Votați Theodor Paleologu la prezidențiale, un om de cultură autentic! Se consideră un reprezentant al celor care apreciază că “faptul religios este esențial pentru existența umană”.
Într-un interviu inedit realizat pentru revista „Lumea Credinței” de către directorul publicației Răzvan Bucuroiu, Alexandru Paleologu a răspuns la una dintre cele mai spinoase problematici ale lumii politice, raportarea la Referendumul pentru Familie, vorbind de asemenea despre educația religioasă sau prezența creștinului în politică. Redăm mai jos un fragment din acest interviu:
Răzvan Bucuroiu: Să lămurim, pentru publicul nostru creștin ortodox, implicat direct în cetate, chestiunea Referendumului pentru Familie și poziția ta de atunci. Așadar? Ce trebuie să știm sau să ne amintim despre acel eveniment și care a fost poziția ta?
Alexandru Paleologu: Poziția mea este aceeași ca și atunci: m‑am dus și am votat „Da” la Referendum, am explicat public de ce anume, dar fără să mă implic foarte mult în campanie, pentru că mi s‑a părut prost ales momentul și că nu trebuie să dau nuiele adversarilor ca să te bată cu ele… M‑a surprins faptul că nu s‑a atins cvorumul, eu credeam că va fi depășit cu foarte puțin, dar nu s‑a întâmplat asta.
Răzvan Bucuroiu: Ai declarat recent că te opui familiilor homosexuale.
Alexandru Paleologu: Mă opun căsătoriei între persoane de același sex și adopțiilor. Asta nu înseamnă că te apuci să persecuți cuplurile homosexuale, e vorba strict de instituția căsătoriei aici. Or, eu consider că această instituție nu e doar un drept, e un contract și e firesc să definești părțile contractante.
Răzvan Bucuroiu: Care ar fi, în două cuvinte, mesajul pe care vrei să‑l adresezi creștinilor din România care ezită în fața urnelor?
Alexandru Paleologu: Cunosc atitudinea asta, pe undeva refractară în fața urnelor, o înțeleg, dar nu cred că e bună, că ajută cuiva. Pentru că asta înseamnă să nu mai fii reprezentat, și câștigă ceilalți terenul lăsat liber chiar de… tine.
Răzvan Bucuroiu: Crezi că poți fi un reprezentant al creștinilor la vârful Statului Român?
Alexandru Paleologu: Da, absolut, categoric! Și al tuturor celor care consideră că faptul religios este esențial pentru existența umană. Țin să vorbesc și despre ce poți face în acest domeniu – aș putea scrie o carte. În primul rând, în materie de educație: eu cred că educația religioasă este esențială. E adevărat că nu se face foarte bine în școlile românești, dar nu se face bine nici altă materie… Nici literatura, nici fizica și nici religia. Studiul religiei este o componentă fundamentală în formarea unei minți. La fel, în relațiile Biserică – Stat, ele trebuie să fie mai transparente, mai clare, agreate de toată lumea, pentru a evita contestațiile și criticile nesfârșite. Și toate pornesc de la lipsa unei educații religioase minime.
Răzvan Bucuroiu: Campania secularistă agresivă are șanse să prindă în România? Lucrurile trebuie lăsate să curgă de la sine sau trebuie aduse anumite corecții de parcurs?
Alexandru Paleologu: Mă tem că are! De câțiva ani constat un val de anticlericalism care mă sperie, pentru că este agresiv și mai cu seamă ignar. Habarnism total și agresivitate… A, critica? Critica e bună întotdeauna, te ajută foarte mult. Dar aici nu e vorba de critică, ci de atacuri violente. Mi se pare intolerabil…
Interviul poate fi citit integral în Lumea Credinței.
https://saltmin.com/2019/10/30/theodor-paleologu-am-votat-da-la-referendumul-pentru-familie/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu