marți, 14 aprilie 2020

John MacArthur – Copleșit de Anxietate?















Luni, 13 aprilie 2020

Datorită fricii și incertitudinii generate de pandemia actuală COVID-19, considerăm această serie de John MacArthur ca fiind chiar mai oportună acum decât atunci când a fost lansată prima dată în urmă cu opt ani. Următoarea postare pe blog a fost publicată inițial la 1 noiembrie 2012. - ed.
Anxietatea ,  frica ,  îngrijorarea și  stresul  sunt cuvinte cunoscute în zilele noastre și experiențe familiare pentru mulți. Din ce în ce mai multe auzim despre o formă extremă de anxietate, denumită „atac de panică”.
Ceea ce a fost cândva un exemplu rar și extrem de anxietate a devenit înfricoșător de comună în societatea noastră. Atacurile de panică sunt, de obicei, legate de o frică nefondată - una atât de copleșitoare și atât de copleșitoare încât agăță inima unei persoane, o face să bată mai repede, produce frisoane sau transpirație, iar persoana se simte complet incapabilă să facă față momentului.
Anxietatea este, la baza ei, un răspuns necorespunzător în lumina circumstanțelor. Este foarte diferit de grijile și preocupările din viață care determină oamenii să asiste la afaceri într-un mod responsabil. Stresul și presiunea nu sunt dușmanii. De fapt, de multe ori ele sunt lucruri bune, întărindu-ne pentru a îndeplini provocările pe care Dumnezeu le pune în fața noastră în viață.
Apostolul Pavel a scris că, în afară de presiunea externă neobișnuită pe care trebuia să o facă, cum ar fi persecuția, greutățile și închisoarea, el a avut și presiunea internă zilnică „de îngrijorare pentru toate bisericile” ( 2 Corinteni 11:28 ). În ciuda acestui fapt, el avea spațiu în inima sa pentru a simți anxietatea celorlalți, pentru că a continuat să scrie: „Cine este slab, fără să fiu slab? Cine este condus în păcat fără grija mea intensă? ” 2 Corinteni 11:29 ). El n-ar fi avut-o altfel, totuși.
De fapt, acel tip de răspuns la presiune este ceea ce a căutat Pavel în cei care ar servi cu el. Observați cum l-a lăudat pe Timotei bisericii filipineze: „Nu am pe nimeni altul de spirit înrudit, care să fie cu adevărat preocupat de bunăstarea voastră” ( Filipeni 2:20 ; cf.  1 Corinteni 4:17 ). Oricine  îl cunoaște și îl iubește pe Isus Hristos este capabil să facă față presiunii.
Modul  greșit de  a gestiona stresurile vieții este să vă faceți griji pentru ele. Isus Însuși a spus de trei ori: „Nu vă neliniștiți” ( Matei 6:25 ,  31 ,  34 ). Ulterior Pavel a reiterat: „Fii nerăbdător de nimic” ( Filipeni 4: 6 ). Grija în orice moment este un păcat,  deoarece încalcă poruncile clare ale Scripturii.
Permitem preocupărilor noastre zilnice să se transforme în îngrijorare - și, prin urmare, păcatul - atunci când gândurile noastre devin concentrate pe schimbarea viitorului, în loc să facem tot posibilul pentru a face față circumstanțelor noastre actuale.
Astfel de gânduri sunt neproductive. Ele ajung să ne controleze - deși ar trebui să fie invers - și ne determină să neglijăm alte responsabilități și relații. Aceasta aduce sentimente de vinovăție legitime. Dacă nu avem de-a face cu aceste sentimente într-o manieră productivă, revenind pe drum cu îndatoririle noastre în viață, vom pierde speranța în loc să găsim răspunsuri. Anxietatea, rămasă nerezolvată, poate debilita mintea și corpul - și poate duce chiar la atacuri de panică.
Mă preocupă în special soluțiile pe care unii creștini le oferă problemei anxietății. Un sondaj al cărților expuse pe această temă de către editurile evanghelice spune. Majoritatea sunt formulate, anecdotice sau psihologice în orientare. Conțin o mulțime de povești frumoase, dar nu multe referințe la Scriptură. Iar când este  folosită Scriptura  , aceasta este adesea întâmplătoare și fără a ține cont de contextul ei. Acest fel de slujire a buzelor către Cuvântul lui Dumnezeu transformă adevărul biblic bogat în incantații superficiale. „Dacă faci  asta  și  asta , atunci Dumnezeu trebuie să facă  asta ”.
Pentru a aborda anxietatea într-o manieră biblică, mai întâi trebuie să cunoaștem pasajele principale ale Scripturii pe această temă. Atunci trebuie să luăm în considerare acele pasaje în contextul lor - nu doar să le cităm și să le recităm fără gânduri sau să le folosim ca recuzită pentru o poveste frumoasă sau o tehnică de modificare a comportamentului sugerată. După cum o persoană „gândește în sine, așa este” ( Proverbe 23: 7 ).
Trebuie să zdrobim concepțiile greșite moderne și să ne realignăm gândirea în privința anxietății cu ceea ce spune Dumnezeu despre aceasta în Cuvântul Său și de ce. Doar atunci vom putea aplica Cuvântul Său prețios inimilor noastre. Nu vom ști doar că nu ne vom îngrijora; vom avea încredere și succes în a face ceva în acest sens.
Și putem fi agresivi în demersul nostru. Apel la această serie  Attacking Anxiety  pentru că vreau să știi că poți ataca acest inamic inactiv și să câștigi. Chiar dacă ați luptat cu anxietate de ani de zile, vreau să vă ofer încurajările de care aveți nevoie pentru a vă întoarce în luptă.
(Adaptat din  Anxious for Nothing .)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu