marți, 23 februarie 2021

MANA de LUNI: De dorit – Viziune organizațională

 

MANA de LUNI: De dorit – Viziune organizațională

Una dintre cărțile mele favorite din Biblie este cartea Proverbe, iar unul dintre versetele de aici iese pentru mine în evidență: „Când nu este nicio descoperire dumnezeiască, poporul este fără frâu;” (Proverbe 29:18). Atunci când Proverbe vorbește despre „descoperire”, face referire la mesajul pe care un profet îl aduce. Dar eu cred că acest principiu nu se limitează doar la profeții Vechiului Testament. Indiferent de locul în care se află, oamenii au nevoie de o viziune convingătoare pentru a trece de la realitatea de astăzi, în cea de mâine.

Noi avem nevoie să ne imaginăm; să ne imaginăm ce ar putea fi. Imaginația poate servi ca fertilizator al speranței. Liderii eficienți trebuie să creeze o viziune organizațională. Oamenii trebuie să vadă o imagine convingătoare a ceea ce lucrează, înainte de a-și da toate silințele. Alvin Toffler, om de afaceri și scriitor, a spus: „Trebuie să te gândești la lucruri mari în timp ce faci lucruri mici, astfel încât toate lucrurile mici să meargă în direcția corectă”. Acest lucru este valabil pentru organizațiile de toate tipurile și de toate dimensiunile.

Cine suntem noi ca organizație? Ce suntem? Ce ne propunem să facem? După cum a demonstrat feedback-ul unui podcast despre grupurile mici ale bisericii, este dificil pentru lideri să răspundă la aceste întrebări. Un scriitor a comentat: „Fără direcție, grupul tău mic este destinat morții, o moarte lentă, satisfăcătoare, chiar cordială”. Același lucru poate fi valabil pentru orice afacere sau organizație non-profit.

Într-una din cărțile sale, autorul Peter Block a scris: „Viziunea cuiva nu este o hartă, ci o busolă”. Poate vă pot ajuta să vă îndreptați în direcția corectă în ceea ce privește elaborarea unei viziuni organizaționale pentru oamenii dumneavoastră:

Puneți întrebarea „Ce s-ar întâmpla dacă”. Care este impactul pe care visați să îl aveți? Petreceți timp cu persoanele- cheie pentru a găsi împreună cu ele un răspuns la această întrebare. Care ar fi efectul realizării viselor și aspirațiilor dumneavoastră? „Ce s-ar întâmpla dacă”?

Ce s-ar întâmpla dacă ați formula o viziune de conducere pentru a transmite următoarei generații afacerea sau organizația dumneavoastră? În vremurile în care mulți din jurul nostru se zbat grozav, ce s-ar întâmpla în cazul în care compania dumneavoastră ar privi dincolo de profiturile pure? Ce s-ar întâmpla dacă ar deveni o voce pentru colaborare și ar ajunge la alte trei sau patru entități ale comunității, chiar oferind resurse pentru un bine mai mare?

Creați niște vânturi prielnice. Am scris în altă parte despre conceptul de „vânt prielnic”, dar practic el înseamnă că aveți nevoie de un anumit impuls care să lucreze în favoarea dumneavoastră. Aveți  vreun semn de vânt prielnic? Poate câteva adăugiri- cheie pentru echipa dumneavoastră? O viziune nouă pentru munca – misiunea – pe care doriți să o efectuați? Cum vă poziționați în fața acelor vânturi prielnice? Există alte vânturi prielnice, alte forme de impuls, de care aveți nevoie pentru a răspunde corect la întrebarea „ce s-ar întâmpla dacă”? Cum le urmăriți pe acestea?

Faceți viziunea clară. Unul dintre profeții Vechiului Testament, un om pe nume Habacuc, a primit de la Dumnezeu o viziune și instrucțiuni despre cum să folosească viziunea: „Scrie prorocia şi sap-o pe tableca să se poată citi uşor!” (Habacuc 2: 2). De cele mai multe ori, oamenii dumneavoastră trebuie să învețe un lucru pentru a-l deține. Așadar, comunicați-l în mod regulat – și în moduri clar înțelese, memorabile.

Adesea, în mintea lor liderii sunt clari în ceea ce privește viziunea, dar din anumite motive nu reușesc să o transmită celor din jur. Faceți viziunea clară în capul dumneavoastră și mai apoi transferați-o altora. Acest tip de transfer inspirațional ar putea foarte bine să creeze un val, o mișcare în creștere în jurul dumneavoastră. Jonathan Swift a spus: „Viziunea este arta de a vedea ceea ce este invizibil pentru ceilalți”. Ca lider, trebuie să scoateți viziunea din capul dumneavoastră și să o puneți în inimile oamenilor dumneavoastră.

Autor: Stephen R. Graves

https://www.stiricrestine.ro/2021/02/22/mana-de-luni-de-dorit-viziune-organizationala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu