23 martie 2014, 19:54
Biblia a fost întotdeauna – direct sau indirect – o inepuizabilă sursă de inspiraţie pentru cinematografie. Unul dintre primele exemple este „Intoleranţa” (1916), miticul şi falimentarul film al lui D.W.Griffith, care povesteşte patru cazuri de intoleranţă, una dintre acestea fiind cea a autorităţilor iudaice faţă de Isus.În timpul următorilor ani au continuat să fie prezentate publicului filme cu această tematică, cu toate că adevărata înflorire a filmului biblic a avut loc în decada anilor 1950 şi 1960. A fost epoca marilor producţii americane, foarte bine primite de asemenea şi de către publicul european: Quo Vadis (Mervyn LeRoy, 1951), Cele zece porunci (Cecil B DeMille, 1956), Ben Hur (William Wyler, 1959), Regele Regilor (Nicholas Ray, 1961), Cea mai mare istorie povestită vreodată (George Stevens, 1965, Biblia (John Huston, 1966), etc.
– Este vorba de naraţiuni epice
– Să fie despre personaje cunoscute
– Să fie pentru un public familiar
– Să includă splendide efecte speciale.
Şi aceasta, deoarece cărţile sfinte, pe lângă faptul de a fi izvorul Revelaţiei lui Dumnezeu pentru oameni, sunt pline de întâmplări pasionante, fapte surprinzătoare, de mari eroi şi fapte grandioase şi inspiratoare.
Totuşi, după aclamatul „Isus din Nazaret” (1977) de Franco Zefirelli, în ultimele decenii ale secolului XX, s-a produs un anumit dezinteres pentru astfel de filme.
Prezentarea în premieră în 2004 a filmului „Patimile lui Hristos”, impresionanta peliculă a lui Mel Gibson,a însemnat un autentică piatră de hotar, care a trezit din „letargia biblică” producţiile cinematografice. Au descoperit că într-adevăr există multe persoane care doresc să vadă filme cu conţinut religios, dacă sunt de bună calitate. Şi în acest mod, au început să fie pregătite diferite proiecte de mari dimensiuni, care se bazează pe Sfintele Scripturi.
Toţi coincid în 4 puncte:
– Este vorba de naraţiuni epice
– Să fie despre personaje cunoscute
– Să fie pentru un public familiar
– Să includă splendide efecte speciale.
1. Son of God, de Christopher Spencer – care a fost prezentat în premieră în SUA, la 28 Februarie 2014. Este în realitate o versiune redusă a serialului „Biblia”, cu un mare impact internaţional. Emisiunea televizuală a avut un aşa de mare succes în toată lumea încât producătorii au făcut un film pentru cinematografie, cu partea dedicată lui Isus Hristos.
A fost prezentat în 3260 de săli şi deja a produs încasări de peste 30 de milioane de dolari într-o săptămână.
A fost prezentat în 3260 de săli şi deja a produs încasări de peste 30 de milioane de dolari într-o săptămână.
2. Noe – va fi prezentat în premieră în Statele Unite în 28 Martie şi tratează istoria epică a personajului din Genesa, Noe. Filmul de Darren Aronofsky, interpretat de Russell Crowe, Jennifer Connellx şi Anthony Hopkins, vine precedat de o anumită polemică; dacă se ajustează la Biblie, istoria care este prezentată?
Diversele opinii beneficiază marketingul şi a dat ocazia producătorilor să publice următorul comunicat: „acest film se inspiră în istoria lui Noe. În timp ce au fost luate licenţele artistice, noi credem că filmul este fidel la esenţa, valorile şi integritatea unei naraţiuni care este piatra unghiulară de credinţă a milioane de persoane în toată lumea. Naraţiunea biblică a lui Noe, se poate găsi în cartea Genesei”. Pentru a pune mai multe lemne pe foc, Russel Crowe a scris un twitter, încurajându-l pe papa Francisc să vadă filmul.
3. Exodus – este aşteptat pentru luna decembrie 2014 şi evocă o altă mare epopee biblică. Exodus este noul film al lui Ridley Scott, în regia lui Steven Zaillian (cunoscut din „Lista lui Schindler”). Această naraţiune despre Moise şi dificila lui sarcină de a conduce poporul ales, inclusiv prin Marea Roşie, a contat cu un buget de 130 de milioane de dolari.
Printre interpreţi se află Christian Bale, în rolul principal şi alte „nume” precum Joel Edgerton (în rolul lui Ramses II), Ben Kingsley, Sigourney Weaver şi Maria Valverde (în rolul lui Sefora). La filmări au participat peste 3000 de figuranţi şi scenele au fost filmate în Anglia, Maroc şi Spania (Sierra de Alhamilla – Almeria).
4. Mary, Mother of Christ – dispune de un buget mai mic, cu toate că interesul este mai ridicat şi pe care unii l-au calificat ca şi pe o mică copie a filmului lui Mel Gibson. În realitate este răspunsul în variantă catolică al filmului „The Nativity Story”, cu o Marie mai veselă şi mai fericită, mai supranaturală şi mai apropiată lui Dumnezeu şi mai conştientă de alegerea ei divină.
În regia lui Benedict Fitzgerald (coregizor în „Patimile lui Hristos”) şi Barbara Nicolosi, premiera este prevăzută pentru 2015. Actriţa israeliancă Odeva Rush va avea rolul Fecioarei Maria şi Peter O `Tole, care a decedat recent, va reprezenta pe bătrânul Simeon, la prezentarea lui Isus în Templu. Alţi actori demni de menţionat sunt Ben Kingsley, Julia Ormond şi Jay Willick.
Şi încă alte proiecte
Pe lângă acestea, există alte proiecte în pregătire: „Dumnezei şi Regi”, de asemenea bazată în istoria lui Moise, care va fi dirijată de Steven Spielberg şi posibil Ang Lee. De partea lui, Paul Verhoeven („Bazic Instinct”), doreşte să realizeze un film despre Isus din Nazaret, cu toate că este decis să nu fie fidel nici istoriei şi nici Scripturilor. De asemenea se vorbeşte de o versiune care să relateze istoria lui „Cain şi Abel”, dirijată de către Will Smith şi o alta despre „Pontiu Pilatus”, interpretată de Brad Pitt. Un autentic „potop” de filme biblice.
Sursa: Religion en Libertad
Pentru Știri Creștine, Beni Drădici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu