sâmbătă, 18 aprilie 2020

Darnicia si zeciuiala













Dărnicia este o parte vitală în relația noastră cu Dumnezeu. Este o modalitate prin care Îi arătăm dragostea noastră, respectul și recunoștința, admițând astfel că tot ceea ce avem vine de la El. Atât în Vechiul Testament cât și în Noul Testament se fac numeroase referiri cu privire la importanța modului în care ne administrăm resursele materiale. 
zeciuiala
LEGEA RECIPROCITATII

 

Așa după cum spune Pat Robertson în cartea sa “ Împărăția secretă”, povața lui Cristos de a “da și ni se va da” definește un remarcabil principiu spiritual. Acest principiu mai poate fi numit și legea reciprocității, ceea ce este foarte normal în lumea fizică: fiecare acțiune are un efect. De exemplu dacă zâmbești unei persoane, aceasta îți va zâmbi înapoi sau fii critic cu alții și ei îți vor răspunde la fel. Ideea este că așa după cum vei da, tot așa vei și primi. Dă cu generozitate și vei primi cu aceeași măsură.  

DE CE TREBUIE SĂ DĂM ZECIUIALA?

Din moment ce lui Dumnezeu îi aparține totul – toate dobitoacele pădurilor, toate fiarele munților cu miile lor (Psalmul 50:12) – s-ar părea că nu are nevoie de zeciuielile și darurile noastre. El chiar nu are nevoie de ele, dar noi suntem cei ce avem nevoie să le dăm. Învățându-ne cum să dăm zeciuiala, Dumnezeu ne ajută să înțelegem legea reciprocității.  A eșua în a da zeciuiala este echivalent cu a fura pe Dumnezeu de ceea ce I se cuvine. În Maleahi 3:8-9, Dumnezeu ne spune care sunt consecințele faptului că Israel nu i-a plătit ceea ce îi datora: Se cade să înșele un om pe Dumnezeu, cum Mă înșelați voi? Dar voi întrebați: ”Cu ce te-am înșelat?” Cu zeciuielile și darurile de mâncare. Sunteți blestemați, câtă vreme căutați să Mă înșelați, tot poporul în întregime! Atunci când dăm zeciuiala, primim multe binecuvântări de la Dumnezeu. Dați și vi se va da; ba încă vi se va turna în sân o măsură bună, îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra (Luca6:38).  Și ce binecuvântări i-au fost promise poporului Israel, dacă dădeau zeciuiala din nou! Aduce-ți la casa visteriei toate zeciuielile, ca să fie hrană în Casa Mea; puneți-Mă astfel la încercare, zice Domnul oștirilor, și veți vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor, și dacă nu voi turna peste voi belșug de binecuvântare. Și voi mustra pentru voi pe cel ce mănâncă, (lăcusta) și nu vă va nimici roadele pământului, și vița nu va fi neroditoare în câmpiile voastre, zice Domnul oștirilor (Maleahi3:10-12). Ni se mai spune că atunci când dăm altora, îi dăm lui Dumnezeu: Cine are milă de sărac, împrumută pe Domnul, și El îi va răsplăti binefacerea (Proverbe19:17). 

IMPORTANȚA DE A FI SERIOS

Ideea este că ar trebui să dăm nu doar pentru că Dumnezeu așteaptă. Sinceritatea de a-i înapoia o parte din bogățiile Lui este la fel de importantă. Biblia ne spune: Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău, sau de silă, căci pe cine dă cu bucurie, îl iubește Dumnezeu (2Corinteni9:7). Apostolul Pavel ne spune că primim potrivit cu modul în care dăm: Să știți: cine seamănă puțin, puțin va secera; iar cine seamănă mult, mult va secera (2Corinteni9:6). Luca de asemenea ne atrage atenția: Căci cu ce măsură veți măsura, cu aceea vi se va măsura. De asemenea, suntem avertizați să nu facem publice actele noastre de binefacere: Luați seama să nu vă îndepliniți neprihănirea voastră înaintea oamenilor, ca să fiți văzuți de ei; altminteri nu veți avea răsplată de la Tatăl vostru care este în ceruri (Matei6:1). 

REVĂRSAREA BINECUVÂNTĂRILOR LUI DUMNEZEU

Atunci când suntem generoși cu El și cu alții, Dumnezeu ne va recompensa într-un mod foarte generos: Și Dumnezeu poate să vă umple cu orice har, pentru ca, având totdeauna în toate lucrurile din destul, să prisosiți în orice faptă bună, după cum este scris: "A împrăștiat, a dat săracilor, neprihănirea lui rămâne în veac."  "Cel ce dă sămânță semănătorului și pâine pentru hrană", vă va da și vă va înmulți și vouă sămânța de semănat și va face să crească roadele neprihănirii voastre. În chipul acesta veți fi îmbogățiți în toate privințele, pentru orice dărnicie, care, prin noi, va face să se aducă mulțumiri lui Dumnezeu. Căci ajutorul dat de darurile acestea, nu numai că acoperă nevoile sfinților, dar este și o pricină de multe mulțumiri către Dumnezeu (2Corinteni9:8-12).   

CE AR TREBUI SĂ FAC ACUM?

În Vechiul Testament, evreii au fost instruiți să-și ducă zeciuielile la “casa visteriei”, care era templul – centrul religios pentru întreaga țară. Deoarece Trupul lui Cristos îmbracă astăzi așa de multe forme (biserici, colegii, televiziuni, spitale, agenții de întrajutorare etc.), oamenii au posibilitatea să aleagă locul în care să-și dea zeciuiala.  Este foarte important să dai zeciuiala în locul în care ești hrănit spiritual. Dacă ești membru într-o biserică, ar trebui să-ți onorezi biserica cu un consistent suport financiar, deoarece a fi membru presupune atât responsabilități cât și privilegii. Fii consecvent în a da zeciuiala, pentru că este un factor care ne amintește că Dumnezeu ne dă totul. Tu singur vei decide cum să administrezi binecuvântările financiare pe care Dumnezeu ți le-a dat și cum să-L onorezi cu zeciuielile și darurile tale. Fii binecuvântat din belșug prin ascultare, fiind un bun administrator a ceea ce ți-a dat.

REFERINȚE BIBLICE/STUDIU BIBLIC

Matei22:15-22        - Dă Cezarului ce este al Cezarului     
Luca6:38                - Dă și vei primi o măsură îndesată, clătinată     
1Corinteni16:1-2     - Ajutoare pentru sfinți     
“Împărăția secretă” - Pat Robertson    

Ultimele articole - crestinul si societatea

https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/banii/1933-darnicia-si-zeciuiala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu