duminică, 19 iulie 2020

Apar îngrijorări privind libertatea religioasă din Coreea de Sud












Luna trecută Coreea de Nord a cerut Coreei de Sud să oprească lansările de baloane cu heliu care treceau din sud spre nord. Două săptămâni mai târziu, autorităţile din Coreea de Sud interziceau în mod oficial orice încercări de a trimite materiale evanghelistice în Coreea de Nord.
Voice Of the Martyrs (VOM) Coreea este singura organizaţie care trimite  în mod regulat Biblii – nu materiale politice – peste graniţă, cu ajutorul baloanelor, însă autorităţile din Sud nu par a ţine cont de acest lucru.
„În ultimii 15 ani am avut o relaţie plină de respect şi cooperare cu autorităţile din Coreea de Sud de la toate nivelurile: poliţie, armată, servicii de spionaj. Acest lucru pare că s-a schimbat în acest an. Guvernatorul privinciei Gyeonggi a cerut arestarea imediată, condamnarea şi deportarea (celor implicaţi),” a declarat Eric Foley din partea VOM Koreea.
Există însă o realitate în formare în spatele lucrurilor. „Interzicerea lansărilor de baloane este doar începutul,” a adăugat Foley.
„Problema este legitimitatea activităţilor religioase private, conduse de o manieră responsabilă însă independent de influenţa guvernamentală. Acest drept este la momentul actual în pericol.”
Interesul naţional sau libertatea religioasă?
Ca şi democraţie, Coreea de Sud protejează libertăţile fundamentale: libertatea de cuvânt şi libertatea religioasă. Cu toate acestea autorităţile de la Seul încalcă ambele libertăţi pentru a împăca Nordul,” spune Foley.
„Este periculos să faci un astfel de derapaj şi să rişti cele mai preţioase libertăţi pentru a face pace cu Coreea de Nord – care oricum, istoric vorbind, nu s-a dovedit a fi o iniţiativă facilă.”
„Aceste libertăţi au fost câştigate cu greu, însă pot fi pierdute repede şi uşor. Am văzut deja acest lucru întâmplându-se într-o perioadă de trei săptămâni.”
Poliţia a început o investigaţie privind acuzaţiile lansate de VOM Coreea şi de către Foley. Există câteva chestiuni importante care trebuie să primească răspuns.
„Vor putea organizaţiile private să desfăşoare activitate în afara controlului guvernamental? Mai sunt activităţile non-guvernamentale posibile în Coreea de Sud? Sau vor fi percepute ca fiind anti-guvernamentale pentru că se desfăşoară independent de guvernele celor două țări?” întreabă Foley.
„Noi credem că este posibil să-ți îndeplinești interesul național și în același timp să protejezi și libertatea religioasă. Rămâne de văzut dacă această perspectivă va sta în picioare.”
Cum poţi tu ajuta în această chestiune?
În această perioadă poţi susţine VOM Coreea şi credincioşii nord-coreeni în rugăciune.
„Ne rugăm şi le cerem oamenilor să ni se alăture în rugăciune, pentru a putea continua să îndeplinim promisiunea făcută acum 18 ani credincioşilor persecutaţi, care ne-au rugat să le trimitem Biblii cu balonul şi să le ducem Cuvântul prin transmisiuni radio,” a concluzionat Foley.
„Rugaţi-vă cu noi ca Domnul să ne dea o nouă ocazie să facem noi lansări de baloane în zilele care urmează.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu