Biserica Externe Societate Ultimele știri 8 februarie 2021 3 comentarii
Ultimul episod îl are că protagonist pe ministrul francez de interne, Gérald Darmanin. Într-un interviu acordat CNews, el a declarat că „Evanghelicii sunt o problemă foarte importantă … evident, nu de aceeași intensitate ca și islamismul, care este capabil de atacuri teroriste”.
Cu o zi înainte, vorbind despre controversata lege anti-separatism, care se așteaptă să fie adoptată în curând, el a declarat pentru postul de radio France Inter că: „Nu putem să stăm de vorbă cu oameni care refuză să scrie pe hârtie că legea Republicii este superioară legii lui Dumnezeu”.
Ambele declarații ale șefului securității naționale din Franța au provocat consternare în rândul liderilor evanghelici. „Așteptăm cu nerăbdare să aflăm care sunt aceste „probleme foarte importante”, a scris Tim Kyle, membru al consiliului de administrație al Youth For Christ din Franța. Pe contul sau de Twitter.
https://twitter.com/i/status/1356632770559303682
Romain Choisnet, directorul de comunicare al Consiliului Național al Evanghelicilor din Franța (CNEF) a reacționat, de asemenea, subliniind faptul că „ evanghelicii sunt supuși legilor și autorităților republicii”. Dar că bisericile evanghelice „nu pot fi folosite ca argument pentru a apăra proiectul de lege privind liberticidul (înrobirea n.tr)”, a declarat acesta, referindu-se la legea propusă pentru a opri islamismul radical.
CNEF a denunțat adesea că creștinismul evanghelic este blamat pe nedrept pentru conflictele socio-politice care nu au nimic de-a face cu credințele și acțiunile bisericilor evanghelice. „Franța nu va câștiga nimic în lupta împotriva separatismului islamic prin asocierea creștinismului cu islamismul. Creștinismul a modelat această națiune pe care Republica Franceză a moștenit-o iar islamismul vrea să o schimbe”, a spus purtătorul de cuvânt al CNEF.
Nu mai este timp pentru o „laicité” calmă”?
Imediat după ce a fost ales președinte al Franței, în 2017, Emmanuel Macron a spus că „expresia religioasă nu trebuie să fie reprimată în sfera privată“, prezentând o părere a secularismului pe care evanghelicii ar fi descris-o atunci ca o „laicitate calmă.”
De fapt, sondajele au arătat că Macron și noul său partid, creat „En Marche!” (în mers n.tr), primise cele mai multe voturi de la creștinii protestanți.
Încă de pe atunci directorul serviciului pastoral CNEF pentru parlamentari, Thierry Le Gall, a atras atenția asupra faptului că lupta aflată în curs împotriva islamismului radical nu ar trebui să „ispitească” guvernul să restricționeze libertatea religioasă în Franța.
Un nou scenariu după atacurile islamiste din 2020
După atacul terorist din octombrie anul trecut, împotriva unui profesor de liceu care a arătat imagini cu Mahomed, Franța și-a dublat eforturile de a opri islamismul radical. Măsura principală a legii anti-separatism (oficial: „Legea care întărește respectul pentru principiile Republicii”) a fost analizată îndeaproape de mai multe grupuri religioase.
În ianuarie, Alianța Evanghelică Franceză și-a exprimat din nou îngrijorarea crescândă că o astfel de lege va fi utilizată pentru a restricționa prezența tuturor grupurilor religioase în sfera publică, indiferent dacă ideile lor reprezintă sau nu o amenințare la coexistență.
Legea propusă ar putea stabili „noi constrângeri” la „libertatea de cult și principiul liberei asocieri la cult”, declară CNEF. Ei cer guvernului să caute „cele mai constructive soluții posibile în interes comun, fără a arunca vreo suspiciune specială asupra grupurilor religioase și a credincioșilor”.
Printre cerințele organismului evanghelic se numără ca legea „să vizeze mai precis situațiile îngrijorătoare legate de fondurile care intră în conturile organizațiilor religioase din străinătate” fără a pune „obstacole” în calea „supraviețuirii bisericilor mici și mijlocii”.
SURSA | Evanghelical Focus
https://www.stiricrestine.ro/2021/02/08/ministrul-francez-de-interne-gerald-darmanin-declara-ca-evanghelicii-sunt-o-problema-foarte-importanta-pentru-franta/?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu