02-10-2019 11:40:15
Randal Rauser, un profesor de teologie istorică din Edmonton, Alberta, spune că lumea, de fapt, nu se înrăutățește ci din contră, se îmbunătățește.
,,Nu toți creștinii cred că lumea se înrăutățește. Cei care fac parte din ceea ce se numește ,,premilenialism’’, cred, și tind să domine conversațiile evanghelice din America de Nord. (În ,,premilenialism”, așteptările sunt ca lumea să se înrăutățească din ce în ce mai mult, până ce Isus va reveni și va stabili ,,Regatul Milenial al Păcii’’.)
Evanghelicii ,,premilenari” tind să fie destul de selectivi și severi în identificarea dovezilor posibile care ar arăta că lumea se înrăutățește. De exemplu, printre multe altele, ei se concentrează foarte tare pe probleme precum homosexualitatea (problemă care nu a apărut în zilele noastre ci a existat încă din Vechiul Testament) sau toaletele transgender.
,,Preocuparea mea nu este să dezbat imoralitatea căsătoriei gay sau a toaletelor transgender”, a spus Randal, ,,mai degrabă, chiar dacă știm că aceste lucruri sunt greșite din punct de vedere moral, ar fi absurd să credem că exemple izolate ca acestea sunt suficiente pentru a stabili o traiectorie generală a degradării societății.”
,,Ca profesor, în ultimii cincisprezece ani, întâlnesc în mod regulat această perspectivă pesimistă la studenții mei. Sunt consternat de cât de mulți creștini presupun cu certitudine că lucrurile se înrăutățesc. Dar am găsit o modalitate simplă de a le redeschide ochii: am urmat un faimos experiment al filozofului John Rawls.
Le-am propus elevilor să își imagineze că sunt pe cale să se nască, doar că nu știu ce gen, etnie sau statut socio-economic vor avea după ce se vor naște. Nici dacă vor avea un handicap fizic sau psihic. Gândindu-se la asta și la posibilitatea de a alege, i-am întrebat dacă ar alege să se nască în America de Nord în anul 1800, 1900 sau 2000?
Studenții mei au avut idei împărțite. Foarte mulți au spus că ar alege mai degrabă să se nască în zilele noastre. Motivul este clar: societatea occidentală, în general, este un loc mult mai amabil, mai civilizat, mai bun – și așa cum ar spune Rawls, un loc mai ,,sigur’’.
Un alt exemplu: Am un prieten care are niște cicatrici severe pe față din cauza unor arsuri pe care le-a suferit într-un incendiu când era copil. Până în anii ’70, mai multe orașe americane aveau așa-numitele „legi urâte”, care ofereau unităților dreptul de a refuza angajarea unor „astfel de oameni”, sub presupunerea că ar afecta negativ imaginea unităților respective.
În urmă cu patruzeci de ani, chelnerii puteau refuza să servească un client cu cicatrici doar pentru că acesta era ,,prea urât’’. Iar noi astăzi avem ,,luxul ‘’ de a dezbate problemele legate de toaletele transgender.
După cum am spus, indiferent de părerea dvs. particulară asupra ,,problemelor’’ din zilele noastre, un lucru este clar: lumea devine un loc mai uman, mai civilizat, mai bun (nu neapărat din punct de vedere religios). Și pentru asta ar trebui să fim recunoscători.” A spus Randal Rauser pe Patheos.com
https://www.stiricrestine.ro/2019/10/02/un-profesor-de-teologie-istorica-spune-ca-lumea-nu-se-inrautateste-ci-se-imbunatateste/?
Nu sunt de acord
RăspundețiȘtergere