marți, 25 august 2020

NOI TIPURI DE GAZE ARTIFICIALE AMENINŢĂ STRATUL DE OZON











      Noi tipuri de gaze artificiale ameninţă stratul de ozon
planetearth

Oamenii de ştiinţă au identificat patru tipuri noi de gaze artificiale, create de activitatea omului, care contribuie la distrugerea stratului de ozon într-un ritm îngrijorător.
Patru noi gaze fluorurate, dintre care trei aparţin clorofluocarburilor (CFC), interzise din anul 2010, au fost descoperite în atmosfera terestră. Pentru oamenii de ştiinţă, originea exactă a acestor gaze este încă un mister, dar se pare că s-au acumulat în atmosferă începând din anii 1960. Posibilele surse par a fi producţia de insecticide şi substanţe dizolvanţi, notează BBC.
Cercetătorii au descoperit aceste gaze analizând eşantioane de zăpadă din Groenlanda, din care au extras aer, care le-a dat indicii despre ceea ce s-a întâmplat în atmosferă în ultimii 100 de ani. De asemenea, au analizat eşantioane de aer necontaminat din Tasmania. În urma acestor studii, ei au estimat că aproximativ 74.000 de tone de gaze de acest tip au fost eliberate în atmosferă. Atât cantitatea, cât şi natura lor este îngrijorătoare: chiar dacă nu s-ar mai emite astfel de gaze, ar trebui să treacă mulţi ani până ce acestea vor fi eliminate complet din atmosferă, potrivit dr. Johannes Laube, coordonatorul studiului.
Cele patru gaze au fost identificate ca fiind CFC-112, CFC112a, CFC-113a, HCFC-133a. CFC-113a este implicat în producţia insecticidelor, CFC-113a şi HCFC-133ª, în cea a refrigerentelor, iar CFC-112 şi CFC112a, în cea a dizolvanţilor folosiţi la curăţarea obiectelor electrice.
Stratul de ozon, cel mai afectat de aceste gaze, este situat între 15 şi 30 de kilometri de la suprafaţa Pământului şi are rolul de a împieidica efectele dăunătoare ale razelor UV, care produc cancer la oameni şi probleme în ceea ce priveşte reproducerea la animale. Oamenii de ştiinţă au descoperit pentru prima dată o gaură în stratul de ozon de deasupra Antarcticii, în anul 1985.
Studiul acesta demonstrează încă o dată, potrivit oamenilor de ştiinţă, faptul că problema poluării este una de actualitate şi este nevoie de mai multe măsuri pentru a reduce gazele dăunătoare şi pentru a descoperi originea exactă a celor recent descoperite.
Sursă foto: NASA Goddard

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu