sâmbătă, 13 februarie 2021

De ce „Ziua îndrăgostiților?”

 


Data de 14 februarie aduce iar „Ziua îndrăgostiților”, sau Ziua sfântului Valentin. Cum s-a ajuns ca numele unui martir din perioada creștinismului primar să fie legat de o zi în care site-urile web și magazinele fizice de pretutindeni folosesc acest nume pentru a crește vânzările și a face profit? Ce are a face cu dragostea romantică? Dacă are ceva…

Există câteva povești, dintre care unele contradictorii, și care se referă la persoane diferite, deși multe îl au în centru pe același om. De exemplu, o narațiune îl descrie pe un preot care a îndrăznit să-l nesocotească pe Claudius al II-lea, Împăratul Roman, și care oficia pe ascuns căsătorii între creștini, astfel încât soțul să evite chemarea în armată într-o vreme în care imperiul avea nevoie de mai mulți soldați. Ca să nu uite de legământul lor și de dragostea lui Dumnezeu, Valentin le dădea inimi tăiate din pergament.

Alte povestiri ni-l înfățișează pe Valentin (al cărui nume derivă din latinescul valens: „puternic, vrednic, sănătos”) drept un preot în Roma sau un episcop în Umbria, în centrul Italiei, care a fost arestat la domiciliu de către un judecător numit Asterius. Drept răspuns la eforturile lui Valentin de a-l convinge că Isus era fiul lui Dumnezeu, judecătorul a adus-o pe fata lui adoptată, care era nevăzătoare și surdă, în fața prizonierului, provocându-l să demonstreze existența lui Dumnezeu vindecând-o. Valentin s-a rugat pentru fată, și-a pus mâna pe ochii ei și a fost vindecată.

Apoi, Valentin i-a spus judecătorului, care era foarte impresionat de ce văzuse, să renunțe la toți idolii, să postească timp de trei zile și să fie botezat. Judecătorul a ascultat, a elberat toți prizonierii creștini închiși de el, și a fost botezat împreună cu alți 44 de membri ai casei lui.

„De la al tău Valentin”

Continuând cu evanghelizările, Valentin a fost arestat iar și a fost adus în fața lui Claudius al II-lea, împăratul Romei, care la început și-a admirat prizonierul. Dar, când Valentin a încercat să-l convingă să devină creștin, împăratul i-a poruncit să renunțe la credința lui, spunându-i că altfel urma să fie bătut cu măciuci și decapitat. Valentin a refuzat, astfel că a fost executat în 14 februarie, anul 269. Dar nu înainte de a-i scrie un bilet fetei lui Asterius, pe care l-a semnat „De la al tău Valentin”, care stă la baza mesajelor romantice din societatea americană contemporană.

Cu ocazia celebrării logodnei dintre regele Richard al II-lea al Angliei și Anne din Boemia (ambii aveau 14 ani pe atunci), Geoffrey Chaucer, scriitorul englez, care a trăit în secolul al XIV-lea, faimos pentru Canterburry Tales, a scris o poezie în care lega data logodnei cu Ziua sfântului Valentin:

„For this was on seynt Volantynys day Whan euery bryd comyth there to chese his make”. (Lucrul se petrecea de Ziua sfântului Valentin, când fiecare pasăre merge să-și caute perechea”.

Mijlocul lunii februarie era văzut drept începutul sezonului natural de împerechere care, de pe vremea lui Chaucher, a rămas legat de romantismul lui Valentin.

Săptămâna căsătoriei

Această săptămână, care se termină cu Ziua Îndrăgostiților, e desemnată într-un număr tot mai mare de țări drept Săptămâna căsătoriei, un timp în care acordăm mai multă atenției relației conjugale.

Prietenul meu, Richard Kane, fondatorul Săptămânii căsătoriei, are obiceiul de a spune: „Dacă ești norocos să fii căsătorit, ar trebui să ai grijă de această relație”. Bărbații recunosc importanța menținerii mașinii lor, scrie el, reparând-o și ducând-o la verificări în mod regulat. De ce ar fi mai importantă mașină decât menținerea căsătoriei?

Cu câțiva ani în urmă, Richard stătea la coada unui magazin dedicat amenajărilor interioare, și privea cuplurile care își cumpărau lucruri scumpe, cu scopul de a-și îmbunătăți funcționalitatea casei. „Cât cheltuie aceste cupluri pentru îmbunătățirea căsniciilor?” se întreba el.

Acest gând i-a făcut pe Richard și soția lui, Maria, să lanseze ideea Săptămânii căsătoriei, un timp în care mesajul central e: „Trezește-te la realitate” Căsătoria e o idee grozavă” și, pentru cei căsătoriți, e un timp în care își amintesc de ce s-au îndrăgostit inițial. El e convins, căsnicia e o instituție magnifică, care ar trebui sărbătorită de întreaga societate. Din moment ce o căsnicie sănătoasă cere îndemânare, Richard spune că toți ar trebui să deprindem abilități noi, făcând din căsnicii bune unele foarte bune. La o căsnicie grozavă se poate ajunge în urma învățării, insistă el, la fel cum o persoană învață să citească o carte sau să conducă o mașină.

Căsniciile sănătoase creează stabilitate și siguranță pentru cupluri (aducând totodată multă distracție și râs din plin). Căsătoria le aduce cuplurilor o stabilitate greu de ignorat. Din puncte de vedere spiritual, fizic, financiar și statistic, căsătoria creează cel mai propice mediu în care se poate dezvolta o relație sănătoasă. Cu alte cuvinte, e cea mai bună alegere pe care o poate face un cuplu, spune el.

În cadrul Săptămânii căsătoriei, mii de evenimente au loc de-a lungul Europei în localuri, restaurante, primării și biserici, celebrând căsătoria și educând cuplurile cum să aibă o relație mai bună.

Între timp, ce ar fi să vă faceți vreme săptămâna aceasta:

  1. să vă spuneți unul altuia cuvinte de apreciere;
  2. să vă amintiți de ce v-a făcut să vă îndrăgostiți
  3. să vă întrebați de ce anume relația voastră e una specială.

Preluat și tradus cu permisiune de la Weekly Word.

https://draft.blogger.com/blog/post/edit/7246537730760597731/2723461208543476247

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu