luni, 14 septembrie 2020

O fortăreață veche de aproximativ 3.200 de ani, din vremea cărții Judecătorilor, a fost descoperită de arheologii din Israel

Fortăreața se află lângă Kibbutz Galon, Israel, și a fost descoperită de Autoritatea pentru Antichități din Israel și studenți voluntari. Datează din secolul al XII-lea î.e.n. și ar fi fost ocupată în epoca Judecătorilor, timp în care „nu a existat rege în Israel” (Judecătorii 18: 1), perioada în care au trăit judecători precum Debora și Samson.

„Fortăreața pe care am găsit-o oferă o privire în ansamblu asupra realității geopolitice descrise în cartea Judecătorilor, în care canaaniții, israeliții și filistenii se luptau între ei”, au declarat arheologii Saar Ganor și Itamar Weissbein de la Israel Antiquities Authority într-un comunicat de presă.
Deși lui Israel i s-a ordonat să cucerească întreaga țară, în Judecători 1:28-29 este scris că israeliții i-au forțat pe canaaniți la muncă forțată, dar nu i-au alungat niciodată complet.
Ganor și Weissbein au spus că turnurile de veghe ar fi fost construite în cele patru colțuri ale cetății.
„Un prag masiv, sculptat dintr-o singură piatră cântărind în jur de 3 tone, a fost păstrat la intrarea în clădire”, se spune în comunicatul de presă. „În interiorul cetății era o curte pavată cu dale de piatră și coloane în mijloc. Camerele au fost construite în ambele părți ale curții. Sute de vase de ceramică, unele încă întregi, au fost găsite în camerele cetății, inclusiv vase speciale precum boluri și cupe care erau probabil folosite pentru ritualul religios. Un alt număr mare de boluri au fost găsite în camere, dintre care unele au fost realizate într-un stil care copiază stilul egiptean.”
Fortăreața este deschisă pentru vizitatori. Talila Lifshitz, director al departamentului comunitar și forestier din regiunea sudică a Fondului Național Evreiesc, a declarat că cetatea „oferă o privire fascinantă în povestea unei perioade relativ necunoscute din istoria Israelului și oferă o atracție turistică și o experiență interesantă pentru vizitatori.”
https://www.stiricrestine.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu