duminică, 30 august 2020

SĂ NE FACEM UN NUME – TURNUL BABEL ÎN VARIANTA MODRENĂ.











Arabia Saudită va construi noul Turn Babel care va avea un kilometru de înălţime. Costul proiectului este estimat la 1 230 milioane de dolari, va avea 200 de etaje şi va fi orientat înspre Marea Roşie. Cu această sumă, ar putea fi vaccinaţi 100 de milioane de copii pe an, timp de 24 de ani.

turnul babel
  
Oraşul Dubai din Emiratele Arabe Unite, este campion deoarece posedă multe construcţii înalte şi foarte scumpe, dar în curând va avea un concurent în vecinul său, Arabia Saudită. Emblematicul, Burj Khalifa din Dubai, edificiul cel mai înalt din lume, ar putea pierde titlul din Record Guines, dacă Arabia Saudită reuşeşte să-şi materializeze planurile de a construi un edificiu mai înalt decât acesta: Kingdom Tower (Turnul Regatului) în Yeda, un proiect al firmei Construction Weekly.
Consultanţi ai firmei Advanced Construction Technology Services au anunţat recent că probează materiale pentru a construi un zgârie nori de un kilometru de înălţime (Burj Khalifa, prin comparaţie, măsoară 827 de metri). Kingdom Tower, are un cost estimat de 1 230 milioane de dolari, va avea 200 de etaje şi va fi orientat înspre Marea Roşie. Pentru a-l construi va fi nevoie de aproximativ 529 000 metri cubi de beton şi 72 500 de tone de oţel, a raportat Saudi Gazette.
A construi o structură de această înălţime, în mod particular pe coastă, unde apa sărată ar putea să-i producă daune, nu este chiar aşa de uşor. Fundaţiile care vor avea 60 de metri de adâncime, trebuie să poată suporta apa sărată a oceanului. În consecinţă, Advanced Construction Technology Services, va proba rezistenţa a mai multor tipuri de betoane.
Impactul vântului este o altă temă cheie pentru un edificiu de această magnitudine. Pentru a înfrunta acest lucru, turnul îşi va schimba forma periodic. „Datorită schimbărilor de formă a fiecărui etaj, puterea vântului va înconjura edificiul şi impactul nu va fi atât de puternic aşa cum ar fi vorba de un bloc solid”, a explicat Gordon Gill firmei Construction Weekly. Gill este asociat în Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, firma de disegn arhitectonic al proiectului.
Urcarea betonului la etajele înalte este o altă provocare. Posibil ca inginerii să folosească metode similare a celor folosite în construcţia lui Burj Khalifa, unde 170 000 de metri cubi de beton au fost pompaţi prin intermediul unei singure pompe, în special noaptea, când temperaturile sunt suficient de scăzute pentru ca materialul să se fixeze.
„În acest moment putem să construim un turn de un kilometru, sau chiar de doi kilometri. Oricare construcţie mai înaltă ca aceasta are nevoie de multe studii”, a spus Sang Dae Kim, director al Consiliului de Edificii Înalte la nivel mondial, firmei Construction Weekly.
Construcţia lui Kingdom Tower va începe în 27 aprilie şi este prevăzut să fie finalizat în 2018. Va dispune de nimic mai puţin decât 200 de etaje la care se va ajunge prin cele 59 de ascensoare care vor avea o viteză de 10 m/s. În interior totul va fi la superlativ. Va adăposti un hotel de lux al reţelei Four Seasons, birouri, 160 de etaje de apartamente şi observatorul cel mai înalt al planetei. Kingdom Tower va fi piesa centrală şi prima fază din Kingdom City, o nouă urbanizaţie de peste 5,3 milioane de metri pătraţi.
Cât măsura Turnul Babel din Genesa?
Resturile Turnului Babel au fost descoperite în 1913 în Akar Quf de către arheologul Robert Koldewey şi se estimează că acesta ar fi măsurat 90 de metri de înălţime. Un nou studiu realizat de către istoricul spaniol Juan Luis Montero de la Universitatea din La Coruña, sugerează că Turnul Babel ar fi măsurat doar 60 de metri. Ipoteza lui se bazează pe faptul că în Mesopotamia, un edificiu de 90 de metri, construit din lut, nu ar fi putut suporta propria lui greutate şi nici solul argilos din zonă nu ar fi suportat tensiunea unui turn de 700 000 de tone.
Să ne facem un nume !!!
Textul din Genesa 11, unde se vorbeşte despre Turnul Babel, scoate în evidenţă în primul rând nu faptul în sine ci motivaţia care a stat la bază: „să ne facem un nume”, care denotă spiritul de independenţă, de aroganţă şi de rebeliune al omului faţă de Dumnezeu. Este exact ceea ce vedem astăzi în lumea modernă, care l-a scos pe Dumnezeu din toate segmentele vieţii, unde ni se spune că omul este în centru şi că acesta dispune de capacităţi nebănuite, pe care dacă ar ştii să le folosească ar putea schimba lumea.
Arabia Saudită, împreună cu celelalte ţări din zona Golfului Persic, erau în urmă cu aproximativ 70 de ani, ţări formate din câteva triburi de beduini risipite prin deşert, cu un nivel economic şi social, echivalent ţărilor din lumea a treia. Azi, datorită exportului masiv de petrol, asistăm în aceste ţări la o opulenţă greu de descris în cuvinte, în special în Emiratele Arabe Unite. Acele construcţii din Dubai, care au înghiţit sume uriaşe şi apoi luxul exorbitant din interior, fac ca acele cuvinte din Genesa 11, să fie mai actuale ca oricând. Arabia Saudită nu doreşte să se lase mai prejos faţă de vecinul său din est. Costurile de execuţie ale lui Kingdom Tower reprezintă
50 % din bugetul Ministerului Sănătăţii pe 2014 din Spania şi 75 % ale aceluiaşi minister din România, iar dacă facem un calcul privind costul unui vaccin pentru copiii din ţările sărace, cu această sumă ar putea beneficia în fiecare an 100 de milioane de copiii timp de 24 de ani.
Conform organizaţiei Save the Children (Salvaţi Copiii), în fiecare an 10 milioane de copii din lume, mor înainte de a împlini 5 ani. O moarte la fiecare 5 secunde, 99 % dintre acestea având loc în ţările în curs de dezvoltare, iar viitorul acestor copii depinde în cea mai mare măsură de un vaccin al cărui preţ este practic nesemnificativ: 15 cenţi pentru combaterea rubeolei, 30 de cenţi pentru pneumonie, 40 de cenţi pentru tetanus şi 50 de cenţi pentru sărurile care combat efectele diareei (preţurile sunt în euro) (Sursa AICI).
Dacă am calcula costurile tuturor acelor construcţii faraonice şi inutile din Dubai şi am adăuga şi costurile de întreţinere ale acestor edificii, plus toate sumele care sunt „aruncate” de toţi bogaţii lumii care îşi fac concediile acolo, cred că am ajunge la sume colosale, greu de estimat în cifre, dar dacă ar fost investite acolo unde trebuie, cred că dacă nu ar fi fost eradicată sărăcia din lume, cel puţin eram pe cale de a o obţine în viitorii ani.
Dar ce contează asta când omul modern are un alt deziderat: „Să ne facem un nume”.
Pentru Știri Creștine, Beni Drădici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu