joi, 16 iulie 2020

NU VOM UITA NICIODATA MASACRUL CRESTINILOR DIN SRI LANKA












ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA
Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti
Tel. 0741.103.025 Fax 0318.153.082

office@alianta-familiilor.ro
                                                        
                                                                                                 Iulie 16, 2020

NU VOM UITA NICIODATA MASACRUL CRESTINILOR DIN SRI LANKA

Recent au fost publicate detalii inedite privind masacrul celor 269 de creștini din Sri Lanka în ziua Sfintelor Paște din aprilie 2019 într-o vastă investigație publicată pe 2 iulie de New York Times Magazine. [Link: https://www.nytimes.com/…/m…/sri-lanka-brothers-bombing.html]

Articolul are în centrul atenției mai puțin pe creștini și victimele atacurilor teroriste și mai mult pe doi frați musulmani teroriști care au masacrat creștinii: Inshat Ibrahim și Ilham Ibrahim. Cei doi făceau parte dintr-un grup de 8 teroriști bine pregătiți care în ziua Paștelor au coordonat cel mai sângeros masacru din istoria insulei: 8 lăcașuri de închinare au fost atacate aproape simultan, lăsând în urmă 269 de cadavre.

Înregistrările video îl captează pe Inshat în dimineața Paștelui în lobby la hotelul unde, la subsol, creștinii se întâlneau în mod regulat pentru închinare. Teroristul părea timid și nehotărât, în spate având un backpack cu exploziv. Înregistrările continuă minute de-a rândul, timp în care tânărul terorist urmărește numărul crescând de creștini care intră în lobby, iar apoi merg pe trepte în jos pentru a intra în sala de închinare. Minute mai târziu începe slujba, Inshat coboară pe trepte, iar ultimele înregistrări îl prind trăgând fitilul după care explozivul din rucsacul lui își fac efectul ucigând. Este și momentul în care înregistrările încetează.

Explozivul a ucis 20 de persoane, restul de până la 269 fiind ucise de ceilalți teroriști.

Atacurile teroriste din Sri Lanka au fost cele mai bine coordonate atacuri ale unor teroriști asociați cu Isis, și cele mai sângeroase dintre toate. Mai sângeroase chiar ca și cele de la Bataclan, din Dakha, Bangladesh ori San Bernardino, California.

O familie instarita

Dar cine sunt cei doi frați teroriști? Erau musulmani, fiii unei familii bogate care avea o firmă de export de mirodenii. Magazinul central se afla în interiorul fortului portughez construit în 1518. Tatăl teroriștilor avea 65 de ani la vremea aceea și provenea dintr-o familie cu 18 copii. Din unul dintre cei mai săraci copii ai insulei a devenit, în timp, unul dintre cei mai bogați cetățeni ai ei. În 2019, familia lui deținea o treime din întregul export de piper al insulei. Tatăl teroriștilor s-a căsătorit devreme în viață, având 9 copii.

Întreaga familie extinsă locuia într-o casă mare în cel mai bogat cartier din Colombo, capitala Sri Lanka. În ziua masacrului, polițiștii au făcut razie la casa teroriștilor. Soția lui Ilham aștepta poliția purtând o vesta cu exploziv. A pus veste cu exploziv și pe cei trei copii ai ei. Când poliția a intrat în casă, ea a detonat bombele ei și ale copiilor, toți murind instantaneu. Era însărcinată la vremea aceea cu al patrulea copil.

Represaliile autorităților au urmat instantaneu. După doua zile, a fost impusă starea de asediu în întreaga insulă, care a ținut până în august 2019. Peste 300 de musulmani au fost arestați, în marea lor majoritate prietenii și rudeniile celor 8 teroriști care au făcut masacrul. Familia Ibrahim era una din cele mai bogate din Sri Lanka. Ce explică atunci extremismul acestei familii? Experții sunt contrariați, terorismul de obicei fiind asociat cu oamenii săraci, disperați, fără familie, casă, studii, profesie ori viitor.

Motivatia


În cazul fraților Ibrahim e posibil ca răspunsul să fie Marea Moschee (The Grand Mosque) din Colombo, unde tatăl lor era în bordul de conducere. Moscheea fusese construită încă dinainte de 1505, când portughezii au pășit pe insulă. Musulmanii insulei alcătuiesc 10% din populație, iar budiștii 70%.


Musulmanii s-au simțit minoritari în Sri Lanka dintotdeauna. Pe durata războiului civil din anii 80 și 90, budiștii au atacat deseori satele musulmane cerându-le să părăsească insula, uneori incendiind moschei ori masacrând musulmanii care se rugau înăuntru. Incidente sporadice de terorism budist împotriva musulmanilor au continuat până la mijlocul acestui deceniu.

Dacă principalii antagoniști ai musulmanilor în Sri Lanka erau budiștii, atunci de ce au atacat creștinii?

Frații Ibrahim aveau prieteni puțini ori deloc. Spre deosebire de tatăl lor, erau trândavi și retrași. Socializau puțin cu vecinii ori oamenii de afaceri. Dar erau pasionați de islam. Dețineau, în cuvintele vecinilor lor, "a severe religiosity / o religiozitate severă". Cu cinci ani înainte de masacru, au început să învețe araba, făcând lecții în fiecare sâmbătă. Le plăcea limba arabă pentru că îi ajuta să citească Coranul în original și să "feel closer to the Prophet / să se simtă și mai aproape de Profet / Mohamed".

La cursurile de arabă, însă, începuse să vină și o altă persoană, un tânăr musulman educat în Marea Britanie și Australia, dar expulzat din Australia din cauza extremismului lui islamist vocifer. Tânărul, cu numele de Jameel, era suspectat de relații cu ISIS, iar pentru o vreme trăise în Siria împreună cu jihadiștii de acolo. Jameel ura pe budiștii, numindu-i "infideli / kafirs." Sistemul de informații din Sri Lanka avea ochii ațintiți asupra lui Jameel, considerându-l un extremist. Chiar și familia lui era intimidată de opiniile lui extreme. În timp, Jameel și frații Ibrahim au devenit discipoli ai lui Zaharan Hashim, un cleric musulman extremist din partea de est a insulei. Hashim și grupul lui au început să vandalizeze și să distrugă statui ale lui Buda încă din 2018.


India atenționa autoritățile din Sri Lanka că Hashim pregătește atacuri cu exploziv. La începutul lui 2019, autoritățile din Sri Lanka au făcut o razie la ferma lui Hashim, găsind arme și 100 de kilograme de exploziv. În aparență, ferma lui Hashim creștea găini, dar în realitate pregătea teroriști în părțile ei impenetrabile. Ferma se extindea până la malul oceanului, autoritățile suspectând că teroriștii și explozivii ancorau direct pe malul fermei lui Hashim. 

Hashim promova online ura față de budiști, numindu-i "budhist kafirs / infideli budiști".


Hashim pretindea să fie afiliatul ISIS în Sri Lanka. Iar coordonarea perfectă a masacrelor din ziua de Paște confirmă că teroriștii foarte probabil au fost pregătiți de experți în domeniu. În timp, frații 

Ibrahim au început și ei să viziteze ferma lui Hashim și să cunoască alți viitori teroriști.

Aprilie 2019: masacrul si razbunarea crestinilor

La începutul lui aprilie 2019, unul dintre frați a înscris casa și toată averea pe numele soției, iar celălalt a cumpărat bilete de avion pentru întreaga familie să călătorească la Mecca în iunie, cu prilejul Ramadanului. Joi, înainte de masacru, unul dintre frați a cumpărat un Mitshubishi Montero nou și, își amintește unul din angajați, un rucsac nou. Se gândea că șeful lui se pregătea de o călătorie.

Vineri, soția l-a dus la aeroport unde pretindea că trebuie să prindă o cursă de avion. Nu avea cursă de avion, ci s-a dus la ferma lui Hashim unde s-a întâlnit cu ceilalți teroriști. Sâmbătă, cei 8 teroriști s-au dus în Colombo, capitala Sri Lanka. Fiecare a tras la un hotel diferit, dând nume false. A doua zi dimineață, conform planurilor, fiecare a atacat câte o biserică ori grup de închinare.

De ce au atacat doar creștinii și nu budiștii? Articolul nu spune. 

Asta încă rămâne un mister.

Masacrul împotriva creștinilor, însă, i-a motivat pe budiști la răzbunare. Au atacat sate musulmane, au incendiat firme musulmane, au ucis un doctor acuzat că ar fi sterilizat 4000 de femei budiste. Au boicotat restaurante și firme musulmane. Prin ordin prezidențial, femeilor nu li s-a mai permis să poarte niquab-ul în public. Sri Lanka a intrat într-o perioadă de instabilitate și violență. Coronavirusul a stopat instabilitatea, dar probabil doar pentru o vreme.

Într-un fel, am putea spune că răzbunarea creștinilor a venit nu din partea lor, ci prin budisti.

REDESCHIDEREA SCOLILOR DIN ROMANIA - PETITIE
Va oferim o petitie lansata recent care solicita guvernului redeschiderea scolilor.


ARTICOLUL 16 DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI

Articolul 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului afirma: "Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. ... Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului". Familia romana isi cere drepturile. Aceste drepturi le pledam, le-am pledat din 2006 incoace, si vom continua sa le pledam. Sunt cele mai pretioase dintre drepturi dar si cele mai abuzate azi. Pretuiti-le!

JOIN US ON FACEBOOK / URMARITI-NE SI PE FACEBOOK!

Publicam comentariile noastre de joi si pe Facebook. Va rugam sa ne urmariti si sa deveniti prietenii nostri pe Facebook: https://ro-ro.facebook.com/Alianta.Familiilor/

VRETI SA FITI INFORMATI?

Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro.

FACETI-NE CUNOSCUTI!
Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim. 

ANUNTURI
Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.
Alianta Familiilor din Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu