luni, 27 aprilie 2020

30 de zile 2020 | Ziua #3: Tijaniyyah



 Augustinov Gabriela  26-04-2020 09:46:46


Image by tinofrey – Marea Moschee din Touba, una dintre cele mai mari moschei din Senegal, Africa de Vest

Abdul se grăbea prin întuneric să ajungă la sărbătorirea zilei de naștere a profetului Mohamed, care începuse deja la miezul nopții în satul său din Senegal. Pentru un Tijani, membru al ordinului Sufi, cunoscut ca Tijaniyyah, acest eveniment este cea mai importantă adunare din an. Abdul și colegii săi Tijani petrec această noapte cântând, recitând poezii și împărtășind discursuri despre viața lui Mohamed.
Tijaniyyah își are originea în anii 1780 în ceea ce este astăzi Algeria, ca o reacție împotriva ordinului musulman dominant Qadiriyyah, care era foarte conservativ și fundamentalist în viziunea sa asupra islamului. Tijani se axează mai mult pe reforma socială și pe o renaștere a islamului, cu accent pe dezvoltarea culturii și a educației.

Ordinele Sufi sau Tariqas sunt precum niște căi diferite spre iluminarea spirituală în cadrul practicii mistice din islam, cunoscută ca Sufism. Ordinul Tijaniyyah este cel mai răspândit în Africa de Vest, în special în Senegal, Gambia, Mauritania, Mali, Guineea, Niger și în unele părți din Sudan. Ei sunt un ordin exclusivist: Un Tijani nu poate face parte din niciun alt ordin Sufi. Intonarea și repetarea expresiilor sfinte este o practică importantă pentru ei. Ei au formulări pe care trebuie să le repete în fiecare zi, atât în mod individual, cât și la adunările comune. Aceste formule includ numele lui dumnezeu, rugăciuni scurte și alte expresii, care sunt menite să le îndrepte atenția spre dumnezeu.

Cum să ne rugăm:
1.                  
1.                         Mișcarea Tijaniyyah este cel mai activă în regiunile în care există grupuri de mii de musulmani la care nu a ajuns încă Evanghelia. Roagă-te pentru noi mișcări creștine între acele grupuri și pentru creștini care să meargă între ei.
2.                         În unele națiuni, liderii Tijaniyyah au o mare influență. Roagă-te ca ei să se folosească de această influență pentru pacea și bunăstarea oamenilor din Africa de Vest.
3.                         Psalmul 136 este un exemplu de psalm repetitiv, care să ne amintească de dragostea lui Dumnezeu. Roagă-te pentru Tijaniyyah inspirat de cuvintele acestui psalm.
§                                
 

https://www.stiricrestine.ro/2020/04/26/30-de-zile-2020-ziua-3-tijaniyyah/?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu