duminică, 30 august 2020

NIGERIA: Cel puțin 22 de creștini uciși și 2000 strămutați în trei zile de violențe din partea militanților Fulani












Cel puțin 22 de creștini au fost uciși și peste 2.000 strămutați în trei zile de atacuri ale militanților Fulani în satele din regiunea predominant creștină Gora, din statul Kaduna, Nigeria, între 10 și 12 iulie. Primul atac a început la primele ore ale zilei de 10 iulie, când militanții au invadat comunitatea agricolă Chibob, ucigând nouă săteni, în mare parte femei și copii, anunță Barnabas Found.
Satul învecinat, Kigudu, a fost atacat a doua zi, iar zece femei, un bebeluș și un bărbat în vârstă au fost arși de vii într-o casă în care s-au refugiat. Duminică, 12 iulie, întregul sat Anguwan Audu a fost distrus când militanții Fulani au atacat, ucigând o persoană și rănind alte trei.
Atacurile au fost descrise drept „barbare” de către Uniunea Populară din sudul Kadunei, care estimează că, în consecință, aproximativ 2000 de oameni au fugit din zonă, refugiindu-se în lagărele IDP (pentru persoane strămutate intern).
Văduva creștină, Bilkisu James, a fost împușcată în timpul atacului asupra comunității din Chibob, în care au murit șapte persoane din casa ei, inclusiv doi dintre copiii ei.
„Militanții Fulani au intrat și au tras. Au ucis doi dintre copiii mei”, a spus Bilkisu, descriind modul în care militanții au lovit mortal cu macete alte cinci rude de-ale sale, anume o mamă cu un bebeluș și o mamă cu doi copii.
„Înainte de a fi împușcată, l-am văzut pe omul Fulani care îmi este vecin, chiar și el m-a recunoscut. M-am predat în genunchi”, a explicat Bilkisu. Totuși atacatorii au tras, nimerind-o în piept și la spate.
În 2 iulie, pastorul Joel Billi, președintele Bisericii Fraților din Nigeria (EYN), a solicitat intervenția guvernului pentru a opri violența neobosită din nordul Nigeriei din partea radicalilor musulmani Boko Haram și a militanților Fulani. El a spus că peste 700.000 de membri EYN au fost strămutați, peste 8.370 de membri ai bisericii și opt pastori au fost uciși și mulți răpiți în timpul insurgențelor Boko Haram, „iar cifrele cresc zilnic”.
Pastorul a descris drept „înșelătoare” o declarație a președintelui Nigeriei, Buhari, la 12 iunie, în care politicianul a susținut că „toată conducerea locală” ocupată de insurgenții Boko Haram „a fost recuperată demult”, iar persoanele strămutate s-au întors în casele lor. Pastorul Joel a spus că peste 25.000 de membri EYN încă se refugiau în Camerun.
Guvernul ar trebui „să-și respecte responsabilitatea constituțională, punând capăt uciderilor continue, răpirilor, violurilor și tuturor formelor de criminalitate din toată țara”, a adăugat el.
Rugați-vă ca Domnul să protejeze frații și surorile noastre din Nigeria. Cereți mângâiere și pace pentru Bilkisu și pentru multe alte mame creștine care jelesc pierderea copiilor lor în timpul acestor atacuri necruțătoare (Matei 5:4). Rugați-vă ca miile de familii care au fugit de violență să găsească refugiu și nevoile lor de hrană și medicamente să fie satisfăcute. Cereți ca întreaga comunitate creștină să rămână neclintită refugiindu-se în Domnul și ca planurile oamenilor distrugători să fie nimicite (Psalmul 112:7-10).
Sursa: Barnabas Found 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu