duminică, 13 septembrie 2020

După Hagia Sophia, încă o Biserică din Turcia va fi transformată în moschee












Anunțuri, Biserica, Cultură, Externe, Important, Istorie, Persecuții, Politic, Societate

La o lună după transformarea Hagia Sofia în moschee, președintele turc a ordonat ca și biserica din Saint-Sauveur-în-Chora să fie atribuită ca moschee pentru cultul musulman, o biserică-muzeu cu numeroase fresce creștine foarte apreciată de turiști.

Într-un decret prezidențial publicat la 21 august în Jurnalul Oficial, Recep Tayyip Erdogan a ordonat ca acest loc popular pentru turiști să fie „dat spre folosință cultului musulman”, pe baza unei decizii a Consiliului de Stat pronunțată în această direcție în 2019.
Construită de bizantini în secolul al V-lea, Biserica Saint-Sauveur-în-Chora, numită și Biserica Chora, a fost convertită în moschee după capturarea Constantinopolului de către otomani în 1453. Imediat după cel de-al doilea Războiului Mondial, clădirea a suferit restaurări de lungă durata, devenind muzeu deschis publicului în 1958.
Decizia de a transformă Muzeul Chora (Kariye, în turcă) într-o moschee vine la o lună după transformarea similară și controversată a fostei Biserici Hagia Sofia, listată că sit al Patrimoniului Mondial.
Care va fi viitorul frescelor creștine?
Potrivit unui jurnalist AFP care a vizitat site-ul imediat după publicarea decretului președintelui turc, clădirea era încă deschisă vizitatorilor, spre deosebire de Hagia Sophia, care a fost închisă imediat după anunțul făcut de către acesta.
Yücel Sahin, un rezident musulman din Istanbul în vârstă de 45 de ani, a venit „cu entuziasm” imediat ce a aflat vestea. „Strămoșii noștri (…) au devenit proprietarii acestor locuri după cucerirea Constantinopolului”, a spus el, respingând ideea lipsei de respect față de adepții altor religii din Turcia.
„Există (multe) biserici și sinagogi în Istanbul, dar doar o parte dintre ele sunt deschise pentru rugăciune”, adaugă el. Pe lângă istoria sa veche de o mie de ani, care rivalizează cu cea a Hagiei Sofia, Biserica Bizantină din Chora este cunoscută mai ales pentru magnificele sale mozaicuri și fresce din secolul al XIV-lea, inclusiv o compoziție monumentală care reprezintă Judecata de Apoi.
Anna Naumova, o turistă rusă de 25 de ani, se întreabă despre soarta frescelor creștine. „Spun că unele mozaicuri vor fi acoperite pentru că nu au legături islamice. Ar putea fi o problemă pentru oamenii cărora le plac aceste lucruri și, prin urmare, nu vor mai veni aici”, a spus ea.
SURSA | YRT News
https://www.stiricrestine.ro/2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu