marți, 21 aprilie 2020

Un profesor de la Oxford a fost arestat pentru că a vândut Muzeului Bibliei fragmente biblice furate

Un profesor de la Universitatea Oxford din Marea Britanie a fost arestat ca parte a unei anchete privind furtul și vânzarea neautorizată de fragmente biblice antice către magazinele Hobby Lobby din SUA, aparținând Muzeului Bibliei din Washington, DC.

Acuzatul, identificat drept dr. Dirk Obbink, un profesor de papirologie în vârstă de 63 de ani la Universitatea Oxford, care ar fi sustras fragmentele aparținând colecției Oxyrhynchus din Biblioteca Sackler, a fost arestat joi de Poliția Thames Valley, potrivit The Telegraph.
Oxyrhynchus Papyri este o colecție de manuscrise care au fost descoperite începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX într-un loc pe care locuitorii antici ai orașului Oxyrhynchus îl foloseau drept groapă de gunoi de peste 1.000 de ani.
Egypt Exploration Society (EES), o organizație non-profit britanică de arheologie voluntară, care face săpături  în Egipt și Sudan și care deține colecția, a emis o declarație în octombrie anul trecut, acuzându-l pe Obbink că a vândut fragmente din Oxyrhynchus Papyri, fapt pentru care universitatea l-a suspendat pe profesor.
EES a spus că 11 din cele 13 fragmente lipsă au fost vândute „fără autorizație“ magazinelor Hobby Lobby, un lanț de magazine de antichități din SUA, ajungând într-o colecție aparținând Muzeului Bibliei, care a fost fondat de familia Green. De asemenea, familia deține și lanțul de magazine Hobby Lobby.
Reprezentanții Muzeului Bibliei au declarat că 11 dintre aceste piese au intrat în grija lor după ce au fost vândute magazinelor Hobby Lobby de către profesorul Obbink, majoritatea în două loturi în 2010″, a declarat EES.
„Consiliul de Administrație al Muzeului Bibliei a acceptat cererea EES de a returna cele treisprezece piese identificate până în prezent și are de gând să le returneze.
Obbink a negat însa acuzațiile. „Acuzațiile aduse împotriva mea, cum că am furat și vândut articole deținute de „Egypt Exploration Society” de la Universitatea din Oxford sunt în întregime false, nu aș trăda niciodată încrederea colegilor mei și valorile pe care am căutat să le protejez și să le păstrez pe parcursul carierei mele academice. Sunt conștient că sunt folosite documente împotriva mea, care cred că au fost „fabricate” într-o încercare rău intenționată de a dăuna reputației și carierei mele.” a spus el pentru The Guardian.
Colecția Oxyrhynchus include peste 500.000 de fragmente de texte literare și documentare – scrise în greacă, egipteană veche, coptă, latină, arabă, ebraică și alte limbi – datând din secolul al III-lea î.Hr. până în secolul al VII-lea.
Fragmentele furate au inclus extrase din Geneza, Exod, Deuteronom, Psalmi, Romani și I Corinteni, potrivit The Times .
„Acestea sunt fragmente timpurii din evanghelii sau fragmente biblice, sunt o moștenire a creștinătății timpurii a Egiptului și sunt dovezi originale ale scripturilor biblice, nu există un preț care să le poată egală valoarea, sunt de neînlocuit.” a declarat Graves pentru The Guardian
În 2018, experții au anunțat că un fragment din Evanghelia lui Marcu, găsit în groapă de gunoi din Oxyrhynchus, datează probabil de la sfârșitul secolului al doilea sau începutul secolului al III-lea și nu din primul secol, așa cum a fost speculat de unii savanți.
SURSA | ChristianPost

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu