luni, 8 februarie 2021

 



Mana de luni: Care este percepția dumneavoastră despre muncă?

CBMC International
18 ianuarie 2021

Pe măsură ce continuăm să ne contruntăm cu repercusiunile pandemiei de COVID-19, munca noastră – și modul în care o percepem – a fost afectată într-un mod dramatic. Mulți dintre noi, dacă nu am făcut deja acest lucru, am învățat bucuriile și provocările muncii de acasă. Unii și-au văzut fișa postului locului de muncă schimbată dramatic, pe când alții și-au pierdut job-ul sau au fost disponibilizați temporar din cauza recesiunii economice.

Toți acești factori ne-au determinat pe mulți dintre noi să re-evaluăm atitudinile și percepțiile noastre față de muncă – ce înseamnă ea, de ce o facem, și ce așteptări avem de la ea. Este munca, așa cum unii ar descrie, mai de grabă „un rău necesar”, pe care și-ar dori să îl evite dacă ar fi posibil? Este ea doar „a-ți câștiga existența” –  fiind generatoare de venit pentru a plăti facturile, a împlini nevoile și a întreține o viață dorită? Sau este ea mai mult decât atât – are munca o valoare intrinsecă care ne ajută să ne aflăm menirea, valoarea și scopul?

O persoană înțeleaptă a făcut următoarea apreciere: ”Mie îmi place munca. Aș putea să stau și să privesc oamenii care muncesc toată ziua”. Reflectă această afirmație ceea ce simțiți, faptul că munca este bună – atâta timp cât altcineva depune efortul?

David McKay, președinte și director general al RBC, cea mai mare bancă din Canada, a oferit o altă persepectivă cu privire la muncă: „Să recunoaștem cu toții că privilegiul de a munci este un dar, puterea de a munci este o binecuvântare, și că dragostea de muncă este succes”. În această scurtă declarație el conectează munca cu un număr de concepte fascinante: faptul că este un privilegiu, un dar, o binecuvântare, și un succes – dacă îți place să muncești. Fiecare merită luat în considerare și elaborat.

Indiferent dacă vă vine să credeți sau nu, a existat un timp în care munca nu reprezenta o corvoadă, și nu era plină de frustrare. Potrivit cărții biblice Geneza, din Vechiul Testament, atunci când Dumnezeu i-a creat pe cei dintâi oameni – Adam și Eva – „locul lor de muncă”, grădina Eden, era un loc minunat, idilic.

Dumnezeu i-a binecuvântat şi Dumnezeu le-a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.” Şi Dumnezeu a zis: „Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră.” (Geneza 1: 28 – 29)

Era un aranjament perfect, dar mai apoi Adam și Eva l-au stricat. Ei au sfidat porunca lui Dumnezeu de a nu mânca  din fructul „pomului cunoștinței binelui și răului” (Geneza 3:17) Consecințele actului lor de rebeliune încă este simțit și astăzi: „blestemat este acum pământul din pricina ta. Cu multă trudă să-ţi scoţi hrana din el în toate zilele vieţii tale;… În sudoarea feţei tale să-ţi mănânci pâinea” (Geneza 3: 17-19)

Așadar, atunci când mergem la serviciu, fie într-un birou tradițional, călătorind prin aeroporturi sau dând raportul de la un post de lucru aflat în casele noastre, iar lucrurile nu merg bine, cu toții le putem mulțumi lui Adam și Eva. Ei au început acest lucru! Dar înseamnă asta că ar trebui să începem fiecare zi de lucru lovind și țipând sau mormăind pentru că munca este grea? Putem să avem această abordare, sau, așa cum a spus McKay, putem alege să o privim ca pe un privilegiu, un dar și o binecuvântare. Apoi, suflecați-vă mânecile și depuneți efortul necesar.

Consultantul în afaceri Tim Kight a observat: „Medicii nu vă fac sănătos. Nutriționiștii nu vă fac slab. Profesorii nu vă fac inteligent. Antrenorii nu vă fac să fiți în formă. Ei vă ajută, dar dumneavoastră trebuie să vă asumați responsabilitatea și să faceți treaba”. Când facem acest lucru, ne putem bucura de roadele muncii noastre și putem simți satisfacția unei lucrări bine făcute.

Autor: Robert J. Tamasy



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu