miercuri, 16 septembrie 2020

MANA de LUNI: Lecții pentru viață și muncă din arca lui Noe


Fiți onești, lista dumneavoastră de țeluri de la începutul anului 2020 a inclus „Lucruri pe care să le fac pe parcursul pandemiei de Coronavirus”? Dacă ați făcut acest lucru aș dori sfatul dumneavoastră în programarea unei excursii pe Marte. La începutul anului niciunul dintre noi nu am știut vreun lucru despre COVID 19 și despre ramificarea lui globală.
Cu toate acestea, reflectând la aceste circumstanțe nemaiîntâlnite și la modul în care fiecare dintre noi am încercat să le facem față, mi-am adus aminte  de o altă criză globală – una la care niciunul dintre noi nu am fost prezenți și nu am experimentat-o.
Vă aduceți aminte povestirea despre Arca lui Noe? Ea este relatată între capitolele 6 și 9 ale cărții Geneza, din Vechiul Testament. Povestea începe, „Domnul a văzut că răutatea omului era mare pe pământ” (Geneza 6:5). Dumnezeu era atât de mâhnit de răutatea oamenilor încât a hotărât să șteargă de pe fața pământului umanitatea printr-un potop global. Cu toate acestea, Noe a fost descris ca „un om neprihănit şi fără pată între cei din vremea lui” și ni se pune că El „a căpătat milă înaintea Domnului” (Geneza 6:8-9).
Din acest motiv, Dumnezeu a ales să cruțe pe Noe și familia lui. Noe a fost instruit să contruiască o arcă imensă pe care să o umple cu „reprezentanți” din orice fel de specie de animale și de pasări pentru a repopula pământul. Ce are acest lucru de-a face cu pandemia? Eu îl menționez deoarece am ajuns la concluzia că tot ceea ce am nevoie să știu despre viață, indiferent dacă mă frământ cu probleme de zi cu zi sau cu pandemia, le pot învăța de la Arca lui Noe. Aici este un rezumat al acestor lucruri:
  1. Nu pierdeți barca. Atunci când oportunitățile se ivesc, mai ales când este vorba despre evitarea unei probleme majore, trebuie să reacționăm – trebuie să facem acest lucru rapid.
  2. Să ne aducem aminte că ne aflăm cu toții în aceeași barcă. Am auzit acest lucru spus în mod repetat, mai ales de către oamenii din case luxoase, bine aprovizionate. Dar este adevărat – pandemia ne afectează pe noi, pe toți.
  3. Planificați din timp. Atunci când Noe a construit arca nu ploua încă. În mod similar, la începutul anului 2020 nu a exista nicio pandemie de care să fim conștienți. Dar oamenii înțelepți au mereu un plan B sau C atunci când au nevoie.
  4. Fiți în formă. Când veți avea 60 de ani, cineva vă poate ruga să faceți ceva măreț. Deci vă sfătuiesc să aveți grijă de dumneavoastră pentru astfel de cereri viitoare. Dacă deja ați împlinit 60 de ani, sau sunteți mai în vârstă, mențineți-vă în formă!
  5. Nu ascultați criticile; continuați pur și simplu treaba care trebuie făcută. Noe a avut mulți detractori care se întrebau oare de ce contruiește el o arcă. Cu toate acestea el a perseverat. Când oamenii vă pun la îndoială pregătirile bine-gândite, doar mergeți mai departe.
  6. Clădiți viitorul pe terenuri înalte. Indiferent dacă treceți prin pandemie, recesiune economică, o criză personală neașteptată, poziționați-vă astfel încât să rezistați furtunii.
  7. Din motive de siguranță, călătoriți în perechi. Multe dintre animalele pe care Dumnezeu l-a direcționat pe Noe  să le aducă pe arcă, au venit două câte două. Atât la locul de muncă, cât și în cadrul familiei, este recomandat  să faceți echipă cu alții care pot împărtăși presiunile, dar și munca reală.
  8. Viteza nu reprezintă mereu un avantaj. La bordul bărcii au fost melci dar și gheparzi. Atunci când doriți să faceți un lucru de calitate, încercarea de a-l finaliza rapid nu este mereu cea mai bună abordare.
  9. Atunci când sunteți stresat, plutiți pentru o vreme. După ce ploaia a început, Noe nu a putut face nimic mai mult decât să aștepte ca furtuna să treacă. În momente de criză, aceasta este uneori și singura noastră alternativă.
  10. Arca a fost construită de amatori; Titanicul de  profesioniști. Așa numiții „experți” nu au întotdeauna toate răspunsurile. Dacă Dumnezeu v-a chemat să faceți o anumită slujbă, nu vă îngrijorați dacă nu vă simțiți calificați pentru ea.
  11. Indiferent de furtună, când sunteți cu Dumnezeu, există mereu un curcubeu care vă așteaptă. Momentan  ne aflăm într-o furtună globală mare. Dar putem avea încredere că Dumnezeu este cu noi chiar până la capăt.
Cum ați făcut față pandemiei și restricțiilor care au fost impuse? V-ați simțit uneori copleșit de stres și îngrijorare? Cum ați făcut față acestor lucruri? Ce vă amintiți despre povestea lui Noe și Arcă? Pe măsură ce citiți lista lucrurilor care pot fi învățate din Arca lui Noe, care dintre ele vi se par cele mai importante? Cum vă pot ajuta aceste „lecții” în viitor, fie că este vorba despre efectele continue ale pandemiei,  economia în declin,  de o întrerupere a vieții „normale” sau despre  confruntarea cu un alt tip de problemă?
Pentru  aprofundarea subiectului puteți lua în considerare următoarele pasaje biblice: Proverbe 3:5-6, 16:3, 27:17; Eclesiastul 4:9-12; Romani 6:13-14; Evrei 13:5.
Autor: Ken Korkow
https://www.stiricrestine.ro/2020/09/14/mana-de-luni-lectii-pentru-viata-si-munca-din-arca-lui-noe/?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu