui Dumnezeu. Spre deosebire de monahi, care consideră că viața de celibat este mai bună, Scriptura oferă un contrast (Evr.13:4). Observați trei lucruri care ne ajută pe toți să zidim un cămin.
1. O CĂSNICIE CU SEMNIFICAȚIE (v.1)
Primul verset ne arată ceea ce face ca o căsnicie să aibă semnificație – Dumnezeu. El trebuie să fie musafirul nevăzut dacă acel cămin vrea să fie fericit. O căsnicie fericită trebuie să fie un triunghi. Dumnezeu îi leagă laolaltă pe cei care își fac promisiuni unul altuia ”până ce moartea ne va despărți.” Eșecul familiei contemporane trebuie să fie o preocupare pentru noi toți. Cu siguranță, una din cauzele principale este părăsirea lui Dumnezeu. Trebuie să ne uităm la familiile noastre și să vedem dacă Îl luăm în considerare pe El atunci când ne organizăm timpul, când luăm decizii, când hotărîm cum cheltuim banii sau când facem planuri pentru viitor. Este voia Lui o călăuză atunci când decidem ce atitudine avem față de alții? Ne pasă de fiecare membru al familiei- fie el mai în vârstă sau mai tânăr?
2. PACEA PROMISĂ (v.2)
Spre deosebire de cel care se îngrijorează și nu poate dormi noaptea, cel care se încrede în Dumnezeu are o pace care întrece înțelegerea omenească (Filip. 4:7). Capacitatea de a sta liniștit având o conștiință curată, știind că suntem în grija lui Dumnezeu, orice ar veni, este o mare binecuvîntare. El garantează un somn liniștit copiilor Lui și ”le dă pîine ca în somn.” Recomand și citirea Psalmului 128, care pare o continuare a Psalmului 127. Atunci când avem priorități corecte, nu trebuie să ne temem. Domnul Isus a lăsat să se înțeleagă clar acest lucru (Mat.6:25-34). Dacă avem pace cu Dumnezeu, atunci putem avea și pace cu ceilalți și cu conștiința noastră.
3. MOȘTENIREA DE LA DOMNUL (v. 3-5)
Copiii sunt o moștenire de la Domnul. Atunci cînd Biblia vrea să descrie dragostea lui Dumnezeu, este utilizată adesea analogia părinți-copii (Ps.103:13). Toți părinții trebuie să se roage pentru înțelepciune pentru a-și crește copiii în modul cel mai bun cu putință. În țările orientale, numărul copiilor pe care îi avea cineva avea o semnificație foarte mare.Versetele patru și cinci erau adevărate la modul literal pentru cei din vremea psalmistului. Din toate timpurile însă, principiul versetului trei stă tot timpul în picioare-copiii sunt o moștenire dată de Domnul. Ce binecuvântare și ce responsabilitate! Sarcina părinților este aceea de a fi un bun exemplu – în ceea ce privește integritatea și onestitatea, bunătatea și mila, seriozitatea și credincioșia. Zidirea unui cămin începe cu zidirea propriei vieți în Cristos, trecând apoi la fiecare membru al familiei.
Atunci când fiica lui Stalin a emigrat în Vest, reporterii au întrebat-o:”De ce ?” Ea a răspuns: ”Era imposibil să trăiesc fără Dumnezeu în inimă!” Ce declarație puternică cu privire la dimensiunea spirituală a vieții! Nu putem umbla fără Dumnezeu. Așa cum scria Augustin: “Pentru Tine ne-ai creat, Doamne, şi inima noastră nu-şi găseşte pacea până când nu se odihneşte în Tine .” Pentru că astăzi, 15 Mai, este Ziua internațională a Familiei, am dorit să ne reamintim aceste principii biblice care ne ajută să zidim familii sănătoase și oferă statornicie și durabilitate căsniciilor noastre.
Pastor SAMY TUȚAC
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu