marți, 21 aprilie 2020

Oportunități ratate din cauza instituționalizării creștinismului osificat



by Daniel Branzei

A apărut ca o aventură a unui grup mic de bărbați din Israel și apoi a fost răspândit de un alt grup aventuros de urmași care au străbătut lumea înființând peste tot biserici locale. Au fost priviți cu suspiciune, luați în derâdere și chiar condamnați ca eretici de religia instituționalizată. Pe întemeietorul mișcării l-au redus la tăcere printr-un asasinat comandat mașinăriei politice a Imperiului.
Am să vă spun câteva întâmplări cu care sunteți probabil familiarizați:
  • Scenariul #1 – un îndrăgostit din America a petrecut la telefon atâtea minute-ore încât tatăl băiatului i-a spus: „Ar fi fost mai ieftin să-ți cumperi un bilet de avion!“ A spus-o zâmbind, pentru că înțelegea perfect părtășia la distanță de la capătul firului și nerăbdarea celor ce nu puteau amâna părtășia până la clipa întâlnirii față în față.
    .
  • Scenariul #2 – în izolarea obligatorie de azi, bunicii își vitează nepoții sau se lasă vizitați de ei pe Facetime, un telefon înzestrat și cu transmisie video. Nu râdeți de ei, este singura lor posibilitate de a avea părtășie la distanță și o folosesc la maximum.
    .
  • Scenariul #3 – capelanii închisorilor dau Cina în fiecare lună deținuților din închisori. Astăzi, din cauza interdicțiilor, ei dau Cina prin Internet. Este valabilă?
    .
  • Scenariul #4 – un cosmonaut a luat pâine și vin în stația orbitală după ce și-a citit singur textul din 1 Corinteni. Îl excludem? Nu se pune? Este eretic?
    .
  • Scanariul #5 – Dumnezeu i-a transportat prin mijloace suptanaturale, în vise și vedenii, pe profeți și pe apostoli dincolo de mari distanțe ca să vadă la fața locului și să experimenteze lucruri la care altfel n-ar fi avut acces. În astfel de experiențe, oamenii lui Dumnezeu „au auzit“ și „au văzut“ ceea ce nu puteau vedea și auzi prin mijloace proprii. Nimeni nu se îndoiește astăzi îm biserici de validitatea unor asemena experiențe. Dimpotrivă! Le citim cu sete și căutăm să le deslușim mesajul. Este clar că pe durata acelor experiența oamenii aceia au avut o înaltă părtășie cu Dumnezeu. Apostolul Pavel a fost printr-o asemenea metodă până în cel de al treilea cer și s-a bucurat enorm de tot ce a văzut acolo.

  • Scenariul #6 – Vă imaginați ce ar fi fost ca aceste mijloace de comunicare să fi existat pe vremea apostolilor Pavel și Petru? N-a fost așa pentru că Dumnezeu a știut că ne trebuiau epistolele scrise și i-a ținut la distanță. S-au întâlnit însă adesea, nu în trup, ci la palierul părtășiei în Duhul. 1 Corinteni 5 ne spune că Pavel a fost între ei cu duhul și a participat la luarea unor hotărâri foarte importante.
    .

  • Scenariul #7 – Vi-l imaginați pe Petru sau pe Pavel refuzând să vorbească prin telefon sau prin Videochat cu credincioșii din alte localități? Vi-l închipuiți să nu folosească aceste mijloace ca să ia Cina cu toate bisericile formate și păstorite de el?
    Și pentru că tot a venit vremea ilustrațiilor născătoare de doctrine și practici: Dacă un grup de leproși izolați v-ar cere să le dați Cine prin Internet, ați face-o? Dacă un bolnav infecțios terminal și-ar exprima dorința să mai ia o dată Cina înaintea morții, i-ați da-o prin Internet?
    .
  • Scenariul #8 – cultele neoprotestante, prin conducătorii lor, sunt astăzi fericite să reia traiectoria bisericilor istorice care au pervertit creștinismul imediat după secolele III și IV. Ei le studiază teologi, eclesiologia și practicile, apoi dau circulare, comunicate și bule papale..

  • Și ultima, scenariul #9 – Baptiștii sunt urmașii unuia care s-a botezat singur (John Smyth). Suntem deci, așa cum ne spun bisericile istorice, niște culte eretice?
Păstorii profesioniști de azi s-au osificat într-o instituționalizare rigidă și persecutații de altădată au prins gustul dubios al persecutării altora. „Dacă nu faceți cum vă învățăm noi, cei cu autoritate de cunoscători-cărturari, vă declarăm eretici …“
Domnul Isus a spus: „Te laud, tată, că ai ascuns aceste lucruri de cei înțelepți / pricepuți și le-ai descoperit pruncilor. Da Tată, te laud că așa ai găsit TU cu cale“.
Iar apostolul Pavel a remarcat: „Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii ca să le facă de rușine pe cele tari. Uitați-vă la voi. Printre voi nu sunt mulți puternici și pricepuți în felul veacului acestuia …“
Ori de câte ori suntem puși să alegem între două explicații, una așa de complexă că numai cei cu doctorate în teologie o pot desluși și alta pe care o pot pricepe și pruncii, eu zic să o alegem pe cea din urmă. De fapt, oile ascultă întotdeauna glasul păstorului, caprele și girafele merg însă după o cu totul altfel de călăuzire.
„Încetează, fiule, să mai asculţi învăţătura, dacă ea te depărtează de învăţăturile înţelepte“ (Proverbele 19:27).
+++
Acestea sunt doar păreri. Este singurul lucru pe care ni-l permite Biblia. Judecățile Îi aparțin doar lui Dumnezeu.

El cunoaște inima fiecăruia și „tot ce nu vine din încredințare este păcat“.

Judecătorul este în cer, iar glasul Său se aude în inima fiecăruia.


„Încredințarea pe care o ai păstreaz-o pentru tine“.

„Cine mănâncă, pentru Domnul mănâncă și cine nu mănâncă tot pentru Domnul nu mănâncă“.

„Nu judeca pe fratele tău pentru care a murit Christos!“

„… și Domnul vă va lumina!“

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu