vineri, 17 aprilie 2020

Activiștii LGBTQ sunt împotriva spitalului „Samaritan Purse” din Central Park, New York











Marți (14 aprilie), un grup de activiști LGBTQ au protestat la câțiva metri de zona unde a fost amplasat spitalul „Samaritan Purse”, spunând că oficialii statului și ai Spitalului „Mount Sinai” au încheiat parteneriate cu organizația umanitară evanghelică de asistență medicală care tratează pacienții afectați de  COVID-19.

Activiștii „Reclam Pride Coalition” (RPC), au purtat pancarte cu mesajul „ura nu vindecă”, și l-au chemat pe primarul New York, Bill de Blasio, guvernatorul Andrew Cuomo și conducerea spitalului „Mount Sinai” în Central Park, pentru a se plânge că organizația condusă de evanghelistul Franklin Graham, care îi tratează pe New Yorkezi vrea să îi convingă să adere la o credință anti-gay.
„Cum a fost posibil ca acest grup să-și împrăștie ura și învățătura în orașul nostru într-un moment de criză, când oamenii luptă împotriva unei pandemii?” a întrebat Jay W. Walker, activist în cadrul Reclaim Pride Coalition.
Mitingul LGBTQ împotriva fundației condusă de către Franklin Graham este cel mai recent dintr-o serie de astfel de proteste care vizează „Samaritan Purse” de când s-a deschis spitalul cu 68 de paturi, în Central Park, în urmă cu două săptămâni. Conflictul pune bazele acceptării în creștere ale drepturilor LGBTQ în locul valorilor conservatoare ale unei organizații evanghelice de prim rang.

Spitalul este format din medici și asistenți creștini cu experiență în tratarea bolilor infecțioase. Însă politicile Samaritan Purse impun ca majoritatea contractanților și unii voluntari cu normă întreagă să semneze o declarație de credință, în care există un pasaj care spune că aceștia „consideră mariajul ca fiind exclusiv unirea unui bărbat și a unei femei”.
Graham, președinte și CEO al organizației de caritate, este o figură controversată. Un adversar strict al căsătoriei între persoane de același sex, făcând valuri în rândurile homosexualilor, chiar și ale americanilor musulmani.
El a reamintit faptul că spitalul mobil din Central Park nu face discriminări cu privire la pacienți sau pe cine tratează.
„Oferim serviciile noastre tuturor, indiferent de rasă, etnie, religie, orientare sexuală”, a declarat Graham pentru Religion News Service. „Nu facem discriminare. Punct.”
Samaritan Purse a jucat un rol important în crizele umanitare legate de sănătate din trecut, cum ar fi focarul Ebola din 2014. La începutul acestui an, a înființat un spital mobil pentru a-i trata pe italienii care suferă de coronavirus.
New York City este unul dintre cele mai prietenoase orașe din lume în ce privește homosexualitatea, o metropolă liberală, cu prevederi largi împotriva discriminării în ocuparea forței de muncă, locuințe și spatii de cazare publice. Este, de asemenea, epicentrul coronavirusului, cu peste 10.000 de decese și aproape 200.000 de infecții.
Spitalul „Mount Sinai”, de pe Fifth Avenue din New York, a încheiat un parteneriat cu Samaritan Purse, ca o modalitate de a reduce suprasolicitarea sistemului spitalicesc, dar „Mount Sinai” nu supraveghează spitalul din Central Park.
Începând de marți, Samaritan Purse a tratat 119 pacienți la acest spital mobil. Un total de 51 de pacienți sunt acum spitalizați acolo, inclusiv cinci în stare gravă; 44 de pacienți au fost externați, a declarat purtătorul de cuvânt Kaitlyn Lahm.
Dar odată ce vorbele despre acel act pe care cei care doreau să fie voluntari erau obligați să îl semneze, au apărut in media, și-au făcut apariția și „împotrivitorii”.
De Blasio, un susținător al drepturilor LGBTQ, a fost imediat pus sub presiune de către reprezentații acestei mișcări, pentru a se asigura că organizația lui Franklin Graham e „cu adevărat în concordanță cu valorile și legile din New York”.
Avocatul general al orașului a emis un comunicat de presă, asigurându-i pe New Yorkezi că biroul său „va rămâne vigilent pentru a nu se ajunge la discriminare”.
Asta însă nu a oprit vocile crescânde ale activiștilor. Un susținător LGBTQ, A. Timothy Lunceford-Stevens, a declarat că a depus o plângere la Comisia pentru Drepturile Omului din oraș, după ce a încercat să facă voluntariat la spitalul, dar a fost respins deoarece a refuzat să semneze declarația de credință.
Conducerea spitalului „Mount Sinai” a fost pregătit să își mărească spitalul la începutul acestei luni, cerându-le celor de la Samaritan Purse  să mai creeze un spațiu de lucru în partea de vest a catedralei „St. John the Divine”.
The New York Times a raportat că planurile de a transforma catedrala într-un spital mobil au fost abandonate brusc, pe de o parte, deoarece catedrala, afiliată Bisericii Episcopale, nu a știut că asociația „Samaritan Purse” ar fi implicată în proiect.
Biserica Episcopală, spre deosebire de „Samaritan Purse”, este o susținătoare a persoanelor LGBTQ, prima din Statele Unite care a hirotonit un episcop homosexual, fiind unul dintre principalii preoți care oficiază căsătorii între persoane de același sex.
Spitalul mobil din Central Park, „Samaritan Purse”, este primul în Statele Unite înființat de organizație. Tot asociația lui Franklin Graham a înființat un spital în Cremona, Italia, în regiunea Lombardiei.
Primul spital de teren înființat de Samaritan Purse a fost înființat în 2016 ca răspuns la cutremurul din Ecuador. De asemenea, organizația a înființat un spital la aproximativ 12 km de Moșul, Irak, în timpul luptei din 2016-2017 pentru oraș. Anul trecut, a instalat un spital în Bahamas în urma uraganului Dorian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu