duminică, 19 aprilie 2020

Organizatia NetWorks – Relevanta printre cei saraci – cu Lee Saville












Lee Saville, presedintele organizatiei NetWorks, a devenit creștin în anul 1994, pe când conducea o firmă de avocatură în Marea Britanie. În anul 1996 a vizitat România pentru prima dată, când s-a izbit de realitatea dificilă și complexă a sărăciei și a copiilor străzii.
Neputând să-și scoată aceste imagini din mintea și inima lui, Lee a simțit o chemare puternică de a-și părăsi traiul confortabil, pentru a veni să slujească săracilor, astfel încât și-a dat demisia de la firma de avocatură și s-a mutat în România, unde trăiește de 18 ani.
În prezent, Lee este președintele organizației creștine A.N.P. NetWorks, organizație de caritate cu sediul în Șiria, județul Arad, formată dintr-o echipă în creștere , angajați și voluntari din România, Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Germania și Statele Unite.
După mai mulți ani, cei din cadrul organizației NetWorks au înțeles că uneori, a da lucruri și bani, poate face unei familii mai mult rău decât bine, astfel încât printr-o relaționare corectă, echipa de aici lucrează zilnic pentru a ajuta familiile să se descurce singure.
De fapt, tot ceea ce organizația NetWorks face este înrădăcinat în relaționare. Relațiile necesită timp și din acest motiv ei sunt foarte atenți să facă totul într-un ritm lent, pentru a rezista reacției instinctive de a întâmpina nevoile ce apar în cale…
networks1 660
Ei petrec intenționat timp îndelungat într-o anumită comunitate pentru a ajunge să-i cunoască pe oameni, să vadă cum trăiesc, să le vorbească despre viață și problemele cu care aceștia se confruntă și numai după aceea încep să-i ajute acordând atenție nevoilor care sunt cu adevărat reale.
Ei recunosc că nicio persoană sau organizație nu ar putea spera să atingă întreaga arie de nevoi a celor săraci. Nu există o rezolvare rapidă a acestor nevoi. Din acest motiv, ca organizație, sunt implicați activ în parteneriate și forme de colaborare locale și internaționale.
Cei din echipa de conducere sunt grăbiți să recunoască că ei înșiși au încă nevoie să învețe multe lucruri, însă sunt câțiva pași spre care ei încearcă să progreseze pentru a fi de ajutor în procesul complex de eliberare din sărăcie:
Ajutor în vreme de criză
Criza, prin natura ei nu este niciodată bună. Când îi afectează pe cei săraci, aceasta poate mutila o familie sau chiar să o lase fără adăpost. Nu există nicio protecție financiară care să-i ajute să depășească criza. Aceștia de obicei nu pot împrumuta bani de la vreo bancă. Și rareori cei apropiați îi pot ajuta. Criza poate include o înmormântare, o urgență medicală, reparații urgente și esențiale la casă, cum ar fi prăbușirea unui acoperiș sau al unui zid. Criza poate îmbrăca multe forme și poate fi identificată cu ușurință, nu numai de către un personal experimentat al unei misiuni, ci chiar și de către comunitate.
Autoajutorare
Cei mai mulți dintre oamenii cu care lucrează cei de la NetWorks sunt apți și, cu puțin ajutor, în stare să-și poarte de grijă. Astfel, ei lucrează alături de concetățenii lor și îi sprijinesc prin soluții pe care le aplică propriilor nevoi. Acest lucru întărește, restaurează demnitatea și în final produce transformări viabile. Ar putea fi incluse aici lucruri precum oferirea posibilității unor persoane de a procura mâncare pentru familia lor ajutându-i să-și facă grădina productivă prin a ara pământul și a le oferi semințe pentru legume, astfel încât prin munca lor să aducă hrana pe masă.
networks2 660
Educație
Echipa NetWorks înțelege că educația este cheia spre a-i ajuta pe copii să iasă din ciclul sărăciei în care au fost prinși părinții și bunicii lor. Prin programele lor îi încurajează în mod activ pe oameni să-și trimită copiii la școlile de stat, oferindu-le ca  suport cluburi de pregătire pentru a-i ajuta pe copiii mai mari să rămână în școală, când situația lor de acasă este mai grea.
 networks3 660
Angajări
Odată ce criza a fost îndepărtată din mijlocul unei familii, astfel încât aceasta beneficiază de mâncare pe masă în fiecare zi, iar copiii merg regulat la școală, următorul domeniu de abordat este sursa de venit a familei. Acest lucru nu este întotdeauna ușor. În momentul de față aceasta constituie cea mai mare provocare pentru NetWorks. Printre opțiuni ar fi ajutorul acordat oamenilor pentru a-și găsi un loc de muncă (lucru deloc ușor datorită lipsei lor de educație și pregătire școlară dar și nivelului economic local scăzut) sau a-și deschide propriile lor afaceri sau angajându-i la una dintre micro societățile aparținând organizației NetWorks.
Împărtășirea credinței
Organizația NetWork lucrează la răspândirea Evangheliei în mod gratuit, ceea ce Lee însă spune este că: „de departe cel mai bun mod de a împărtăși credința este prin a ne pune, plini de dragoste, viețile în slujba comunitățiilor de oameni spre care Domnul ne îndreaptă inimile, punând-ne astfel credința în acțiune.”
Pregătire misionară/ucenicie
Cei din echipa de conducere de la NetWorks recunosc în mod deschis că încă mai au multe de învățat, însă ceea ce au acumulat până în momentul de față sunt gata să dea și la alții. Studenții misionari și angajații din cadrul organizației participă la programul intern de pregătire misionară iar unii dintre ei chiar și la cursul săptămânal de formare de lideri.
Cursurile au loc o dată pe săptămână. În restul săptămânii studenții și angajații se pun în slujba săracilor din comunitatea lor.
Acest articol este publicat si in revista Alfa Omega Magazin.
Céline Dion este în viață datorită unui preot

„Am 13 frați iar eu sunt ultima născută. Trebuie să recunosc că-i datorez viața mea unui preot. „

Steve Jobs: „Mă bucur că nu am sfârșit într-un avort”

„Voiam să o cunosc în mod deosebit pentru a ști dacă este bine și pentru a-i mulțumi că nu am sfârșit într-un avort.”





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu