joi, 3 septembrie 2020

Marea Invitație: Vino! Băutură! Mânca! Trăi! Isaia 55: 1–3












Domnul se mișcă printre noi la Betleem pentru a stârni o inimă pentru oamenii fără Hristos. Pentru mulți dintre noi, noi inițiative în evanghelizare sunt în plină desfășurare. Puterea nouă și îndrăzneala nouă vin la mulți.
Când m-am întors din vacanță, am fost dornic să aprind acest foc cu cuvântul. Eram nerăbdător să intru o vreme în Vechiul Testament. Și eram nerăbdător să fac o expunere continuă a unui pasaj mai lung al Scripturii. Cred că Domnul m-a condus la Isaia 55 pentru a îndeplini toate aceste obiective.
Numesc serialul „ Marea invitație ”.

Dumnezeu este un Dumnezeu foarte invitant

Și ceea ce vreau să vedem în acest prim mesaj bazat pe Isaia 55: 1-3 este că Dumnezeu este un Dumnezeu foarte îmbietor.
Cuvântul „primitor” are două semnificații, nu-i așa? Puteți spune: „Acest loc este primitor”. Și vrei să spui că este plăcut și atractiv și că te simți atras să vii aici.
Sau, puteți spune: „Tom ne invită să venim acasă joi”. Și vrei să spui că se întâmplă ceva special și spune că vrea să venim.
Lucrul minunat și minunat despre Dumnezeu este că El invită în ambele moduri. Niciun text din Biblie nu arată acest lucru mai viu decât Isaia 55: 1-3 .

Lucrarea răscumpărării prevăzută în Isaia

Lasă-mă să-l pun în context pentru tine. Înapoi în capitolul 53, Isaia a descris în detaliu uimitor cu 700 de ani înainte ca Hristos să vină și să sufere și să poarte păcatele poporului lui Dumnezeu, să moară în locul nostru și să învie din nou. Uită-te la Isaia 53: 4-6 :
Cu siguranță a suportat durerile noastre
și ne-a purtat durerile;
totuși îl stimam lovit,
lovit de Dumnezeu și necăjit.
Dar el a fost străpuns pentru păcatele noastre;
a fost zdrobit pentru nelegiuirile noastre;
asupra lui era pedeapsa care ne-a adus pacea
și cu rănile sale suntem vindecați.
Tot ce ne place oile s-au rătăcit;
ne-am întors - fiecare - în felul său;
iar Domnul a pus asupra lui
nelegiuirea noastră a tuturor.
Există marea înlocuire: Hristos în locul nostru, luând păcatele noastre asupra lui.
Acum, uită-te la moartea sa în versetul 8:
Prin asuprire și judecată a fost luat;
și în ceea ce privește generația sa,
cine a considerat că a fost eliminat
din țara celor vii,
lovit pentru încălcarea poporului meu?
Deci, el a murit nu pentru propriul său păcat, ci pentru păcatul poporului său - oamenii care au încredere în el și îl urmează.
Apoi, privește învierea sa în versetul 12:
De aceea, eu [Dumnezeu Tatăl] îi voi împărți o porțiune cu mulți,
și el va împărți prada cu cei tari,
pentru că și-a vărsat sufletul la moarte
și a fost numărat cu păcătoșii.
Moartea nu a fost sfârșitul lui Hristos. El a purtat păcatele multora. Dar Dumnezeu l-a onorat apoi cu prada victoriei asupra morții și a păcatului. El este acum viu și domnește în ceruri până când va veni din nou.
Deci, în capitolul 53, putem spune că profetul Isaia vede lucrarea răscumpărării ca realizată în moartea și învierea lui Hristos 700 de ani în viitor.

Mari binecuvântări ca rezultat al răscumpărării

Apoi, în capitolul 54, Isaia prevede unele dintre marile binecuvântări care vor veni poporului lui Dumnezeu, deoarece Mesia a depășit problema vinovăției și a păcatului lor (descrisă în capitolul 53). Permiteți-mi să vă arăt una dintre acestea care ne va conduce la Marea Invitație din Isaia 55 .
Miercuri, 31 mai 1792, William Carey, pe punctul de a deveni tatăl misiunilor moderne, le-a predicat o predică colegilor săi pastori baptisti din Isaia 54: 2-3 . El a susținut că acest text este un mare text misionar și că scopul său este că Dumnezeu vrea ca poporul său să se extindă până când toate popoarele lumii sunt incluse.
„Măriți locul cortului vostru și lăsați perdelele locuințelor voastre să fie întinse; nu țineți-vă înapoi, alungiți corzile și întăriți miza. Căci te vei răspândi în dreapta și în stânga, iar descendenții tăi vor stăpâni neamurile și vor popora orașele pustii ”.
Cu alte cuvinte, una dintre marile binecuvântări care ar veni poporului lui Dumnezeu din cauza morții și învierii lui Hristos este că toate națiunile vor fi atinse. Răscumpărarea lui Hristos nu este doar pentru evrei. Nu este doar pentru noi. Este pentru toate națiunile.
Și acest lucru ne conduce atunci la Marea Invitație din Isaia 55 Dacă răscumpărarea este împlinită, iar voia lui Dumnezeu este ca binecuvântările acestei răscumpărări să se răspândească la toate națiunile, atunci nu surprinde că Dumnezeu vine cu o Mare Invitație nu doar pentru câțiva și nu doar pentru cei care își pot plăti drumul. , dar pentru toată lumea.

Trei întrebări despre Isaia 55: 1–3

Să ne uităm la Isaia 55: 1-3 și să punem trei întrebări:
  1. Cine sunt invitați?
  2. Ce li se oferă?
  3. Ce li se spune să facă pentru a-l obține?

1. Cine sunt invitați?

Răspunsul este, două tipuri de oameni. Primul fel este descris în versetul 1, „Veniți, toți cei care însetează, veniți la ape; iar cel care nu are bani, vino, cumpără și mănâncă! Vino, cumpără vin și lapte fără bani și fără preț. ”
Sete și sparte
Primul tip de persoană pe care Dumnezeu o invită să vină la el sunt oamenii însetați care nu pot plăti pentru ceea ce au nevoie. Două lucruri: sete și nu pot plăti.
Deci, permiteți-mi să le spun un cuvânt celor din această categorie. Ai venit în această dimineață cu sete în inimă. Inima ta se simte ca iarba maro din curtea mea. Nu a plouat de mult. O mulțime de speranțe vechi s-au uscat. Visele au așteptat și aproape că au murit. Străzile fără fund din nou și din nou. Gol. Neîmplinit. Nemulţumit. Știind că trebuie să existe ceva mai mult în viață.
Dar acum tot ceea ce arată bine nu este la îndemână. Fară bani. Fără putere. Fără motivație. Dar cel puțin un dor. O sete.
Și Domnul spune: Tu ești doar candidatul pe care îl urmăresc: Vino, toți cei care însetează și nu au bani - fără resurse, fără poziție de negociere, fără palmares, fără putere, fără prestigiu, fără atracție. Dumnezeu te invită în această dimineață să te bucuri de banchetul mântuirii.

Autosuficientul

Dar există un al doilea tip de persoană pe care Dumnezeu o invită. Și mă bucur pentru că cred că restul dintre voi care nu simți că ați fi în acea categorie se va încadra în aceasta, dacă sunteți sincer. Acest tip de persoană este descris în versetul 2.
„De ce îți cheltui banii pentru ceea ce nu este pâine și munca ta pentru ceea ce nu satisface?”
În versetul 1, Dumnezeu a spus: „Cine nu are bani, vino!” În versetul 2, el vorbește cu cineva care are bani, care are puterea de a lucra. Primul tip de persoană este falimentat spiritual și îl știe. Le este sete și s-au rupt. Dar al doilea tip de persoană nu este încă acolo. Are bani și îi cheltuiește. Are putere și lucrează.
Dar care este rezultatul? Frustrare. Nu este ca celălalt tip - ars, la capătul frânghiei sale. El încă cheltuiește și încă lucrează, visând, urmărind, căutând, experimentând - loc de muncă diferit, oraș diferit, mașină diferită, casă diferită, soție diferită, computer nou, barcă nouă, cărți noi, bicicletă nouă, grătar nou, abonamente noi, o dietă nouă, un aspect nou - rămâne încă o mulțime de priviri în jur în această persoană. Dar încă nu există oală la sfârșitul curcubeului. Nici o fântână de tinerețe. Și fiecare triumf se stinge. Aplauzele se estompează. Barca este plictisitoare. Stilul trece. Totul nou devine vechi, iar opțiunile devin din ce în ce mai puține.
Când ești sincer, știi că există un canion al nevoilor și al dorului în interior, indiferent cât de autosuficient arăți în exterior. Și Dumnezeu știe chiar mai bine decât tine. El te are în minte când spune: De ce îți cheltuiești banii pentru pâine fără pâine și munca pentru vise care nu se satisfac?
Deci, două feluri de oameni sunt invitați de Domnul: sete care sunt rupți și nu pot plăti, și sete care cred că pot plăti și își pot lucra drumul spre satisfacție.
Cred că toată lumea din această cameră ar trebui să recunoască că face parte dintr-unul din cele două grupuri, dacă am fi sinceri cu noi înșine.

2. Ce ne oferă?

Răspunsul este dat în trei pași:
  1. beneficiile sunt prezentate pentru noi în versetul 1,
  2. calitatea și cantitatea acestor beneficii sunt menționate în versetul 2,
  3. iar realitatea din spatele imaginilor este descrisă în versetul 3.
Beneficiile
În versetul 1 ni se oferă apă, vin și lapte. „Veniți, toți cei care însetează, veniți la ape; iar cel care nu are bani, vino, cumpără și mănâncă! Vino, cumpără vin și lapte fără bani și fără preț. ”
Aceste trei băuturi nu corespund nevoilor profunde pe care le avem fiecare dintre noi?
Apa corespunde nevoii de răcorire. Când îți este cel mai sete și cel mai disperat, cel mai deshidratat, este apa pe care ți-o dorești și nimic altceva. „El mă conduce lângă ape liniștite. El îmi redă [reîmprospătează] sufletul ”( Psalmul 23: 2-3 ). Dumnezeu te invită în această dimineață să primești reîmprospătare, restaurare, reînvierea, un nou început.
Laptele corespunde nevoii de hrană continuă. Când cineva gâfâie pe viață, îi dai apă. Dar când vrei ca un bebeluș să crească zi de zi, îi dai iar și iar lapte. Dumnezeu nu este doar pentru situații de urgență și vârfuri de munte. El este pentru sănătate pe termen lung. El te invită nu numai să învii cu apă, ci și să fii stabil și puternic cu lapte.
Vinul corespunde nevoii de exaltare. Vrem să trăim și să nu murim. Vrem să fim puternici și stabili în loc să fim slabi și oscilanți. Dar nu de asta avem nevoie doar în viață. Indiferent cât de stoici, lipsiți de emoție, flegmatici, relaxați sau cu fața de poker ne-am putea părea pentru alții, există un copil în fiecare dintre noi pe care Dumnezeu l-a făcut pentru a fi exaltat - pentru strigat, cântat, dans, jucat și sărit și alergând și sărind și râzând.
Deci, ceea ce spune versetul 1 este că Dumnezeu este dispus să ne reînvie din căldura din Valea Morții cu miracolul apei sale; și să ne facă puternici, sănătoși și stabili cu miracolul laptelui său; și apoi dă-ne un sfârșit nesfârșit și mereu proaspăt cu miracolul vinului său.
Calitatea și cantitatea beneficiilor
Ultima parte a versetului 2 descrie calitatea și cantitatea acestor beneficii ale apei, laptelui și vinului. Spune: „Ascultați-mă cu sârguință și mâncați ce este bun și bucurați-vă de mâncare bogată”. Cuvântul „bun” înseamnă că ceea ce oferă Dumnezeu este de calitate; este cel mai bun existent. Și cuvântul „mâncare bogată” (sau „grăsime”) înseamnă că există o mulțime de acestea ( Psalmul 65:11 ; 36: 8 ).
Apa este bună și este abundentă. Laptele este bun și este din belșug. Vinul este bun și este abundent. Biblia iubește să vorbească despre bogățiile gloriei lui Dumnezeu și despre plinătatea bucuriei la dreapta Lui. El dă ceea ce este mai bun și nu se termină niciodată. Isus a spus: „Oricine bea din apa pe care i-o voi da, nu va mai avea niciodată sete. Apa pe care i-o voi da va deveni în el un izvor de apă care curge spre viața veșnică ”( Ioan 4:14 ).
Realitatea din spatele imaginilor
Apoi, în versetul 3, Dumnezeu ne spune care este realitatea din spatele tuturor acestor imagini. „Înclină-ți urechea și vino la mine; auzi, ca sufletul tău să trăiască; și voi face cu tine un legământ veșnic, dragostea mea statornică și sigură pentru David ”.
În versetul 1, el a spus: „Vino la ape. vino, cumpără vin și lapte ”. În versetul 3, el explică: „Vino la mine”. Dumnezeu este apa noastră vie. Dumnezeu este laptele nostru hrănitor. Dumnezeu este vinul nostru exaltant. „Pe cine am în cer în afară de tine? Și nu este nimic pe pământ pe care să-l doresc în afară de tine. Carnea și inima mea se pot defecta, dar Dumnezeu este puterea inimii mele și porțiunea mea pentru totdeauna ”( Psalmul 73: 25–26 ; 42: 1-2 ; 63: 1–3 ).
Dar putem fi și mai specifici. El continuă să spună în versetul 3 că, atunci când venim la el, el face un legământ cu noi. Ce fel de legământ? Același fel de legământ pe care l-a făcut cu regele David în 2 Samuel 7 - un legământ de „dragoste statornică și sigură”. Aceasta înseamnă că, atunci când vii la Dumnezeu, el se leagă printr-un jurământ de neîntrerupt să te urmărească cu bunătate și îndurare în toate zilele tale până în eternitate - cu apă mereu răcoritoare și lapte mereu întăritor și vin mereu înveselitor, pentru totdeauna. si vreodata!
Ceea ce ne aduce la o ultimă întrebare practică.

3. Ce ni se spune să facem pentru a obține aceste beneficii?

Există 12 imperative în aceste 3 versete - cele mai plăcute, cele mai primitoare 12 porunci pe care le veți auzi vreodată. Le voi indica în timp ce îl citim împreună.
„Vino, toți cei care însetează, vino la ape [# 1]; iar cel care nu are bani, vino [# 2], cumpără [# 3] și mănâncă [# 4]! Vino [# 5], cumpără vin și lapte [# 6] fără bani și fără preț. De ce îți cheltui banii pentru ceea ce nu este pâine și munca ta pentru ceea ce nu satisface? Ascultați-mă cu sârguință [# 7] și mâncați ce este bun [# 8] și bucurați-vă de mâncare bogată [# 9]. Înclinați-vă urechea [# 10] și veniți la mine [# 11]; auzi [# 12], ca sufletul tău să trăiască; și voi face cu tine un legământ veșnic, dragostea mea statornică și sigură pentru David ”.
Când te gândești la aceste 12 porunci pentru o clipă, ele cad într-un model natural. În primul rând, există trei porunci pentru a asculta cu atenție ceea ce spune Dumnezeu (una în versetul 2 și două în versetul 3). Așadar, vă îndemn, pe măsură ce închidem, să țineți cont de auzul dvs. Te apleci în cuvântul lui Dumnezeu? Dumnezeu pledează în această dimineață: nu lăsați reclamele lumii să înece această invitație la cer!
Apoi, toate celelalte cereri ale lui Dumnezeu se împart în patru pași:
  1. Vino,
  2. Cumpără,
  3. mânca,
  4. bucură-te.
Și asta înseamnă Biblia prin credință.
Amintiți-vă: în versetul 1 spune: „Vino la ape”, dar în versetul 3 spune: „Vino la mine”. Dumnezeu însuși este apa, laptele și vinul.

Închiderea îndemnului

Toată lumea din această cameră este undeva în acești patru pași. Și te chem să iei altul în această dimineață.
  1. Dacă ești îndepărtat de Dumnezeu, trebuie să vii, să te apropii.
  2. Dacă v-ați apropiat în ultimele zile sau chiar în această dimineață, dar rețineți orice analiză și evaluare a tranzacțiilor, trebuie să cumpărați. Recunosc că este o tranzacție ciudată: nu există preț și ești faliment spiritual. Dar trebuie să luați această apă, lapte și vin și să o numărați la fel de mult ca și când ați fi cumpărat-o, căci există cineva care a cumpărat-o.
  3. Dacă ați făcut tranzacția și țineți apa, laptele și vinul în mână, trebuie să mâncați. Dumnezeu nu este un lucru care trebuie studiat. Este o persoană care trebuie experimentată. El este mâncare și viață și bucurie pentru suflet.
  4. În cele din urmă, dacă ai mâncat, încântă-te în Domnul. Și spune cu psalmistul: „Îmi faci cunoscută calea vieții; în prezența ta există plinătate de bucurie; la dreapta ta sunt plăceri pentru totdeauna ”( Psalmul 16:11 ).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu