vineri, 17 iulie 2020

Biserica sub presiune | Știre Mapamond Creștin












https://youtu.be/OP6PDuRzQFo?t=12

Tensiunea religioasă este în creștere într-o țară mică din Balcani, în Muntenegru, din cauza unei noi legi controversate care vizează bisericile. Adoptarea ei a dus la răspândirea protestelor și la arestarea unor lideri creștini proeminenți ai țării. Urmăriți reportajul.
George Thomas: Unsprezece țări din acest colț din sud-estul Europei compun ceea ce este cunoscut sub denumirea de Balcani. Printre acestea se află Muntenegru, o țară mică ce are 600.000 de locuitori. Luni de-a rândul, mii de protestatari conduși de lideri ai bisericii ortodoxe sovietice au mărșăluit în orașele țării împotriva unei legi care permite guvernului sechestrarea de biserici și de alte locașuri religioase.
Vladimit Leposavich: Aceste proteste sunt interesante deoarece sunt niște marșuri de rugăciune. Protestele sunt unice și celebrează totodată credința creștină aici, în Muntenegru.
George Thomas: Avocatul Bisericii, Vladimir Leposavich a stat de vorbă cu echipa de știri de la CBN din capitala Muntenegrului. El se teme că legea este doar un pretext pentru a fura proprietățile care includ sute de biserici medievale și mănăstiri antice, care sunt peste tot prin țară.
Vladimit Leposavich: Cu alte cuvinte, guvernul va jefui Biserica și va periclita supraviețuirea acesteia.
George Thomas: Potrivit legii, care a intrat în vigoare în ianuarie, bisericile trebuie să prezinte o dovadă de proprietate care datează din perioada premergătoare anului 1918. Altfel, bunurile pot fi confiscate de guvern. Potrivit lui Leposavich, în felul acesta, guvernul poate să alunge creștinii ortodocși sârbi din Muntenegru și să mai restricționeze libertatea religioasă.
Vladimit Leposavich: Potrivit guvernului, teoretic, bisericile și templele nu ar aparține Bisericii.
George Thomas: Asta a dus la răspândirea protestelor. Au avut loc mai multe conflicte cu poliția și mulți dintre cei care s-au opus legii au fost arestați. Printre ei se află și lideri ortodocși și politicieni. De la dobândirea independeței în 2006, guvernul din Muntenegru a stabilit legături mai strânse cu occidentul. Membru NATO, în prezent, acesta își negociază intrarea în Uniunea Eurpoeană. Însă locuitorii țării rămân împărțiți în ce privește încheierea unor relații mai strânse cu Serbia și Rusia sau cu occidentul. În prezent, în ciuda restricțiilor impuse de guvern cu privire la manifestațiile publice din cauza pandemiei, protestatarii continuă să se alăture adunărilor organizate de biserici în întreaga țară și cer guvernului să renunțe la legea aceasta controversată privind religia.
Știrea face parte din emisiunea „Mapamond creștin” 835, difuzată în iulie 2020.
Alte știri aici: https://alfaomega.tv/stiri
Urmărește noua pagină de Facebook Știrile Alfa Omega: https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu