vineri, 24 aprilie 2020

Pentru unii motiv de protest, pentru alții o ocazie de a da o mână de ajutor






 Cosmin Frișan  23-04-2020 12:55:53

Whitney Tilson și soția sa, Susan, au ieșit cu câinele lor la plimbare, era într-o duminică dimineață când au observat muncitori care descărcau camioane în partea de est din Central Park, chiar în fața clădirii din Fifth Avenue unde locuiesc.
În acea după-amiază, Tilson a văzut niște corturi albe ridicându-se purtând un nume despre care nu auzise niciodată: Samaritans Purse.

După ce a aflat că muncitorii au ridicat corturi care reprezentau un spital cu 68 de paturi pentru tratarea pacienților cu coronavirus, Tilson a decis să dea o mână de ajutor. De atunci nu s-a oprit.
În ultimele patru săptămâni, Tilson, care nu este o persoană religioasă și nu a auzit niciodată de Franklin Graham, liderul creștin al Samaritan’s Purse, a devenit unul dintre cei mai dedicați voluntari.
S-a împrietenit cu mulți membri ai personalului, a donat lopeți și sănii pentru a ajuta la răspândirea a 2 tone de nisip pe peluza dintre corturi și a donat mii de dolari sub formă de fructe, cafea, sucuri și alte alimente pentru pacienți.
„Este o organizație incredibilă, impresionantă, nu am nicio îndoială că aceștia oferă îngrijiri necesare concetățenilor mei newyorkezi afectați de COVID-19. Fiecare persoană pe care am întâlnit-o a fost o persoană cu adevărat amabilă și foarte competentă în meseria lor.” a spus Tilson, în vârstă de 53 de ani, un fost manager pentru fonduri speculative care acum scrie un buletin de investiții, fiind pensionar.
New Yorkezii nu au știut dacă trebuie să îmbrățișeze sau să respingă organizația umanitară. De îndată ce a devenit clar că New York este epicentrul infectărilor, Samaritan’s Purse a încheiat un acord cu spitalul Mount Sinai, care devenise suprasolicitat, pentru a se ocupa de pacienții care au nevoie de ajutor medical imediat.
Dar chiar înainte ca spitalul mobil să primească primii pacienți, mai multe probleme fără nicio legătură cu coronavirusul, au și apărut. În primul rând, primarul din New York, purtătorul de cuvânt al consiliului său și avocatul general al statului, au fost puși sub presiune pentru a-i asigura pe New Yorkezi că spitalul nu va face discriminări împotriva musulmanilor sau a persoanelor LGBTQ în oferirea de îngrijiri.
Tot personalul contractat al spitalului mobil – de la asistenți, medici, farmaciști și tehnicieni de laborator – trebuie să semneze o declarație de credință care include o clauză care se opune căsătoriei între persoane de același sex. În declarația de credință, formată din 11 puncte, unul din paragrafe spune: „credem că întemeierea familiei (căsătoria) este exclusiv unirea unui bărbat și a unei femei.” (Graham a făcut, de asemenea, declarații controversate despre islam în trecut și este cu siguranță anti-avort).

Această este o anatemă pentru mulți New Yorkezi liberali care se mândresc că trăiesc într-unul dintre cele mai prietenoase orașe din lume în ce privește homosexualitatea, precum și unul dintre cele mai diversificate din punct de vedere cultural.
Săptămâna trecută, activiștii LGBTQ au organizat un protest la doar câțiva metri de spitalul Samaritan’s Purse, purtând pancarte care spuneau: „ura nu ajută!”.

Planurile de transformare a Catedralei „St. John the Divine” într-un spital provizoriu au fost brusc oprite, în parte deoarece Biserica Episcopală din New York, nu a dorit să se asocieze cu Samaritan’s Purse în acest proiect.
Comisia pentru drepturile omului din oraș a cerut că Samaritan’s Purse să explice în scris modul în care oferă ajutor pacienților și pe cine primesc în spital, pentru a se asigura că nu încalcă nicio lege de discriminare. Samaritan’s Purse, care s-a deschis la data de 1 aprilie, tratând până în prezent 153 de pacienți, spune că nu face discriminări cu privire la persoanele pe care le tratează și că nu a făcut-o niciodată în istoria să de 50 de ani.
În acest timp de război cultural, social și politic de identitate, în creștere, Tilson a stat alături de spital, chiar dacă asta l-a costat niște prieteni.
El și soția sa, care este evreică, au fost membri ai Sinagogii Centrale timp de 20 de ani, una dintre cele mai vechi congregații evreiești ale orașului – crescându-le pe cele trei fiice ale lor în credință.
Când sinagoga a publicat o notificare pe rețelele de socializare în care spunea că Tilson colecta încălțăminte și șosete pentru echipele medicale și boxe Bluetooth pentru pacienți, mai mulți membri au fost revoltați.
„Susțin un spital care salvează viețile oamenilor, nu susțin ideologia fondatorului organizației.”, a spus el.
În ultimele săptămâni Tilson a oferit și adresa sa pentru oricine din echipajul spitalului care are nevoie să primească scrisori prin poștă în timp ce lucrează la spital. De asemenea, a pus la dispoziție patru biciclete și le-a trimis prin e-mail câteva trasee pe care le-ar putea folosi în jurul parcului.
Săptămâna trecută a primit un telefon de la Graham, care a vrut să-i mulțumească pentru eforturile sale de voluntariat.
„Este o ființă umană. S-ar putea să nu fie de acord cu mine și s-ar putea să nu fiu de acord cu el, dar asta nu ne va împiedica să lucrăm împreună pentru a ajută oamenii”, a spus Graham.
Graham l-a invitat pe Tilson să vină în Carolina de Nord pentru a vizita sediul organizației.
Duminică, înainte de a se îndrepta spre un magazin alimentar pentru a-și umple camionul cu mai multe alimente pentru angajați spitalului mobil, Tilson a explicat de ce crede că New Yorkezii ar trebui să fie recunoscători pentru Samaritan’s Purse, având în vedere munca pe care o fac pentru a ajută la salvarea de vieți.
„Misiunea lor principală este nu să îi urască pe homosexuali. Ei cred ceea ce spune Biblia, că homosexualitatea este un păcat – da. Dar nu asta este ceea ce îi conduce. Ceea ce îi determină să ajute este: „Cum pot face lucrarea lui Dumnezeu vindecând oameni și salvând vieți?” a spus el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu