Procurorii militari au deschis un dosar penal in rem pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijență în serviciu, sustragere sau distrugere de probe, în legătură cu intervenția autorităților la incendiul din clubul Colectiv, dar și cu privire la ascunderea de către pompieri a imaginilor video apărute ulterior în spațiul public.

„Procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București au dispus prin ordonanța din data de 29.10.2019 începerea urmăririi penale cu privire la fapte, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijență în serviciu, pentru a se efectua cercetări cu privire la aspectele care rezultă din vizionarea imaginile video apărute în spațiul public, în legătură cu modalitatea de intervenție și acordare a primului ajutor la incendiul de la clubul Colectiv în seara de 30.10.2015 de către persoane care au calitatea de militar", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

De asemenea, a fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri referitor la împrejurările în care persoane având calitatea de militar din cadrul IGSU au reținut și ascuns pentru o lungă perioadă de timp (aproximativ 4 ani) mijloace de probă constând în înregistrări audio-video ori fotografii care surprindeau momentele ulterioare incendiului din clubul Colectiv, din data de 30 octombrie 2015, mai anunță Parchetul General.

Prin aceeași ordonanță, s-a dispus începerea urmăririi penale și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de profanare de cadavre sau morminte pentru a fi efectuate cercetări referitoare la împrejurările în care, potrivit înregistrărilor audio-video apărute în spațiul public, o persoană având calitatea de militar a adresat cuvinte injurioase posibil la adresa unor persoane decedate în incendiul de la clubul Colectiv.

În cauză, procurorii militari efectuează acte de urmărire penală în raport de infracțiunile menționate în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt, în cauză fiind delegate organele de cercetare ale poliției judiciare din cadrul DGPMB - Serviciul Omoruri.

Săptămâna trecută, publicația „Libertatea” a difuzat pe internet o înregistrare video cu primul echipaj al ISU care a ajuns la locul tragediei de la clubul Colectiv, filmarea având aproape 21 de minute. Jurnaliștii susțin că această înregistrare nu a fost făcută publică niciodată, fiind ținută "ascunsă" de către conducerea IGSU.

https://www.activenews.ro/stiri/Procurorii-militari-au-deschis-dosar-penal-in-cazul-interventiei-autoritatilor-la-Colectiv-si-pentru-ascunderea-imaginilor-video-158560