vineri, 25 octombrie 2019

Beniamin Netanyahu renunţă la formarea unui nou guvern în Israel

 Externe, Important, Israel, Mass media, Personalităţi, Politic, Rugăciune

Primul ministru israelian în exerciţiu, Benjamin Netanyahu, a declarat că se află în imposibilitatea de a forma un nou guvern și a returnat mandatul primit președintelui Reuven Rivlin, luni seară.
Netanyahu nu a putut să formeze o coaliție înainte de termenul fixat, ziua de miercuri,  ceea ce face că viitorul politic al Israelului să fie tot mai incert. Acum, pentru prima dată de când Netanyahu a fost ales în 2009, Israelul are posibilitatea de a alege un nou lider.
Rivlin are trei zile la dispoziție, conform legii, pentru a da mandatul de a forma un nou guvern  rivalului şi liderului Partidului Albastru și Alb, Benny Gantz. Înainte de aceasta, el va avea consultări cu liderii politici.
Anunțul lui Netanyahu marchează al doilea moment din acest în care acesta nu a reușit să formeze un guvern. Netanyahu nu a putut câștiga suficiente locuri pentru a-și asigura o majoritate de 61 de locuri în Knesset. A eșuat din nou în timpul alegerilor anticipate de luna trecută, lucru care este fără precedent. Cu toate acestea, Rivlin l-a nominalizat tot pe Netanyahu pentru a forma noul guvern, deoarece partidul acestuia avea 55 de locuri, mai mult decât cele 54 ale partidului lui Gantz.
Într-o declarație dată publicităţii, Netanyahu a declarat că a lucrat „neobosit” pentru a forma un guvern de unitate cu liderul şi rivalul Benny Gantz, dar a spus că liderul Partidului Albastru şi Alb a refuzat să negocieze cu el.
„În ultimele săptămâni, am făcut toate eforturile să-l aduc pe Benny Gantz la masa de negocieri. Toate eforturile pentru instituirea unui guvern de uniune națională, pentru a preveni alte alegeri”, a spus el. „Spre regretul meu, am fost refuzat de fiecare dată.”
Netanyahu a dorit să formeze un guvern de uniune cu Gantz, care să includă și aliații săi tradiţionali – partidele ultra-ortodoxe Shas și Partidul Torei Unite. Gantz, un politician de centru, nu a fost de acord cu un guvern care să includă şi dreapta ultra-religioasă.
Nici liderul partidului naţionalist secular Yisrael Beitenu, Avigdor Liberman, care deține echilibrul de putere între Netanyahu și Gantz, nu a dorit intrarea într-o coaliţie care să-i includă pe evreii ultra-ortodocși. Partidul lui Liberman are opt locuri și doreşte un guvern de unitate laică format din Likud, Albastru și Alb și Yisrael Beitenu. Cu toate acestea, Netanyahu refuză să-și abandoneze partenerii ultra-religioși.
Partidul Albastru și Alb a declarat luni că va construi „guvernul de unitate liberală, condus de Benny Gantz, pentru care a votat poporul Israel”.
Acum, Gantz are șansa de a forma un guvern, lucru care însă nu va fi uşor.
Gantz și-a exprimat dorința de a forma un guvern cu Netanyahu, dar nu și dacă Netanyahu continuă să conducă Likud în timp ce se confruntă cu acuzații grave de corupție.
Likud însă nu arată semne că l-ar abandona pe Netanyahu.
Lui Gantz îi va fi greu să formeze o coaliție guvernamentală fără Likud și, dacă nu reușește, majoritatea parlamentarilor vor vota pentru a aproba un al treilea candidat.
Dacă asta se va întâmpla, atunci Israelul va fi forțat să organizeze a treia oară alegeri.
Sursa: CBN News
https://www.stiricrestine.ro/2019/10/23/beniamin-netanyahu-renunta-la-formarea-unui-nou-guvern-in-israel/?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu