vineri, 31 iulie 2020

Politica externă a României în privința Chinei, pe scurt















0
Ai un partener de importanţă majoră pentru securitatea şi chiar bunăstarea ta, care-ţi cere să i te alături împotriva unui regim odios, angajat în acţiuni de exterminare în masă, belicos cu vecinii şi care a pricopsit umanitatea cu o pandemie criminală.
Ce zici tu, şef de stat – deși un răspuns principial, fără echivoc și fără să fii belicos cu China nu e greu de închipuit?
Loredana DiacuEpoch Times Romania: „Domnule presedinte, recent secretarul de stat Mike Pompeo a invitat tarile democratice ale lumii la constituirea unei coalitii internaționale pentru a contracara, spunea dânsul, amenințarea reprezentată de regimul comunist de la Beijing. Printre argumentele invocate era și modul inacceptabil, citez, în care regimul a gestionat pandemia. În calitate de reprezentant al statului român în relațiile internaționale, cum vedeți alăturarea României la o asemenea coaliție și dacă v-ați propus discuții cu partenerii nostri strategici pe acest subiect? Mulțumesc.”
„Este evident că balanţa geopolitcă de putere se schimbă (extraordinar, e ca şi cum ai spune că lumea nu mai e ca înainte, e altfel!)… Şi noi suntem afectaţi, poate nu la fel ca alţii (aici a fost aproape cinstit, doar că n-a spus-o: când eşti păduche, nu prea simţi seismele)… Am luat act de această declaraţie – parcă-l vezi cum îl ia pe Pompeo: v-am înregistrat cererea, vă rog să avansați că mai aşteaptă şi alţii la rând şi n-am toată ziua la dispoziţie –, vom face propria evaluaree – tonul ăsta de elev prepuber – şi diplomaţia română, vă asigur (că poate unii se îndoiau), are capacitatea să analizeze şi să dea un răspuns pe măsură la aceste schimbări geopolitice.”
Cum să nu-ți fie rușine că băltești în atâta mediocritate când toate reflectoarele sunt pe tine?


Cum nu te copleșească jena, că tu, șef de stat, torni așa vorbe chioare?

Cum poți să pretinzi poziția pe care ar trebui să o aibă un exponent strălucit al unei țări, când vorbești pe așa temă ca un conţopist cu liceul la seral, care în viitorul apropiat va fi pus pe liber că s-a găsit o aplicaţie care să-i facă jobul?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu