joi, 18 februarie 2021

Revista Presei pentru o agendă națională: 18 februarie Redacția 18/02/2021

 



NAȚIONAL

  1. Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptat. Decizia a trecut în plen cu 357 de voturi „pentru”. Toate partidele, cu excepția UDMR, au votat pentru eliminarea acestor pensii speciale. Sursahttps://m.zf.ro/eveniment/breaking-proiectul-de-lege-privind-eliminarea-pensiilor-speciale-ale-19923056.
  2. Mara Mareș, cea mai vocală opozantă a Referendumului pentru Familie, a fost numită consilier de stat în Cancelaria premierului Florin Cîțu. Sursahttps://r3media.ro/mara-mares-cea-mai-vocala-opozanta-a-referendumului-pentru-familie-a-fost-numita-consilier-de-stat-in-cancelaria-premierului/
  3. Guvernul condus de Florin Cîțu taie fondurile pentru Biserică cu 89% față de 2020. Este vorba despre bugetul alocat pentru construirea și restaurarea lăcașurilor de cult. Sursahttps://evz.ro/guvernul-citu-taie-fondurile-pentru-biserica-cu-89-fata-de-2020.html.
  4. Cea mai mare scădere a cererii de birouri s-a înregistrat în 2020 în domeniul IT&C, în timp ce domeniul farmaceutic şi-a triplat volumul de spaţiu închiriat. Sursahttps://www.g4media.ro/studiu-cea-mai-mare-scadere-a-cererii-de-birouri-s-a-inregistrat-in-2020-in-domeniul-itc-iar-domeniul-farmaceutic-si-a-triplat-volumul-de-spatiu-inchiriat.html.
  5. Secția pentru Judecători a Consiliul Superior al Magistraturii a decis, diminuarea cu 25% a indemnizației unei judecătoare din Piatra Neamț, fiindcă a declarat că purtarea măștii reprezintă „o îngrădire a accesului la justiție”, că „are aspect de botniță și prezintă și risc asupra sănătății”. Sursa: https://www.g4media.ro/csm-i-a-redus-indemnizatia-unei-judecatoare-care-a-declarat-ca-purtarea-mastii-reprezinta-o-ingradire-a-accesului-la-justitie-ca-are-aspect-de-botnita-si-prezinta-si-risc-asupra-sanatatii.html.
  6. Peste 100 de mineri din schimburile 1 şi 2 de la exploatarea de cărbune Livezeni, din Valea Jiului, au refuzat să iasă din subteran, la finalul programului de lucru, deoarece erau nemulţumiţi de plata întârziată a salariilor. Sursahttps://www.g4media.ro/peste-100-de-mineri-de-la-exploatarea-de-carbune-livezeni-din-valea-jiului-au-refuzat-sa-iasa-din-subteran.html.
  7. Potrivit unei statistici publicate de către Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), înmatriculările de autovehicule au scăzut în România, în ianuarie, cu 46,6%. Sursa: https://www.capital.ro/apia-inmatricularile-de-autovehicule-au-scazut-cu-466.html.
  8. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) dezaprobă ferm validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care arată implicarea sa în reprimarea sângeroasă a Revoluției de la Sibiu din decembrie 1989. Sursahttps://www.g4media.ro/institutul-de-investigare-a-crimelor-comunismului-despre-validarea-mandatului-lui-francis-toba-este-o-ofensa-la-adresa-memoriei-miilor-de-victime-din-decembrie-1989-numeroase-probe-atesta-implicar.html.

ROMÂNII MINORITARI DIN ROMÂNIA

  1. Începând cu viitorul an școlar, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului rămâne cu doar două clase, una de matematică – informatică și una de filologie. Un profil de științe ale naturii dispare. Sursa: https://covasnamedia.ro/stirea-zilei/generatia-speciala-ce-ii-asteapta-pe-viitorii-liceeni-din-intorsura-buzaului.
  2. Deputatul Adrian Cozma a anunțat, că ministrul educației s-a implicat în problema din orașul Tășnad, iar liceul din localitate va avea clasă cu profil tehnologic, în condițiile în care Inspectoratul Școlar Satu Mare aprobase un plan de școlarizare doar cu clase profesionale. Sursahttps://portalsm.ro/2021/02/adrian-cozma-liceul-tehnologic-din-tasnad-va-avea-clasa-de-liceu-cu-profil-tehnologic/.

MINORITĂȚI ETNICE

  1. Deputatul UDMR Csoma Botond, va face parte din comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, deținând funcția de secretar. Sursahttps://www.g4media.ro/comisiile-de-control-parlamentar-asupra-serviciilor-secrete-au-fost-constituite-comisia-sri-va-fi-condusa-de-pnl-iar-comisia-sie-de-usr-plus.html.
  2. Kelemen Hunor, șeful UDMR, a spus că este dispus să renunțe la funcția de prefect de Cluj, dacă primește la schimb funcția de prefect de Bihor. Sursahttps://www.capital.ro/ludovic-orban-e-in-corzi-udmr-arunca-in-aer-pnl-e-scandalul-momentului-in-guvern.html.
  3. Primăria Micfalău va oferi un pachet în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare nou-născut. Inițiativa are scopul de a încuraja natalitatea, și potrivit autoritățile locale, acest demers este deocamdată unic la nivel județean. Sursahttps://covasnamedia.ro/social/primăria-Micfalău-va-oferi-un-pachet-în-valoare-de-1.000-de-lei-pentru-fiecare-nou-născut.

INTERNAȚIONAL

  1. Vaccinul AstraZeneca a provocat un val de îngrijorări în Germania, din cauza efectelor adverse semnalate în mai multe cazuri. Un număr necunoscut de persoane din landul Renania de Nord-Westfalia şi-au anulat sau nu s-au prezentat la vaccinarea programată. Sursa: https://evz.ro/vaccinul-astrazeneca-a-provocat-panica-in-germania-programul-de-imunizare-a-fost-dat-peste-cap.html.
  2. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut guvernului rus eliberarea imediată a opozantului Aleksei Navalnîi, argumentând că există riscuri pentru viaţa sa în detenţie, dar Rusia a respins neîntârziat decizia, denunţând o ingerinţă inacceptabilă. Sursahttps://www.g4media.ro/cedo-cere-rusiei-eliberarea-imediata-a-opozantului-aleksei-navalnii-moscova-refuza.html.
  3. Peter Altmaier, ministrul german al economiei, are în vedere o alianţă cu Moscova pentru producerea la scară largă de carburant sintetic. Aceasta chiar în momentul în care afacerea Navalnîi pune presiune crescândă pe Germania să abandoneze proiectul gazoductului Nord Stream 2 care i-ar permite Rusiei să ocolească Ucraina. Sursa: https://m.zf.ro/business-international/germania-si-rusia-isi-intaresc-alianta-cu-un-proiect-de-hidrogen-19923342.
  4. SUA își vor plăti cotizația anuală de peste 200 de milioane de dolari la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) până la sfârșitul lunii februarie, după ce au revenit în cadrul OMS la decizia Administrației Biden, deși Donald Trump făcuse în iulie 2020 pasul de a demara retragerea țării sale din structura sanitară a ONU. Sursa: https://m.activenews.ro/stiri/Administratia-Biden-a-anulat-retragerea-SUA-din-OMS-demarata-de-Donald-Trump-si-va-vira-luna-aceasta-200-de-milioane-de-dolari-la-bugetul-organizatiei-165317.
  5. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus majorări bugetare pentru a putea intensifica activitățile de apărare. Printre motive se numără și provocările și acțiunile făcute de Rusia și China. Sursa: https://evz.ro/nato-creste-taxa-de-protectie-ne-pregatim-de-razboi.html.

COMUNITĂȚI ISTORICE

  1. Locuitorii comunei Mămăliga sunt nemulțumiți de decizia autorităților centrale de a uni fără voința lor localitățile componente în cadrul raionului nou format Nistru, cu centrul la Chelmenți. Comuna a vrut de la bun început să fie inclusă în raionul Cernăuți alături de celelalte localități unde sunt comunități semnificative sau majoritare de etnici români. Sursahttps://www.bucpress.eu/social/problema-aderarii-comunei-mamaliga-la-14177.
  2. Problemele cu care se confruntă românii din Valea Timocului, care trăiesc „o adevărată dramă”, au fost transmise de preşedintele Partidului Neamului Românesc din Valea Timocului (Serbia), Predrag Balasevici, Comisiei românilor de pretutindeni din Senat și au fost făcute publice într-o conferință de presă susținută de copreședinții Alianței pentru Unirea Românilor, deputatul George Simion și senatorul Claudiu Târziu. Sursa: https://rgnpress.ro/2021/02/17/senatorul-claudiu-tarziu-romanii-din-timoc-sunt-pe-cale-de-disparitie-iar-statul-roman-nu-face-nimic-pentru-salvarea-lor/.
  3. Cristian-Leon Ţurcanu, Ambasadorul României în Ucraina a discutat cu primarul orașului Cernăuți, Roman Kliciuk, despre principalele provocări actuale, printre care se numără și cele din sfera învățământului, care afectează în special școlile cu predare în limba română din Ucraina. Sursahttp://www.zorilebucovinei.com/news/show/3148/.
  4. Bursele „Mecena Vasile Stroescu”, oferite de românii din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, au ajuns la alți trei elevi din Glodeni, Rîșcani și Drochia, prin intermediul PS Antonie, Episcop de Bălți. Sursa: https://infoprut.ro/73780-episcopia-de-balti-prin-patriarhia-romana-ofera-burse-pentru-elevii-din-r-moldova.html.

DIASPORA

  1. Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a numit-o ieri, 16 februarie, pe Oana Ursache, în funcția de secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Sursahttp://www.zorilebucovinei.com/news/show/3149/.
  2. Muncitorii sezonieri români îşi aşteaptă rândul la vaccinare ca pe o gură de oxigen: „Vaccinul va deveni ca un pașaport pentru ei. Sursahttps://www.stiridiaspora.ro/muncitorii-sezonieri-romani-isi-asteapta-randul-la-vaccinare-ca-pe-o-gura-de-oxigen-singura-lor-sansa-pentru-a-si-intretine-familiile_462608.html.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu