marți, 18 august 2020

MANA de LUNI: Un moment de evaluare a țelurilor la mijlocul anului?












de Jim Mathis
În fiecare an, eu și soția mea avem o întâlnire specială, doar noi doi, în ziua Anului Nou. În acest an ne-am întâlnit pe 1 ianuarie. Indiscutabil, acest lucru pare să fi avut loc acum mult mult timp, având în vedere ceea ce anul curent ne-a servit deja! Fără îndoială, această întâlnire anuală este un moment pe care l-am pus deoparte pentru a ne evalua finanțele, a ne coordona țelurile și a ne plănui vacanțele. Privim la țelurile anului ce tocmai a trecut pentru a decide dacă am îndeplinit ceea ce am intenționat inițial, și de asemenea pentru a analiza dacă acele țeluri au fost prea mari – sau prea mici.
Cu ceva ani în urmă, în lumea afacerilor circula o vorbă la modă, identificată prin acronimul TMIG –  Țel Mare Înalt și Gălăgios. Era o modalitate deșteaptă de a spune, „Țintește spre ceva atât de mare și măreț, care să-ți fie imposibil să îl poți vedea întâmplându-se vreodată”. Sau așa cum cineva a spus, „Țintește spre stele și s-ar putea să atingi luna”. Dacă vă concepeți un țel mare, înalt și gălăgios, ați putea avea realizări dincolo de orice ați visat vreodată.
Nu toți sunt dornici de a-și stabili obiective, mai ales că unele dintre ele par a fi departe de a putea fi atinse. Eșecul atingerii țelurilor poate fi descurajant. Din acest motiv – dacă își stabilesc obiective – unii oameni preferă țeluri rezonabile care pot fi verificate. Acest lucru crează un impuls care ne ține motivați și ne ajută să evităm dezamăgirea. Dar de asemenea ucide și orice șansă pe care o avem de a realiza ceva memorabil, și atât de satisfăcător încât ar putea chiar să ne schimbe viața.
Abia am terminat de citit cea mai nouă carte a lui Jon Acuff, Finish. El încheie cu afirmația următoare, „Țelurile pe care refuzați să le urmăriți nu dispar, ele devin fantome care vă bântuie. Știți de ce străinii se înfurie pe dumneavoastră în mediul online și sunt ofensați atât de ușor? Pentru că pasiunea lor nu are alt cadru de manifestare. Mulți troli s-au născut din mâhnirea adâncă a unui obiectiv care nu a fost finalizat. Un trol este o persoană care a renunțat la țelurile sale de atât de multe ori încât s-a decis să distrugă și țelurile tuturor celorlalți”.
Dacă v-ați pierdut bucuria și vă aflați în ipostaza în care îi criticați pe toți și totul, ar fi o idee bună să vă verificați obiectivele. Ele pot fi atât de mari încât să vă descurajeze, sau atât de mici încât să nu vă inspire pasiune sau să vă motiveze.
Mai rău chiar, puteți descoperi că ați îndeplinit obiective greșite. Se prea poate să aveți o slujbă minunată sau să faceți o mulțime de bani, și cu toate acestea să fiți nefericit. Întrebați-vă dacă urmăriți obiectivele corecte. Nu este niciodată prea târziu pentru a vă re-evalua sau a vă rescrie țelurile. Este prea târziu doar atunci când luați hotărârea de a nu urmări țeluri care se pot dovedi a fi mai satisfăcătoare și împlinitoare decât v-ați imaginat vreodată.
Scriptura abordează acest lucru foarte bine. Îmi place Efeseni 5:16 din Versiunea Amplificată a Bibliei: „Folosind fiecare ocazie pe care o aveți (pe pământ, recunoscând și profitând de fiecare oportunitate și folosind-o cu înțelepciune și sârguință) pentru că zilele sunt (pline cu) rele”. Cu alte cuvinte, dacă nu profităm de oportunitate atunci când aceasta se ivește, se prea poate să o pierdem pentru totdeauna.
De asemenea noi primim înțelepciune să aflăm dacă urmărim sau nu țelurile corecte. Așa cum Isus a spus în Matei 6:33, „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra”. Dacă țelul nostru principal este acela de a-i plăcea lui Dumnezeu și de a-l onora, putem fi încrezători că El ne va ghida în procesul de stabilire a țelurilor.
Așa cum am mentionat, eu și soția mea am găsit de cuviințĂ că luna ianuarie este momentul ideal de a face o verificare a obiectivelor. Dar de ce să așteptați un an întreg pentru a face schimbări dacă obiectivele actuale nu funcționează și nu vă aduc bucurie? Astăzi ar putea fi cel mai bun moment pentru a stabili noi obiective, chiar unele care par imposibile. Ce mai așteptați?
Sursa: CBMC INTERNATIONAL

MANA DE LUNI

17 August 2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu