joi, 10 octombrie 2019

Milioane de evrei din întreaga lume se roagă pentru iertare în ziua de Yom Kippur


Milioane de evrei din întreaga lume își pregătesc inimile și mințile pentru cea mai sfântă zi din calendarul evreiesc – Yom Kippur – sau Ziua Ispășirii.
Yom Kippur începe în seara zilei de marți, 8 octombrie și se va încheia miercuri seară, 9 octombrie. Yom Kippur este o zi solemnă de rugăciune și post.
În Israel, întreaga țară se oprește timp de 25 de ore, în timp ce evreii merg la sinagogi cu familiile lor pentru a-i cere lui Dumnezeu să-i ierte pe ei şi pe întregul popor evreu de păcatele lor. Drumurile se închid și autostrăzile sunt pustii în această zi sfântă. Aeroportul Internațional Ben Gurion ia o pauză pe tot parcursul zilei, alături de televiziune și radio.
În timp ce întreaga țară se află în post şi rugăciune, poliția și paramedicii fac de gardă pentru a răspunde la orice apeluri de urgență.
Yom Kippur a început la ora 17:40 p.m. marți la Ierusalim și 17:55 în Tel Aviv. Se va încheia miercuri la 18:51. și 18:53 respectiv.
În acest timp, evreii se roagă „Viddui”, o rugăciune de pocăință și cerere pentru iertare.
Peste 1,5 milioane de oameni au trecut pe la Zidul Plângerii din Ierusalim în ultima lună pentru a se pregăti pentru Yom Kippur și pentru celelalte sărbători evreiești.
Luni, peste 100.000 de oameni s-au adunat în piața din apropierea Zidului Plângerii pentru un serviciu de noapte Slichot. Slichot-urile sunt rugăciuni și poezii evreiești de pocăinţă recitate în pregătirea zilei de Yom Kippur.
„A fost o experiență emoționantă să văd credincioşii care vin aici, pe tot parcursul zilei și nopții, printre ei fiind şi zeci de mii de străini, toţi împreună într-o rugăciune unificatoare care poate rupe toate barierele – și nu există nimic mai evreiesc decât asta. Yachad Shivtei Israel, toate triburile Israelului împreună – posibil numai la Zidul Plângerii,” a spus Rabinul Shmuel Rabinowitz, rabinul Zidului Plângerii.
Reverendul David Pileggi, care slujeşte ca rector al Bisericii lui Hristos din Ierusalim, a declarat pentru CBN News că creștinii au ceva de învățat de la Yom Kippur.
„Noi avem o vorbă de la Domnul Isus, nu-i așa? Se spune că, dacă îți aduci darul la altar și fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ți darul la altar și du-te și fii împăcat cu fratele tău”, a spus Pileggi.
„Tradiția evreiască spune că ‘du-te și repară relația ta cu vecinul tău, cu fratele tău, cu familia ta, iartă și fii împăciuitor și apoi în Ziua Ispășirii când începi să postești, să te rogi și să te mărturisești, atunci Dumnezeu va auzi rugăciunea ta și te va iarta așa cum i-ai iertat şi tu pe alții’. Învățătura lui Isus și tradiția evreiască și sunt foarte apropiate în acest caz,” a adăugat el.
Sursa: CBN News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu