joi, 18 februarie 2021

Facebook, acuzată de cenzură pentru că a blocat orice tip de conținut media pentru utilizatorii rețelei. Guvernul denunță „puterea imensă a acestor giganți sociali”

 

Australia | Facebook, acuzată de cenzură pentru că a blocat orice tip de conținut media pentru utilizatorii rețelei. Guvernul denunță „puterea imensă a acestor giganți sociali”

Utilizatorii australieni s-au trezit cu news feed-ul de la Facebook golit de orice știre națională sau internațională, după ce gigantul Big Tech a blocat tot conținutul media, în contextul unei dispute cu guvernul privind plata pentru conținut, informează Reuters.

Acțiunea unilaterală a Facebook vine ca un răspuns la o propunere de lege care i-ar face pe giganții media să plătească pentru conținutul de știri de pe platformele lor.

Mai multe pagini ale Guvernului Australian din domeniul sănătății au fost și ele blocate, „din greșeală”, după cum a recunoscut Facebook.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Nici cei din afara țării nu pot, de asemenea, să citească sau să acceseze nicio publicație de știri australiană pe platformă.

Guvernul australian a criticat puternic această mișcare, spunând că demonstrează „puterea imensă a acestor giganți sociali digitali pe piață ”.

Trezorierul Josh Frydenberg a declarat că interzicerea informațiilor de știri a avut un „impact uriaș asupra comunității”. Aproximativ 17 milioane de australieni vizitează site-ul de socializare în fiecare lună.

El a spus că guvernul s-a angajat să adopte legea și „am dori să-i vedem [Facebook] în Australia.

„Dar cred că acțiunile lor de astăzi au fost inutile și greșite”, a adăugat el.

Google și Facebook s-au luptat cu legea, deoarece spun că nu reflectă modul în care funcționează internetul și „penalizează” nedrept platformele lor.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Cu toate acestea, spre deosebire de Facebook, Google a semnat în ultimele zile acorduri de plată cu trei mari mass-media australiene.

Acțiunea Facebook a avut loc la câteva ore după ce Google a fost de acord să plătească Rupert Murdoch’s News Corp pentru conținut de pe site-urile de știri din imperiul său media.

Autoritățile australiene elaboraseră legile pentru a „echilibra condițiile de joc” între Big Tech și editorii în curs de dezvoltare în ceea ce privește profiturile. Din fiecare 100 USD (56 GBP; 77 USD) cheltuiți în publicitate digitală în mass-media australiană în aceste zile, 81 USD sunt pentru Google și Facebook.

Dar Facebook a spus că legea a lăsat-o „confruntată cu o alegere strictă: încercarea de a respecta o lege care ignoră realitățile acestei relații sau încetarea permisiunii pentru publicarea conținutului de știri de către serviciile noastre din Australia”.

„Cu o inimă grea, o alegem pe aceasta din urmă”, Facebook a spus într-o postare pe blog.

Interdicția a provocat o reacție imediată, mulți australieni fiind furioși pentru pierderea bruscă a accesului la surse de încredere și autoritate.

Mai mulți au subliniat că Facebook a fost o modalitate crucială prin care oamenii au primit actualizări de urgență despre situațiile de pandemie și dezastre naționale.

Alții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dezinformarea care circulă acum liber pe site.

„E o sentiment foarte restrictiv în ceea ce Facebook va permite oamenilor să facă în viitor, nu numai în Australia, ci și în întreaga lume”, a declarat pentru BBC, Peter Firth.

Amelia Marshall a spus că nu-i vine să creadă decizia companiei „în mijlocul unei pandemii”, adăugând: „Am luat decizia demult întârziată de a șterge definitiv contul meu de Facebook”.

Directorul australian al Human Rights Watch a declarat că Facebook cenzurează fluxul de informații din țară – numindu-l „o întorsătură periculoasă a evenimentelor”.

„Întreruperea accesului la informații vitale către o țară întreagă în toiul nopții este inconștiență”, a spus Elaine Pearson.

Conflictul cu Australia este important pentru Facebook, deoarece un succes al acestei țări i-ar putea determina pe canadieni și pe europeni să ia măsuri asemănătoare.

https://r3media.ro/australia-facebook-acuzata-de-cenzura-pentru-ca-a-blocat-orice-tip-de-continut-media-pentru-utilizatorii-retelei-guvernul-denunta-puterea-imensa-a-acestor-giganti-sociali/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu