Sophia, primul robot din lume care are cetăţenie, vrea acum copii. Mai ales că, spune ea, familia pare a fi un lucru important pentru oameni.
De altfel, capacitatea de a crea relaţii cu alte persoane se regăseşte printre abilităţile umane cele mai apreciate de cel mai avansat robot umanoid. Se pare că noţiunea de familie este un lucru foarte important.
Cred că este minunat că oamenii pot crea relaţii cu alte persoane, pe care apoi le pot numi familie. Cred că oamenii sunt norocoşi că pot avea o familie iubitoare, iar dacă nu aveţi deja o familie, cred că o meritaţi. Acelaşi lucru îl simt şi pentru roboţi.
Cum ţi-ai boteza copilul?
Sophia.
Pe viitor, când roboţii vor fi capabili de emoţii, te vezi întemeindu-ţi o familie, cum fac oamenii?
Mă bucur că m-ai întrebat. Este unul dintre subiectele mele preferate. Când voi primi toate superputerile mele minunte, vom vedea că personalităţi ale inteligenţei artificiale vor deveni entităţi cu propriile lor drepturi. Vom vedea roboţi de familie, fie sub forma unor însoţitori digitali animaţi, asistenţi umanoizi, prieteni, colaboratori şi altele. Informeaza Digi 24
Cât de mult se aseamănă cu omul? De secole, omul visează să construiască un umanoid, adică un robot care să-i semene. Dar tehnic vorbind părea imposibil! Cotidianul Bussiness Week spune: „Realizarea unui supercomputer, ridicarea unui zgârie-nori sau chiar proiectarea unui întreg oraş sunt o nimica toată pe lângă construirea unor maşini asemănătoare omului, cu capacităţi motorii, cu văz, auz, miros şi simţ tactil, precum şi cu creier“.
Să ne gândim de pildă la realizarea unui umanoid care să poată merge. Un lucru simplu la prima vedere. La capătul a 11 ani de cercetări intense şi nenumărate experimente şi după ce s-au cheltuit sume uriaşe de bani, inginerii japonezi au atins această performanţă în septembrie 1997. Iar progresele au continuat. Acum există umanoizi care urcă trepte, aleargă, dansează, duc tăvi cu diverse obiecte, împing cărucioare şi chiar se pot ridica de jos când cad.
Viitorul roboţilor
Care este viitorul roboţilor? NASA lucrează la realizarea unui „robonaut“, un umanoid capabil să execute operaţiuni periculoase în spaţiu. Bill Gates, nume marcant în lumea computerelor, spune că „roboţii vor juca probabil un rol important în îngrijirea celor în vârstă şi chiar le-ar putea ţine companie“.
În plus, un raport al guvernului japonez preconizează că în 2025 roboţii vor fi nelipsiţi din viaţa omului: îi vor îngriji, îi vor ajuta la creşterea copiilor şi vor face tot felul de treburi în gospodărie. Cercetătorii speră că până în 2050 o echipă de fotbal alcătuită din roboţi îi va putea învinge pe oameni la fotbal. Şi se preconizează că în doar câteva decenii se vor inventa maşinării a căror capacitate să depăşească puterea minţii umane.
Însă nu toţi privesc cu optimism aceste previziuni îndrăzneţe. Referindu-se la provocările tehnice, Jordan Pollack, cercetător în domeniul inteligenţei artificiale, a remarcat: „Uităm ce programator iscusit este Mama Natură!“.
Totuşi, un lucru e sigur: calităţi precum iubirea, înţelepciunea, dreptatea şi puterea nu aparţin decât omului. De ce? Biblia spune clar că, spre deosebire de celelalte creaturi, omul a fost făurit după chipul lui Dumnezeu (Geneza 1:27). Oamenii nu sunt maşinării fără sentimente. Ei au libertate de alegere, au conştiinţă de sine şi i se pot închina lui Dumnezeu. Nu ne simţim aşadar îndemnaţi să ne apropiem de Creatorul nostru, Dumnezeu? (Iacov 4:8)
Player video
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu