sâmbătă, 5 octombrie 2019

Experiențele pozitive ale copilăriei crește rezistența adulților în fața problemelor de sănătate mintală

Șapte experiențe pozitive din copilărie cu beneficii ca adult

Luat de aici.
Pe lângă experiențele majore negative din copilărie (ACEs – adverse childhood experiences), pentru care s-a dezvoltat și o măsurătoare cu 10 puncte, unde 10 e scorul maxim, un articol publicat recent în JAMA Pediatrics (Positive Childhood Experiences and Adult Mental and Relational Health in a Statewide Sample – Associations Across Adverse Childhood Experiences Levelsarată statistic (ceva intuitiv deja cunoscut) că experiențele pozitive din copilările (PCEs) îmbunătățesc semnificativ evoluția bolilor mentale la adulți, independent de scorul experiențelor adverse.
Adică un adult cu anumite experiențe pozitive cheie în copilărie, deși afectat în același timp masiv, tot în copilărie, de evenimente negative (un scor ACE mare), poate avea un prognostic mai bun decât un adult cu un scor mic al evenimentelor negative, dar lipsit protecția experiențelor pozitive insuficiente din copilărie.
Cele 7 tipuri de experiențe pozitive din copilărie care ar contribui la creșterea rezistenței în fața bolilor mentale la adult sunt (intuitive și ușor de promovat și aplicat):
  1. felt able to talk to their family about feelings
  2. felt their family stood by them during difficult times
  3. enjoyed participating in community traditions
  4. felt a sense of belonging in high school
  5. felt supported by friends
  6. had at least 2 non-parent adults who took genuine interest in them
  7. felt safe and protected by an adult in their home
1.Capabil să vorbesc cu familia despre sentimentele mele
2.Am simțit că familia mea a stat lângă mine în perioadele grele
3.S-a bucurat de participarea la tradițiile comunității
4.Simte un sentiment de apartenență la liceu (școală)
5.Simțise  susținerea prietenilor
6.Am avut cel puțin doi adulți, dar nu părinții, care s-au interesat cu adevărat de mine
7.M-am simțit în siguranță și protejat de un adult în casa mea

Din listă se vede că apartenența la clan/familie + la grup/prieteni de aceeași vârstă și implicit susținerea/înțelegerea/acceptarea din partea grupului sunt factorii cei mai importanți pentru o dezvoltare sănătoasă.
Ceea ce în societățile tradiționale, axate pe valorile familiei, se făcea în mod natural, acum, în societatea urbanizată, tehnologizată și alienantă trebuie studiat, redescoperit și recomandat.
These are the 10 adverse childhood experiences (ACEs). Each of these items counts for one point as part of an individual’s 1-10 ACE score.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu